Ikigai - причината, поради която се събуждаме сутрин

Ставането сутрин е изключително трудно и тежко за много хора. Според проучване, проведено от фирма за легла, осем от десет души всеки ден натискат бутона за отлагане на алармата си, в желание да спят поне още пет минути. Но има ли нещо, което можем да направим и да ни даде сутрешен тласък?

Приемането на японската концепция "ikigai" е ключът към събуждане с чувство на освежаване, готови да започнем новия ден с желание. "Ikigai" се определя като "причината, поради която се събуждаме сутрин", което може да се тълкува и като нашата цел в живота.

На японския остров Окинава дълголетието е широко разпространено. Дан Буетнер, научен сътрудник на National Geographic обяснява, че наличието на причина да се събудят сутрин, позволява на многочислените столетници на Окинава да живеят дълъг и пълноценен живот.

Ако приложим понятието "ikigai" в живота си, наистина ли ще се превърнем в човек, който се събужда готов да започне деня като начало на едно успешно пътуване? Очевидно да.

Основните аспекти на "ikigai", както е посочено от автора на книгата Awakening Your Ikigai Кен Модзи, започват с приемането на себе си, като същевременно трябва се свързваме и с другите, да намираме причина за радост и в малките неща и да оценяваме настоящето.

Да се научим как да канализираме нашето "ikigai" не означава да включваме монументални промени в нормалната си рутина. Ето някои прости неща, които можем да опитаме, за да увеличим енергията си, да се почувстваме по-доволни и да започнем своя ден по възможно най-положителния начин.

Упражнения

Да спортуваме не означава задължително да се запишем за спорт в 6:00 ч. сутринта или да правим натоварващи кардио упражнения. Просто трябва да разберем каква форма на физическа активност ни кара да се наслаждаваме и ще ни мотивира да се измъкнем от леглото. Може да са разходки, йога в хола или леки танци - важното е да ни харесва.

Радио гимнастиката е популярна форма на движение в Китай, Тайван и Япония, която хората практикуват редовно за загряване преди закуска. В нея няма абсолютно никакви правила или ограничения, просто трябва да ти е приятно.

Сутрешно гориво

Казват, че закуската е най-важното хранене за деня, но трябва да се опитаме да го направим и едно от най-приятните. Това означава не просто да хапнем нещо набързо, което имаме под ръка, а да си дадем време да се насладим на една вкусна и здравословна закуска на спокойствие, за да имаме причина да започнем деня с усмивка.

Социален старт

Идеята да се срещнем с приятел за кафе сутрин звучи много странно, но това ранно социално взаимодействие ни помага.

Както споменахме по-горе, един от стълбовете на "ikigai" е свързването с другите. Намирането на време, за да се видим с някого, за когото ни е грижа, може да направи чудеса за настроението ни. Дори ако не можем да седнем и да участваме в задълбочен разговор, изпращането на няколко бързи съобщения на приятел сутринта, освежава старта на деня ни и ни зарежда с положителна енергия.

Трябва да помислим за нещата, които биха могли да ни направят щастливи и да се съсредоточим върху това да ги вършим.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини