Каракачанов: Разчитаме на споразумение за МиГ-овете възможно най-бързо

България приключва подготовката на договор с Руската самолетостроителна корпорация (РСК) „МиГ“ за ремонта на изтребителите МиГ-29, заявил пред кореспондента на ТАСС българският вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

„Процедурите по обжалване на това споразумение от страна на украинската компания за завършени, но договор в дадения момент с РСК „МиГ“ засега не е подписан. Разчитаме да сключим споразумение възможно най-бързо“, каза Каракачанов.

Официалният представител на руската корпорация в България, космонавтът Александър Александров, уточни, че по време на проведените в началото на март преговори между РСК „МиГ“ и българското министерство на отбраната са били съгласувани детайли от рамково споразумение за ремонт на изтребителите.

„Рамковото споразумение е съгласувано по всички параметри. По него няма разногласия. Надяваме се, че в близко време документите ще бъдат подписани“, каза Александров.

Както в сряда съобщи Ройтерс, позовавайки се на документи от министерство на отбраната, договор на стойност 81,3 млн. лева предвижда провеждане на ремонтни и модернизационни работи по 12 самолета МиГ-29А и три МиГ-29УБ за ВВС на страната.

Това споразумение между РСК „МиГ“ и България беше планирано да бъде подписано още през декември.

Само че решението за това беше обжалвано от украинската компания „Укроборонпром“, която подаде жалба в комисията по защита на конкуренцията и поиска провеждане на нова конкурсна процедура. В съответствие с действащото законодателство жалбата стана основание за преустановяване на сделката.

В началото на януари Комисията по защита на конкуренцията на България заяви, че тя е отклонила исканията на „Укроборонпром“. След това българските власти приеха решение да продължат обсъждането на договора с руската компания и да не канят други партньори за преговори
 

Източник: БГНЕС

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини