Енцелад притежава всичко необходимо за извънземен живот

Както знаем животът се нуждае от три неща: енергия, вода и химия.

Ледената луна на Сатурн Енцелад разполага с всички тях, както потвърди космическия апарат Касини на НАСА през последните години от мисията си до планетата.

Докато Касини изследваше обкръжението на Сатурн, сензорите му засякоха газови гейзери на южния полюс на Енцелад. Гейзерите се състоят от въглероден диоксид, амоняк и органични вещества като метан.

Но по-важното е, че съставът им включва и молекулярен водород – два свързани водородни атома. Това е съставката, която организмите от земното царство използват за енергия.

Под ледената обвивка на Енцелад се намира течен океан. Астронавтите търсещи си подходяща дестинация за космическа почивка, ще бъдат разочаровани. Луната е бедна на кислород. Там долу е и доста тъмно, защото ледената покривка отразява 90% от слънчевата светлина.

Въпреки смразяващото време на повърхността, водата на дъното достига температура от 90 градуса по Целзий.

Колкото и да се сурови условията на луната, скорошен експеримент доказа, че е възможно на Енцелад да живеят организми, подобни на тези на Земята.

Учени от Австрия и Германия симулирали условията на Енцелад и доказали, че малките колонии от микроби, обитаващи хидротермалните цепнатини на Земята, биха могли да оцелеят.

Археите са микроскопични едноклетъчни микроорганизми. Под микроскоп те наподобяват бактериите. И въпреки това се смятат за отделна форма на живот. Археите са толкова тясно свързани с хората, колкото и с бактериите.

Те живеят и се прехранват от химически вещества близо до хидротермалните цепнатини - там където не прониква слънчева светлина,.

Изследователите симулирали условията на Енцелад, като всичките им опити включвали молекулярен водород.

Астробиолозите предполагат, че водородните молекули се образуват при процес, наречен серпентинизация – той е резултат от химична реакция между скалистото ядро на луната и горещата океанска вода.

Учените експериментирали с различно количество молекулярен водород, те променяли и киселинността, налягането и концентрацията на газа в симулираните хабитати.

Причината е, че засега липсва конкретна информация какво точно се намира под повърхността на Енцелад.

Един от изследваните видове археи Methanothermococcus okinawensi се справил най-добре в симулираните условия.

Този организъм бе открит в система от хидротермални цепнатини близо до Окинава, Япония, на 900 метра под морското равнище. Methanothermococcus okinawensi използва въглеродния дикосид като източник на въглерод и молекулярен водород, за да си набави енергия. Предполага се, че бактериите на Енцелад правят същото.

Археите не само оцелели в суровите условия, включително изключително високо налягане, но произвели и метан с нарастването си.

Организми с подобен начин на живот, биха могли да обяснят наличието на метан на Енцелад, заключават учените, провели изследването.

Нужно е, обаче, да се внесат някои уточнения. Касини откри формалдехид на Енцелад, който би могъл да прекъсне жизнения цикъл дори на най-издържливите археи.

Methanothermococcus okinawensi биха могли да устоят на определени концентрации формалдехид. Но в изследването развитието им бе възпрепятствано при концентрации на формалдехид, засачени от апарата Касини на Енцелад.

Проучването само предполага, че на луната съществува хидротермална система. Засега категорични доказателства за такава липсват. Освен това, не само биологични фактори биха могли да обяснят наличието на метан на Енцелад. Газът може да се образува и вследствие на небиологични процеси.

Източник: washingtonpost.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Разумни и прагматични, ще се справите с всяко предизвикателство, независимо от цената. Не позволявайте на финансовите затруднения да ограничават мисленето ви. Проблемите в семейството решавайте спокойно, като говорите и насърчавате останалите също да го правят. Бъдете открити и по-често се вслушвайте в думите им.
29 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С практичен подход ще отдавате предпочитание на онези хора и ситуации, от които бихте имали полза за момента. Ще усвоявате новостите в движение, без това да се отразява на темпото ви. По такъв начин ще поддържате информираността си и ще бъдете конкурентно способни във всеки един момент.
29 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отнасяйте се с повишено внимание към дребните неща около себе си, за да избегнете конфликтна ситуация. Имате шанс да направите добър избор от многото предложения, които ще получите, ако проявите повече далновидност. Не се колебайте да споделите вълненията си с хората, на които можете да разчитате.
29 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
За домошари като вас, скъпи Раци този ден предлага неизброими възможности. Можете да се развихрите на не едно място и да свършите много полезна работа. Кулинарните ви способности ще бъдат достойно оценени. Държите всичко да е изрядно и правите всичко, за да е така.
29 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Активни и уверени в себе си ще откриете нещото, което сте търсили дълго. Може би там е бъдещето ви. Отношенията с хората от обкръжението ви ще са отлични, което допълнително ще ви подтиква към действия. Ще ви вълнуват успехите на другите, а това ви прави по-добри и толерантни.
29 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще бъдете в добро настроение и ще се радвате на взаимни чувства с близките ви. Добри вести ще ви донесат хора от далече. Запазете търпението си и не изпреварвайте събитията. Скоро ще имате причини да сте по-забързани, ще ви притиснат срокове и по-високи обороти. Починете си.
29 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Съветът към онези, за които бизнеса е приоритет е да не рискуват излишно днес. Заложете на сигурните пътища и не оставяйте на случайността да определя хода на решенията ви. Като цяло ще се чувствате в добро здраве и с предпоставки за пълноценна изява на способностите ви.
29 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
От действията ви днес ще зависи дали ще изживеете деня си спокойно или в напрегнато очакване. Някои ще предприемат пътуване, с което ще се опитат да уредят личните си дела. Избягвайте споровете, дори да става дума за дребни неща. Рискувате да си развалите настроението и да получите главоболие.
29 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Рискът, който предприемат мнозина от вас е съвсем оправдан. Оставете времето да докаже правотата ви и бъдете уверени в успеха си. Доверието, което оказвате на познат човек е точно на място и няма основания за притеснение.
29 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промени в плановете ви за днес ви карат да търсите алтернативи, които са максимално приемливи. Това може да се окаже трудоемка задача, но вие сте упорити и не се отказвате толкова лесно. Не пренебрегвайте усилията на човек от обкръжението ви да направи нещо за вас. Ще научите нещо приятно, свързано с обекта на вашите чувства.
29 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес събирате информация относно работата си, която ще ви бъде полезна за в бъдеще. Оставете настрана въпроси, които касаят лично околните, те само могат да ви отдалечат от целите ви. Привлечени сте от интригуваща личност, за която отделяте голяма част от времето си напоследък. Възможно е това увлечение да прерасне в дълбока сърдечна връзка.
29 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
29 мар 2020
Последни новини