Енцелад притежава всичко необходимо за извънземен живот

Както знаем животът се нуждае от три неща: енергия, вода и химия.

Ледената луна на Сатурн Енцелад разполага с всички тях, както потвърди космическия апарат Касини на НАСА през последните години от мисията си до планетата.

Докато Касини изследваше обкръжението на Сатурн, сензорите му засякоха газови гейзери на южния полюс на Енцелад. Гейзерите се състоят от въглероден диоксид, амоняк и органични вещества като метан.

Но по-важното е, че съставът им включва и молекулярен водород – два свързани водородни атома. Това е съставката, която организмите от земното царство използват за енергия.

Под ледената обвивка на Енцелад се намира течен океан. Астронавтите търсещи си подходяща дестинация за космическа почивка, ще бъдат разочаровани. Луната е бедна на кислород. Там долу е и доста тъмно, защото ледената покривка отразява 90% от слънчевата светлина.

Въпреки смразяващото време на повърхността, водата на дъното достига температура от 90 градуса по Целзий.

Колкото и да се сурови условията на луната, скорошен експеримент доказа, че е възможно на Енцелад да живеят организми, подобни на тези на Земята.

Учени от Австрия и Германия симулирали условията на Енцелад и доказали, че малките колонии от микроби, обитаващи хидротермалните цепнатини на Земята, биха могли да оцелеят.

Археите са микроскопични едноклетъчни микроорганизми. Под микроскоп те наподобяват бактериите. И въпреки това се смятат за отделна форма на живот. Археите са толкова тясно свързани с хората, колкото и с бактериите.

Те живеят и се прехранват от химически вещества близо до хидротермалните цепнатини - там където не прониква слънчева светлина,.

Изследователите симулирали условията на Енцелад, като всичките им опити включвали молекулярен водород.

Астробиолозите предполагат, че водородните молекули се образуват при процес, наречен серпентинизация – той е резултат от химична реакция между скалистото ядро на луната и горещата океанска вода.

Учените експериментирали с различно количество молекулярен водород, те променяли и киселинността, налягането и концентрацията на газа в симулираните хабитати.

Причината е, че засега липсва конкретна информация какво точно се намира под повърхността на Енцелад.

Един от изследваните видове археи Methanothermococcus okinawensi се справил най-добре в симулираните условия.

Този организъм бе открит в система от хидротермални цепнатини близо до Окинава, Япония, на 900 метра под морското равнище. Methanothermococcus okinawensi използва въглеродния дикосид като източник на въглерод и молекулярен водород, за да си набави енергия. Предполага се, че бактериите на Енцелад правят същото.

Археите не само оцелели в суровите условия, включително изключително високо налягане, но произвели и метан с нарастването си.

Организми с подобен начин на живот, биха могли да обяснят наличието на метан на Енцелад, заключават учените, провели изследването.

Нужно е, обаче, да се внесат някои уточнения. Касини откри формалдехид на Енцелад, който би могъл да прекъсне жизнения цикъл дори на най-издържливите археи.

Methanothermococcus okinawensi биха могли да устоят на определени концентрации формалдехид. Но в изследването развитието им бе възпрепятствано при концентрации на формалдехид, засачени от апарата Касини на Енцелад.

Проучването само предполага, че на луната съществува хидротермална система. Засега категорични доказателства за такава липсват. Освен това, не само биологични фактори биха могли да обяснят наличието на метан на Енцелад. Газът може да се образува и вследствие на небиологични процеси.

Източник: washingtonpost.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 12.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Тревожите се излишно за важно събитие днес, тъй като всичко ще мине дори по-добре отколкото сте си представяли. С енергията, която блика от вас обаче успявате да заразите всички около себе си. Радвате се на покупка, която планирате от доста време. Не оставяйте нищо на случайността, когато става дума за личните ви взаимоотношения.
12 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще пристъпите към реализация на задача, за която се подготвяте от доста време. Бъдете внимателни и не рискувайте излишно, особено ако действията ви са свързани с пари. Близките ви са най-добрия ви съветник в решаването на житейските въпроси. По-често търсете мнението им и не правете нищо на инат.
12 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се почувствате освободени, ако отдадете предпочитание на онези неща, които са ви приятни и които ще ви освободят от стреса. Напрежението на изминалите дни се отразява неблагоприятно на отношенията ви с околните, от което страдате всички. Вземете мерки и внесете баланс в живота си.
12 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес зарадвайте приятно семейството си, без да се притеснявате, че ще пострада бюджета ви. С желание сте да задълбочите връзката си, но за това е нужно да балансирате поведението си, като не изпадате в крайности. Имате много път да извървите заедно. Личността ви ще стане интересна и за други от противоположния пол.
12 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Бъдете внимателни и съсредоточени. Разсеяни сте и пропускате важни неща. Не взимайте присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие. Това ще ви привлича и ще ви се иска да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
12 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Включете се активно във всичко, което се случва около вас, защото на много места можете да бъдете полезни. Приемате спокойно фактите, от които други биха се изнервили. Децата ви имат свои виждания за ваканцията и те трябва да намерят място в плановете ви. Но оставете време и за себе си.
12 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Старателно се подгответе за това, което планирате през следващите дни, за да елиминирате изненадите. Във всички случаи ще останете резервирани към онези, които ви обещават бързи успехи. Погрижете се за здравето си и обръщайте внимание на дребните неща, които довеждат проблемите.
12 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се плашете, ако днес в дома ви е малък хаос. Просто подходете с разбиране на неспокойствието на вашите близки и се опитайте да им помогнете доколкото ви е възможно. Ако имате възможност да работите - направете го, няма да съжалявате.
12 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Очаква ви интересен и приятен ден днес. Предпочитате да си почивате, но често ще се случва така че ви занимават редица други неща. Ваш приятел очаква от вас компетентен съвет, към който ще е добре да подходите сериозно. Привлича ви определена възможност, но засега едва ли ще успеете да я осъществите. Имате шанса да стабилизирате отношенията си с близък човек.
12 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не търсете причини за недоволство от близките си. Трудностите са ви направили по-раздразнителни, но има защо и да сте доволни. Това, че сте заедно и можете да си помагате е достатъчен повод да се усмихнете на живота. Дайте предимство на всичко онова, което ви прави щастливи и му се посветете.
12 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Настроението ви днес е чудесно и затова бъдете сигурни че с каквото и да се занимавате, този ден ще бъде много приятен за вас. Не изпускайте възможността обаче да поговорите сериозно с приятел за отношенията помежду ви. В интимната сфера се радвате на разбирателство и споделени чувства. Получавате примамливо предложение за вечерта.
12 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Уважавайте свободата на другите и не пречете на никого да живее живота си такъв, какъвто го иска, както и вие не бихте допуснали някой да ви нарежда. Но с житейските си примери успявате да внушите, че преди да се поиска, трябва да се даде. Насърчавайте доброто у другите и го възпитавайте у децата си, те са вашето бъдеще.
12 юли 2020
Последни новини