Как Венеция се справя със скандала с ресторантска сметка от 1100 евро

По всеобщо мнение Венеция е един от най-скъпите градове за туристите. Тя обаче буквално "събра очите" на целия свят, след като миналата седмица четирима японски туристи получиха сметка от 1100 евро за обяд в скромно заведение в центъра.

Младежите, които са студенти в университета в Болоня, поръчали четири пържоли, риба и минерална вода и останали втрещени от сумата от 1143 евро, която трябвало да платят, разказва Би Би Си. Платили, но се оплакали в полицията, а инцидентът получи световен медиен отзвук.

Властите се захванаха да проучват случая. Кметът на града Луиджи Брунаро пусна веднага в "туитър" извинение . "Ако тази срамна случка се потвърди, ще направим всичко възможно виновните да понесат наказание. Справедливостта ще възтържествува", написа той.

Ден по-късно местната асоциация на хотелиерите обяви, че ще компенсира японските туристи като им предостави луксозен престой в хотел по избор. Пострадалите студенти ще могат да останат безплатно за две нощувки в избран от тях четири или петзвезден хотел в града. Хотелиерите изразяват надежда, че повторното идване във Венеция няма да ги затрудни (разстоянието от Болоня се взима за два часа с влак), а следващият им престой ще заличи спомените от неприятния инцидент, пише британският "Телеграф".

Италианските медии не посочват името на ресторанта, но от публикациите им се разбира, че е собственост и се управлява от чужденци, а рейтингът му в "Трип адвайзър" бил изключително нисък. Сдружението "Група 25 април", обединяващо кореняците венецианци, обяви, че ще пусне във "Фейсбук" съвети към туристите как да се предпазят от подобни издевателства. Измамите на туристи не са рядкост, но това накърнява доброто име на града и на всички нас", заяви пред Би Би Си председателят на сдружението Марк Гаспаринети.

По негови думи едва 1.1% от ресторантите в района на площад Сан Марко, са собственост на местни жители, а в историческата част на града делът им е 40 на сто.

Засега скандалът все още не е приключил, а чужди медии продължават да припомнят за случаи с надписани сметки и гадна храна в града. Радио от Абу Даби пък писа до слушателите си по този повод: "Ако сте в Европа, проверявайте цените в менюто предварително".

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини