Образоватeлният министър: няма да се закриват повече училища

Изображение 1 от 2

  Училищната мрежа достигна лимита на оптимизация и Министерството на образованието и науката няма да насърчава закриването на образователни институции. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на среща с директори, учители и представители на синдикатите от област Хасково през втория си ден от посещението в региона. Той поясни, че през 2018г. вече няма да действа национална програма за оптимизация и общините няма да получават стимули за това. Всяко предложение, дошло от градоначалниците, ще бъде обсъждано и ще се търси балансирано решение, увери Вълчев.

   Министърът посочи, че МОН е изготвило списък със защитени училища и детски градини, за да бъдат запазени образователните институциите в по-малките населени места. "Въвеждаме финансови механизми, които да компенсират отдалечеността и трудността при намиране на учители в тях. Ще обмислим възможността да се позволи формирането на маломерни професионални паралелки в тези населени места, за да се насочи интересът на учениците към професионалното образование", каза Красимир Вълчев. 

  Той добави, че издигането на доверието към професионалното образование е една от големите задачи пред екипа на МОН. " Въведохме и документирахме модела на дуално образование. Започнахме с 50 училища и се надяваме да разширим обхвата. Пуснахме списък с 55 специалности, за които очакваме най-голям недостиг на кадри за пазара на труда в следващите 10 г. Още от есента те ще получат допълнително финансиране за мотивиране на учениците и ръководствата да предлагат прием и през следващите години, обясни министърът.  По време на срещите в Любимец и Ивайловград Красимир Вълчев подчерта, че през следващите месеци предстои много работа по задържането на приобщените с Междуинституционалния механизъм за обхват ученици. По думите му работата по обход на адресите на необхванатите ученици ще продължи. По време на българското Председателство на Съвета на ЕС ще бъде отворена дискусия за изграждане на система за проследяване на движението на децата в рамките на ЕС. Интерес към идеята са проявили държави като Испания и Норвегия.

  Haskovo.net

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (7)

  • 1
   Му
   Мунчо
   8 0
   15:57, 16 яну 2018
   Леле,като видях кой наднича зад образователния министър и ми се отщя да чета за образоманието в тая област. Боже, с такива ли хора ще развиваме образованието?
  • 2
   Гу
   Гунчо
   13 -2
   17:01, 16 яну 2018
   Няма да се закриват! Но ще има такива който ще се САМОЗАКРИЯТ. Пример: Механото и Спортното! Кой ще накара децата да се запишат там? Кой? И докато за Механото все още има шанс, то за Спортното всичко е свършило. Задава се поредния нулев прием? Впрочем елате и вижте колко ученици идват на училище - от 200 идват 50. И това е всеки ден! Срамота!
  • 3
   67
   674590
   11 0
   17:59, 16 яну 2018
   Толкова фалш!О родно образование! Г-н Министър, все по зле,зле а много зле става в образованието! Като причините са много, първо все по малко грамотни и нежелаещи да се научат деца, второ много претенциозни и родители,трето деспотични и несменяеми директори,(мандатност) които още повече влошават климата в образованието, четвърто куп документация, и пето................, и шесто................ не знам как ще се излезе от тоя батак. НЕ СТИГНАХМЕ ЛИ ДЪНОТО? или още може!
  • 4
   Ко
   колежка от етажа
   4 0
   19:42, 16 яну 2018
   Механото Хасково достигна дънато с даскали като Дидка Андреева кочто кара да я разстриват ученици предимно роми и се кефи. А Тони Минкова и деди Георги Драгиев въртят любов където намерят и се натискат и пред учениците.Позор .
  • 5
   12
   125842
   5 -2
   20:11, 16 яну 2018
   Защо продължава да има началници в пенсионна възраст като Насето от ученическото общежитие. Докога тя ще е пом.директор там и ще взема големите заплати на гърба на колектива. Като любовница на директора до 100 години ли ще командва, уволнява и съкращава редовите учители. Стига с тоя резил.
  • 6
   Не
   Незапознат
   3 0
   21:31, 16 яну 2018
   Образователният министър може да не закрива училища но както се казва в по горен коментар те ще се самозакрият сами.Някои.Това е естественият ход на еволюцията в образованието.В момента то е търговско дружество.Търгува със знания на строго определена цена наложена му от валутният борд(Министерстрво на Образованието).Подобно е положението и с така нареченото с гръмка дума здравеопазване.При отлив на клиенти и оскотяване на търговците продукта отива по дяволите образно казано.Затова нямаме нито образование нито здравеопазване.За толкова години преход всичките скапаняци изредили се във властта не можаха или не искаха да разберат че за интелектуалният труд под каквато и форма да е
   налагането на търговската форма на управление е убийствено.Модел на здравеопазване и образование признат и от Запада го унищожиха.През 80-те години България е изпреварвана само от СССР и ГДР по броя на учените си на глава от населението ако вземем само социалистическият блок.Увеличаването на учителските възнаграждения без да се смени модела може да мотивира да се увеличи бройката но не и качеството.Попаднах на една интересна статистика.Или копи-пейст както се казва.'' Към 1989 год. възнагражденията на учителите с около 10 годишен стаж са съответно 165 лв. за полувисшисти и 190 лв за висшист. Средната заплата за страната за 1989 год. е 274 лв, т.е. учителите тогава, както и днес са били с ниско заплащане, но с по-голямо уважение от страна на учениците и родителите им.''
  • 7
   Ро
   РОСИМИРА
   0 -1
   10:45, 17 яну 2018
   Механото е пълно сдаскали откачалки и закачалки,Семейство Димови.Славея Христова и болният и психясъл мъж.

  Хороскоп за 20.10.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Следвайте намеренията си, независимо, че ще се намерят хора около вас, които да ви пречат. Отнесете се с уважение към нуждата на близък човек и му помогнете. Наред с всичко друго не пренебрегвайте и собствените си нужди. Отделяйки време и за духовни занимания ще привлечете на своя страна щастието, богатството и успеха.
  20 окт 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Независимият ви дух ще отхвърли всяка намеса в личните ви дела. Приятна новина ще ви мотивира да работите още по-усърдно. Въздържайте се от семейни спорове, дори и да мислите, че сте прави. Нуждата от оздравителни процедури ще ви изправи пред дилема, но предимството трябва да е в полза на здравето ви.
  20 окт 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Част от вас ще прекарат този ден на път. Имате доста неща за вършене и предпочитате да не губите ценно време. Разбирате се добре с човек, с когото се познавате отскоро. Възможно е да промените поведението си относно въпрос, които досега сте считали да сигурен. Радвате се на нова покупка, която отдавна обмисляте да направите.
  20 окт 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Този ден със сигурност ще е наситен с много нови впечатления за вас и с доста неща, които ще ви накарат да се замислите. Учете се от всичко и споделяйте възторга си с хора, на които държите. Очакват ви хармонични отношения с вашия сърдечен партньор. Имате възможност да прекарате желаното време заедно.
  20 окт 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще насочите предпочитанията си към занимания на открито, очаквайки те да ви разведрят и откъснат от напрегнатите ви мисли. Приятели ще ви поканят на среща, което идва точно навреме. Решаването на личен проблем не търпи отлагане, колкото по-скоро го направите, толкова по-добре за всички около вас.
  20 окт 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Запазете ведрото си настроение. Не допускайте недоразуменията в семейството да помрачат деня ви. Ще откриете интересни предизвикателства, заради които си струва да сте в кондиция. Бъдете предпазливи при даването на съвети. Несъзнателно може да подведете, за което да съжалявате в последствие.
  20 окт 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Близките ще ви натоварват с проблемите си и ще настояват за повече от вниманието и средствата ви. Забравете за притесненията си свързани с проект, по който работите. Деловият ви нюх ще ви помогне да избегнете усложненията. Финансовият резултат ще надмине очакванията ви и ще имате повод да празнувате. Всичко ще бъде наред.
  20 окт 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Самите вие днес ще се учудвате на невероятния късмет, които ви преследва. Ще се осъществи ваше отдавнашно желание, което косвено е свързано с работата ви. Финансовото ви състояние се стабилизира, не без помощта на близък човек. Удовлетворение ще ви донесе и факта, че съвет който сте дали на колега се оказва безпогрешно точен. Атмосферата у дома е приятна и благоприятства всякакви начинания от ваша страна.
  20 окт 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Увеличение на разходите ви очаква днес. Предстои ви взимането на важно решение, което е най-добре да обсъдите с партньора си. Обмислете много добре всяко свое действие. От това зависи позицията ви за в бъдеще. Склонността ви да правите компромиси е решаваща за отношенията ви със сърдечния партньор.
  20 окт 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Повечето от вас ще отделят време за дома и близките си, осъзнавайки, че заетостта им ги лишава от общуване с тях. Настроението ви ще се повиши и от добра новина, свързана с децата или друг близък ви човек. Ако имате претенции за по-високо заплащане се подгответе за среща с шефа, информираността ви ще е от полза.
  20 окт 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Като любители на разнообразието и екстремизма не ви съветвам днес да си останете вкъщи. Много по-добре бихте се почувствали практикувайки любимия си спорт или ако изберете каквато и да е форма на движение. Ще ви се наложи да сте инициатори.
  20 окт 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Възползвайте се от благоприятните възможности за действие, които ще ви доближат до целите ви. Не бъдете прекалено непостоянни в личните си взаимоотношения, това може да отблъсне партньора ви. Бъдете внимателни, особено, ако държите на връзката си. Пазете тайните си. Снабдяването ви с повече средства ще ви позволи да отделите повече на духовността си.
  20 окт 2019
  Последни новини