Китайски учени клонираха макаци. Ватиканът притеснен за бъдещето на човечеството

Китайски учени за първи път клонираха маймуни по метода, с който бе клонирана овцата Доли. Тяхното постижение е публикувано в Cell. Ватиканът е сериозно притеснен от перспективите, които се разкриват вследствие техния успех.

Макаците Чжунчжун и Хуахуа са кръстени така като знак за значимостта на сдотижението. Китайската дума Zhonghua означава китайски народ. Двата клонинга са на 6 и 8 седници в момента и са на изкуствено хранене.

Маймуни се клонират не за първи път, но по друг метод. Досега това се е извършвало като оплоденият ембрион се разделя на няколко части, което води до раждането на няколко генетично идентични маймуни, както са еднояйчните близнаци.

Клонирането на овцата Доли през 1996 год. е извършено с генетичен материал от неполова (соматична) клетка пренесен в яйцеклетката (somatic cell nuclear transfer — SCNT) . Ембрионът се създава от яйцеклетка и деференцирана неполова клетка. От яйцеклетката се отсранява собственият генетичен материал и в цитоплазмата се помества ядрото на соматичната клетка.

След Доли учените успешно клонирали мишки, прасета, крави, кучета и други животни, но никога не успели с примати. Затова сегашното достижение е значимо за едни и притеснително за други.

От 127 яйцеклетки 109 развили в ембрион, 79 от тях били присадени на 21 сурогатни майки. Забременели шест от тях. Само две бебета се родили живи.

Учените смятат, че генетично идентични маймуни за изключително полезни при изследвания. Но Ватиканът вижда в това заплаха за бъдещето на човечеството.

"За разлика от възможността да бъде клониран човек, която църквата твърдо и решително осъжда, относно клонирането на животни тя не е изказала ясно и официално осъждане, оставяйки темата за авторитетен анализ на учените". Това казва теологът и експерт по биоетика на Ватикана кардинал Елио Сгреча за AdnKronos

"Несъмнено, переходът от овцата Доли към други животни и сега вече към маймуни, т.е. към най-близките до човека примати, е истинско посегателство към бъдещето на цялото човечество". 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Общуването с близките ви днес ще ви донесе спокойствие и увереност за бъдещето. С лекота ще решите домашните проблеми. Не унивайте. Разчитайте повече както на собствените си сили, така и на подкрепата им. Делата, започнати днес ще завършат с успех. Хубавите емоции и настроения ще ви направят и по-добри.
29 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Вървите неотклонно по пътя, който сте си избрали. Макар и бавно, постигате целите си и това ви изпълва със задоволство. Не сте склонни да се поддавате на влиянието, което някои хора се опитват да наложат над вас. Следвате единствено собствените си принципи и не се интересувате от то приказките на околните. Сърдечният ви партньор има нужда от помощта ви.
29 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обкръжението на близките ви хора внася спокойствие в душата и мислите ви. Заедно ще решавате възникващите въпроси и ще планирате бъдещето си. Ще разчитате както на собствените си сили, така и на подкрепата им. Всичко започнато днес обещава да завърши с успех.
29 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Колебанията ви са напълно излишни. Действайте решително и желаните резултати ще се превърнат в реалност. Не се тревожете за половинката си, тя се справя чудесно и без вашите напътствия. Не прекалявайте със загрижеността си.
29 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Живейте с повече увереност в себе си. Не позволявайте да ви потискат нечии чужди комплекси. Освободете се от привързаностите си, ако търсите щастието. Правете нещата, от които ще получите удовлетворение. Постигнатото ще ви направи по-смели, дръзки и вдъхновени. Ще поставите началото на бъдещите си успехи.
29 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Оставете вълната на проблемите да мине над главата ви, без да ви засегне. Любовта е тази, която ви закриля, съветва и направлява. Вслушайте се в съветите на любимия човек. Днес вие сте едно цяло. Доверете му се и заедно решавайте. Посветете се на изкушенията на една страстна любов. Този свят е сякаш само за вас двамата.
29 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Шумът и суетата не са сред представите ви за неделен ден. Във възможностите ви е да бъдете по-внимателни и добри с околните, без да ги притеснявате с претенциите си. За това потърсете тихо място за отмора, където да останете насаме със себе си и мислите си. Нечия любов ще ви помогне да се възстановите от стреса и даде сили за нови предизвикателства.
29 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Пролетният ден ще привлича много от вас навън, сред природата. Там ще получите тласък на идеи и по-късно с лекота ще вземате решенията си. За да откриете пътя ви е нужна добра ориентация и подготвеност, а вие ги имате и двете. Ще срещнете подкрепа, щом сте готови да я приемете.
29 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Финансови несгоди и свързаните с тях семейни взаимоотношения ще притесняват много от вас. В очакване сте нещо добро да се случи, но за това ви е нужна надеждна подкрепа, с повече аргументи в своя защита, ще се справите. Консултация със специалист ще облекчи оплакванията ви и направи по-леко и бързо да преминат неразположенията ви.
29 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Направете нужното, за да запазите доброто настроение на всички около вас. А някои от вас ще получат покана за излет сред природата. Не се колебайте дълго. Разходката, освен че ще ви разтовари, ще ви зареди с много положителна енергия и приятни емоции.
29 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Отдайте се на почивка, заслужили сте я. Работата в къщи може и да почака. Правете неща, които ви доставят удоволствие, четете, гледайте телевизия, мързелувайте активно. Вижте се с приятели, веселете се и забравете за грижите. До вас ще достигне вест, която може да ви провокира към нови търсения.
29 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Бъдете по-сдържани в оценките си за хората. Рискувате много, ако споделите мнението си с неподходящия човек. Не прибързвайте с отчаянието, съвсем скоро ще ви се открият прекрасни шансове за реализация.
29 мар 2020
Последни новини