„Луковмарш“ с над 500 души въпреки забраната. Преглед на печата

Годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски е сред водещите теми на всекидневниците.

"Без Левски нямаше да я има България и щяхме да говорим на друг език "Възприето е този ден - денят на гибелта на Васил Левски, да се чества и уважава от целия български народ, може би защото това е първият ден на неговото безсмъртие. Макар и тъжен повод, този ден е много важен за нашата история, защото отдаваме почит на българина, без когото нямаше да има България. Нямаше да ни има и нас днес или щеше да ни има, но щяхме да говорим на друг език". Това каза вицепремиерът Валери Симеонов по време на шествие, организирано от Политическа партия НФСБ, предаде агенция "Фокус". То беше по повод 145-ата годишнина от смъртта на Апостола..." - в. "Дневник".

"Възприето е този ден - денят на гибелта на Васил Левски, да се чества и уважава от целия български народ, може би защото това е първият ден на неговото безсмъртие. Макар и тъжен повод, този ден е много важен за нашата история, защото отдаваме почит на българина, без когото нямаше да има България. Нямаше да ни има и нас днес или щеше да ни има, но щяхме да говорим на друг език", каза още Симеонов. Пред паметника на Васил Левски в София хора през целия ден поднасяха цветя и венци. С портрети на Левски и трибагреници шествието тръгна от паметника на Апостола на свободата, премина през централната част на града и приключи пред църквата "Света Петка Самарджийкса", където е изградена паметна плоча на националния герой. Там беше отслужена заупокойна молитва в памет на Левски..." - в. "Сега".

"В Карлово почетоха паметта и делото на Апостола на свободата Васил Левски Преди 145 години на бесилото в София увисна най-великият син на България. Единственият човек, за който никой приживе и 145 години след смъртта му не си позволява да каже лоша дума. Единственият, който поколения българи смятаха и смятат за светец - Васил Иванов Кунчев". С тези думи министърът на отбраната Красимир Каракачанов се обърна днес, 18 февруари, към жителите и гостите на град Карлово, дошли да почетат паметта на великия син на България - Апостола на свободата. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. Министър Каракачанов припомни завета на Апостола, актуален и днес: "Всичко се състои, според нас, в нашите задружни сили. Против тях не може да противостои и най-силната стихия. Да бъдем равни с другите европейски народи зависи от нашите задружни сили". Той призова да помним българската история за освобождение и национално обединение, изписана със саможертвата на стотици български герои..." - в. "24 часа".

"Паметна плоча на Васил Левски бе открита в посолството на България в Атина. Повод е 145-ата годишнина от обесването на Апостола на свободата. Тържеството започна с панихида за упокой на Васил Иванов Кунчев в българския храм "Свети преподобен Йоан Рилски Чудотворец" и продължи пред българското посолство. Над 200 наши сънародници - представители на културните дружества и неделните училища в Гърция, както и много българи от гръцката столица и приятели на България, взеха участие. Отец Иван отслужи освещаване на плочата и благослови присъстващите. Приветствие отправи временно управляващият посолството Веселин Иванов. Председателят на българо-гръцкото сдружение за култура обяви, че Васил Левски ще бъде патрон на неделното училище към дружеството и то ще носи неговото име. Стихове за Апостола рецитираха ученици от българските неделни училища в гръцката столица. Под звуците на български възрожденски песни гостите поднесоха венци и цветя пред барелефа." - в. "Стандарт".

Външнополитическите активности на страната ни продължават да бъдат във фокуса на всекидневниците.

"В министерството на въшните работи има създадена контактна група, в която се обсъждат бъдещи възможни решения и мерки за справяне с езика на омразата. Това заяви пред "Дневни" заместник-външният министър Георг Георгиев. Той е и национален координатор Той участва на форума "София казва не на речта на омразата и насилието". Той не успя да конкретизира в какви срокове се работи и каква точно е целенасочеността на групата. В нея влизат представители на министерствата на правосъдието, на образованието, МВР. "Тази контактна група обсъжда, комуникира, коментира по какъв начин могат най-добре да предприети действия, които да работят в полза на това в държавата да има работещ механизъм за борба и противодействие на език на омразата, нетолерантност - расова, етническа и други", заяви още Георгиев. Според него борбата и предотвратяването на омразата трябва да премине по две линии - образование и законодателната дейност. Според него младите хора трябва да имат добро историческо познание за близкото минало, за да могат да различават признаците на език на омразата и нетолераност, нетърпимост и незачитане на различията. "От друга страна всички, които прибягват до език на омразата, да знаят, че ще бъдат преследвани и наказвани, което също касае да има мерки, които да бъдат прилагани", заяви още Георгиев." - в. "Дневник".

"Българският министър-председател Бойко Борисов излезе с ексклузивно интервю през азербайджанската медия Trend, предаде "Фокус". "България отдава голямо значение на отношенията си с Азербайджан и смята страната за приоритетен партньор предвид големите перспективи за развитие на сътрудничеството в различни области от взаимен интерес", заяви Бойко Борисов. "Като се имат предвид силните връзки между нашите две страни и съществуващата правна рамка за сътрудничество, ние вярваме, че сегашното ниво на двустранната търговия не съответства на потенциала на България и Азербайджан и ние бихме искали да засилим търговските и икономически отношения, включително чрез съвместни Междуправителствена комисия по икономическо сътрудничество", отбеляза министър-председателят. Борисов е убеден, че има голям потенциал за сътрудничество с Азербайджан в областта на диверсификацията на източниците и маршрутите на енергийните доставки. 
"На 16 януари 2018 г., по време на посещението си в Баку, аз имах честта да участвам с азербайджанския си колега Артур Расизаде на официалното откриване на редовните полети между Баку и София. Сигурен съм, че то ще насърчи развитието на отношенията между България и Азербайджан в сферата на туризма", добави премиерът. "България има интерес от изпълнението на стратегически проекти за транспортна инфраструктура на енергия като "Южния газов коридор", свързващ Европа и Азербайджан", заяви Борисов. "Високо оценяваме ролята на Азербайджан за осигуряването на енергийната сигурност и диверсификацията на доставките на природен газ в Европа и България", допълни той..." - в. "24 часа".

"24 часа" проследява и разногласията между президента и премиера: 
"Главчев: Изказването на президента относно премиера Борисов е несиметрично Една политическа сила не бива да е готова на всичко, трябва да се спазват обещанията, поети в предизборната кампания, заяви Димитър Главчев в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ. "Не бягаме от темата за Истанбулската конвенция. В режим на диалог сме и се видя, че има няколко проблеми текста, които съпътстват основното в конвенцията - предотвратяването на насилието над жени", каза той. Той оцени като правилно решението да се сезира Конституционния съд по въпроса с Конвенцията. Оставката е личен акт, заяви Главчев по въпроса си искана от ГЕРБ оставка на депутата от БСП Валери Жаблянов за оценката му за народен съд. "Когато той твърдо заяви, че няма да подава оставка, актът не става личен, особено като партийното бюро на БСП застана зад него. Следва друга процедура. По правилника за дейността на Народното събрание председател и зам.-председател могат да подадат оставка и даже няма гласуване", смята Главчев. От тук насетне се прави друго - взимат се подписи от минимум 80 депутати, с които се иска оставката на председател или зам.-председател на Народното събрание. Третият вариант е парламентарната група, излъчила председателя или зам-председателя, да поиска оставката му, поясни Главчев... Димитър Главчев определи изказването на президента относно премиера Борисов като "несиметрично". "Премиерът Борисов обясни, че има проблем с хора около президента, а реакцията на следващия ден беше неочаквана. Пък и замесването на депутат, като имате предвид, че именно партията, която издигна президента Радев, беше същата, която назначи въпросния депутат за шеф на ДАНС", заяви той. Димитър Главчев допълни, че ако президентът Радев има факти, трябва да се представят. Той определи като несъстоятелни обвиненията на президента, че в България се провеждат срещи без знанието му..."

Глобите за шофьори и пътници също са сред темите на новинарските издания.

"Столичната община обмисля да премахне таксуването на багаж в градския транспорт от пролетта, съобщи Би Ти Ви. Информацията беше потвърдена от заместник-кмета по транспорта Евгени Крусев.
Сега багажът трябва да се таксува, ако сборът от височината, ширината и дебелината е повече от 140 см. При нарушение на изискването се дължи глоба от 40 лева.
Изискването за билетче и за багажа не се познава от чужденците и не малко българи, като често се стига до конфликти с контрольорите. Според Евгени Крусев, след отмяната на изискването, ще се разчита на съвестта на пътуващите, да не возят твърде големи багажи в градския транспорт." - в. "Дневник".

"Турция предприема крайни мерки в опит да събере глобите от нарушителите на пътя, съобщава Би Ти Ви. В страната вече действа разпоредба, според която шофьорите ще плащат глобите си на границата. Ако откажат, ще остават без превозно средство.
Новите правила ще важат и за всички българи, които пътуват до южната ни съседка.
Досега турската държава нямаше механизъм, по който да събира глобите за нарушенията на пътя от чужденците. Със свързването на системите на митниците и на министерството на вътрешните работи санкциите вече ще се виждат по границите. Ще има гише, на което да се плаща с карта или в брой.
Очаква се системата да заработи най-рано през март."

Всекидневниците отделят място и на темата за планинските райони.

"Необходимо е целево финансиране за планинските региони. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на публична дискусия "Планините - неоцененото богатство на Европа", която се състоя в курорта Семково, община Белица. Участие в нея взеха евродепутати, народни представители, кметове и общински съветници от съседни общини, както и от Република Македония, представители на академичната общност... Вицепрезидентът поздрави ръководството на общината за инициативата Белица да бъде посланик на малките общини не само в България, но и в целия Европейски съюз, и то в контекста на Българското председателство на Съвета на ЕС. Илияна Йотова отбеляза важната роля на местната власт днес, когато се водят дебатите за следващия бюджет на ЕС и Европа ще вземе решение за съдбата на кохезионната политика. По думите на вицепрезидента ясно се е чул гласът на малките общини, че без финансиране от Европа е невъзможно да се развиват. "Крайно време е България, особено като председател на Съвета на ЕС, да защити слабо развитите, отдалечени и трудно достъпни региони", заяви Илияна Йотова. "Българските планини притежават истински потенциал - перспектива за развитие, но същевременно с това и много непреодолени към този момент предизвикателства", подчерта вицепрезидентът..." - в. "Труд".

"Хиляди хора от Пиринско, цяла България и гости от Македония се стекоха на зимния празник във възродения курорт Семково над Белица. Днешното събитие бе част от проявите за председателството на България на Съвета на ЕС. Пъстрото тържество предизвика интереса не само на любителите на зимните спортове, а и на фолклорното богатство на Пиринския край. За трета поредна година, след дълго време на забвение, общината направи така, че хиляди гости видяха красотата и възможностите за спорт, отдих и релакс. Малка Белица отново показа и доказа, че знае какво иска за развитието на туризма и как да го постигне. "Предстои ни среща с премиера Бойко Борисов, за да искаме подкрепата на държавата, че сами няма да се справим. Като община спечелихме проект за 3 милиона евро за ремонт на пътя до Семково. Но реално общината няма нита един квадратен метър собственост тук. Общинският съвет гласува курортът да стане селищно образувание и да е част от града ни. Местният парламент даде съгласието си общината да придобие безвъзмездно правото на собственост върху 114.54 хектара земя от държавния горски фонд, които са цялата територия на Семково. Но това може да стане само с волята на държавата", заяви кметът на Белица - Радослав Ревански. Така ще се гарантира развитието на курортната местност, тъй като инвеститорски интерес не липсва. "В момента харчим средства за поддръжката на района, без да имаме никаква собственост в него. Стигна се и до парадокс през 2016 г., когато спечелихме проект по Трансгранично сътрудничество с Македония на стойност 300 000 евро за ремонти на алеите в курорта, но Изпълнителната агенция по горите не ни разреши да го реализираме и загубихме парите", каза още кметът Ревански. Общината обсъжда с Университета по архитектура, строителство и геодезия и с Техническия университет, които имат бази в Семково, да се направи съвместно дружество за развитието на Семково... "Регионът ни е уникален, 40% от територията на България е с планински и полупланински релеф и страната ни трябва да се възползва от възможността да въведе термина "планински продукт". Българските сирене, мед, билки, месни продукти, произведени в планински райони са потенциални носители на престижното означение", обясни Момчил Неков. Той призова българските институции да се задействат, за да бъде въведено означението "планински продукт", което може да подпомогне развитието на планинските райони у нас. Според Неков въвеждането на подобен тип означения ще даде на продуктите видимост, гаранция за качество и произход, възможност за финансиране по линия на ОСП и ПРСР, с което да се даде допълнителен тласък за местното производство..." - в. "Стандарт".


Източник: news.bgКоментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Captcha изображение
Екипът на Perunik.COM ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Хороскоп за 21.08.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Изведете на предна позиция дисциплинираността си в службата. Находка за всеки работодател е да има такъв човек като вас в екипа си. Посветете се на кариерата си, тя е вашата стихия днес. Обърнете внимание и на здравето си, в последно време ви създава притеснения. Нужно е да бъдете по-отговорни и към семейството си.
21.08.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Многото ви ангажименти днес може да ви направят раздразнителни и нетърпеливи в очакванията ви. За да е по-спокойно около вас не взимайте спонтанни решения, с бързата си мисъл ще изпреварвате околните и това може да ви противопостави на тях. Свършете предвиденото и си дайте малко отдих.
21.08.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще разпределите времето си така, че да е достатъчно и за работата, която има да свършите, и за общуване с близки хора. Ще получите ценни съвети, които до голяма степен ще улеснят задачите ви и ще ви направят водещ в делото ви, стига да се вслушате в тях. Доверието ви е оценено и се връща многократно.
21.08.2019

Хороскоп за Рак

Рак
За успеха трябва да се работи. Ако съумеете да извлечете поука от предишни грешки и не допускате повторението им – вече сте постигнали много. Любовта и вниманието на любимия човек ви дават кураж и вдъхновение. На отдавна започнат проект вече му се вижда има края, нужно е още съвсем малко.
21.08.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ще постигнете голям делови успех, който ще затвърди положението ви на работното ви място. Имате основания за радост, но не бива да забравяте и за следващата си стъпка, която може да се окаже решаваща. Харчете разумно, не купувайте излишни вещи.
21.08.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Занимаващите се с творческа дейност ще имат интересни изяви пред широката публика. Търсещите предизвикателства ще имат вълнуващи преживявания, които ще ги зареждат с енергия и вдъхновят да разкриват повече от добрите си страни. Ако се поддадете на чужди внушения, рискувате да влезете в конфликт с близък на сърцето ви човек.
21.08.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се чувствате натоварени с работа, но резултатите си заслужават. Ако се занимавате с бизнес, бъдете предпазливи при работа с пари и други ценни предмети. Личните си проблеми не споделяте с всеки, бъдете дискретни към себе си и към хората от обкръжението ви. Очаровани ще останете от нечие внимание и това ще ви накара да се почувствате чудесно.
21.08.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
В личния ви живот ще настъпи объркване, породено от разминаването между очаквано и действително случващо се. Проявете разбиране и търпеливо изчакайте момента за решителни действия.
21.08.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Контактите ви с деловите партньори днес са на ниво и резултатите няма да закъснеят. Ако стихията ви е търговията имайте предвид, че начинанията свързани с чуждестранни фирми през днешният ден са доста рисковани. Сега е момента да разведрите климата в семейството.
21.08.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще бъдете обладани от съмнения към всичко, с което се сблъсквате днес. Но така ще загубите от очарованието на изненадата. Правете неща, което ви се харесват. Организирайте си среща с хора, които обичате, и които ви обичат. Това ще ви зареди с енергия и желания за повече развлечения.
21.08.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Този ден ще ви зарадва с много приятни емоции и добро настроение. Приемате леко нещата, които се случват около вас, като предпочитате да отговаряте позитивно на всичко. Отношенията ви с любимия човек са прекрасни, за което можете да сте благодарни и на собствените си усилия. Ще останете очаровани от предложението, което получавате днес.
21.08.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Днешният ден е много ползотворен за вас в творческо отношение. Имате доста интересни идеи, които трябва да разработите и дооформите. Не пренебрегвайте съветите на вашите близки и не мислете, че чуждото мнение непременно е погрешно. Добри новини свързани с предстоящи бизнес-сделки.
21.08.2019
Последни новини