Образоватeлният министър: няма да се закриват повече училища

Изображение 1 от 2

  Училищната мрежа достигна лимита на оптимизация и Министерството на образованието и науката няма да насърчава закриването на образователни институции. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на среща с директори, учители и представители на синдикатите от област Хасково през втория си ден от посещението в региона. Той поясни, че през 2018г. вече няма да действа национална програма за оптимизация и общините няма да получават стимули за това. Всяко предложение, дошло от градоначалниците, ще бъде обсъждано и ще се търси балансирано решение, увери Вълчев.

   Министърът посочи, че МОН е изготвило списък със защитени училища и детски градини, за да бъдат запазени образователните институциите в по-малките населени места. "Въвеждаме финансови механизми, които да компенсират отдалечеността и трудността при намиране на учители в тях. Ще обмислим възможността да се позволи формирането на маломерни професионални паралелки в тези населени места, за да се насочи интересът на учениците към професионалното образование", каза Красимир Вълчев. 

  Той добави, че издигането на доверието към професионалното образование е една от големите задачи пред екипа на МОН. " Въведохме и документирахме модела на дуално образование. Започнахме с 50 училища и се надяваме да разширим обхвата. Пуснахме списък с 55 специалности, за които очакваме най-голям недостиг на кадри за пазара на труда в следващите 10 г. Още от есента те ще получат допълнително финансиране за мотивиране на учениците и ръководствата да предлагат прием и през следващите години, обясни министърът.  По време на срещите в Любимец и Ивайловград Красимир Вълчев подчерта, че през следващите месеци предстои много работа по задържането на приобщените с Междуинституционалния механизъм за обхват ученици. По думите му работата по обход на адресите на необхванатите ученици ще продължи. По време на българското Председателство на Съвета на ЕС ще бъде отворена дискусия за изграждане на система за проследяване на движението на децата в рамките на ЕС. Интерес към идеята са проявили държави като Испания и Норвегия.

  Haskovo.net

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (7)

  • 1
   Му
   Мунчо
   8 0
   15:57, 16 яну 2018
   Леле,като видях кой наднича зад образователния министър и ми се отщя да чета за образоманието в тая област. Боже, с такива ли хора ще развиваме образованието?
  • 2
   Гу
   Гунчо
   13 -2
   17:01, 16 яну 2018
   Няма да се закриват! Но ще има такива който ще се САМОЗАКРИЯТ. Пример: Механото и Спортното! Кой ще накара децата да се запишат там? Кой? И докато за Механото все още има шанс, то за Спортното всичко е свършило. Задава се поредния нулев прием? Впрочем елате и вижте колко ученици идват на училище - от 200 идват 50. И това е всеки ден! Срамота!
  • 3
   67
   674590
   11 0
   17:59, 16 яну 2018
   Толкова фалш!О родно образование! Г-н Министър, все по зле,зле а много зле става в образованието! Като причините са много, първо все по малко грамотни и нежелаещи да се научат деца, второ много претенциозни и родители,трето деспотични и несменяеми директори,(мандатност) които още повече влошават климата в образованието, четвърто куп документация, и пето................, и шесто................ не знам как ще се излезе от тоя батак. НЕ СТИГНАХМЕ ЛИ ДЪНОТО? или още може!
  • 4
   Ко
   колежка от етажа
   4 0
   19:42, 16 яну 2018
   Механото Хасково достигна дънато с даскали като Дидка Андреева кочто кара да я разстриват ученици предимно роми и се кефи. А Тони Минкова и деди Георги Драгиев въртят любов където намерят и се натискат и пред учениците.Позор .
  • 5
   12
   125842
   5 -2
   20:11, 16 яну 2018
   Защо продължава да има началници в пенсионна възраст като Насето от ученическото общежитие. Докога тя ще е пом.директор там и ще взема големите заплати на гърба на колектива. Като любовница на директора до 100 години ли ще командва, уволнява и съкращава редовите учители. Стига с тоя резил.
  • 6
   Не
   Незапознат
   3 0
   21:31, 16 яну 2018
   Образователният министър може да не закрива училища но както се казва в по горен коментар те ще се самозакрият сами.Някои.Това е естественият ход на еволюцията в образованието.В момента то е търговско дружество.Търгува със знания на строго определена цена наложена му от валутният борд(Министерстрво на Образованието).Подобно е положението и с така нареченото с гръмка дума здравеопазване.При отлив на клиенти и оскотяване на търговците продукта отива по дяволите образно казано.Затова нямаме нито образование нито здравеопазване.За толкова години преход всичките скапаняци изредили се във властта не можаха или не искаха да разберат че за интелектуалният труд под каквато и форма да е
   налагането на търговската форма на управление е убийствено.Модел на здравеопазване и образование признат и от Запада го унищожиха.През 80-те години България е изпреварвана само от СССР и ГДР по броя на учените си на глава от населението ако вземем само социалистическият блок.Увеличаването на учителските възнаграждения без да се смени модела може да мотивира да се увеличи бройката но не и качеството.Попаднах на една интересна статистика.Или копи-пейст както се казва.'' Към 1989 год. възнагражденията на учителите с около 10 годишен стаж са съответно 165 лв. за полувисшисти и 190 лв за висшист. Средната заплата за страната за 1989 год. е 274 лв, т.е. учителите тогава, както и днес са били с ниско заплащане, но с по-голямо уважение от страна на учениците и родителите им.''
  • 7
   Ро
   РОСИМИРА
   0 -1
   10:45, 17 яну 2018
   Механото е пълно сдаскали откачалки и закачалки,Семейство Димови.Славея Христова и болният и психясъл мъж.

  Хороскоп за 27.05.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Направете така днес, че от всяко нещо, което научавате да извличате нещо полезно за личното си усъвършенстване. Денят ви ще е наситен с емоции, повечето приятни и повод за това ще е работата ви и свързаните с нея хора. Успявате с всеки да намерите общ език и това значително улеснява общуването ви. Контактите, които ще осъществите днес ще са ви от голяма полза за в бъдеще.
  27 май 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Отговорността на работното място днес ще е голяма, тъй като вие ще трябва да взимате решенията по определен въпрос. Естествено можете да разчитате на способността си разумно да преценявате ситуацията, но не подценявайте и съветите на хората около вас. Постигате впечатляващи резултати в нова област, за която дори не сте и предполагали.
  27 май 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Не пестете труда си, усърдието ви ще се възнагради с професионални успехи и приятни емоции. В обкръжението ви има някой, който е с добри намерения и таи надежди към вас. Дайте воля на желанието си да разпуснете и да наситите душата си с приятни изживявания. Пазете се от настинка, не стойте на течение.
  27 май 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Професионалните ви изяви днес ще повишат популярността ви и направят възможно по-бързото ви издигане в йерархията. Ще се съобразяват с решенията ви, което означава и по-големи отговорности. Вие от своя страна ще положите усилия, за да се приспособите към новите условия. Приятна изненада от скъп на сърцето ви човек.
  27 май 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Новите идеи, които господстват на работното ви място напоследък няма да подминат и вас. Наистина има с какво да допринесете в тази област, но ще трябва да изложите по-обосновано вижданията си. Не се надявайте че първоначалните отзиви ще бъдат блестящи. Ще трябва да си извоювате нови позиции. Получавате пълна подкрепа от близките си.
  27 май 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Въоръжете се с търпение при работата си днес, само така ще успеете да изпълните плановете си за деня. В личен план няма за какво да се притеснявате. Вашият партньор се отнася с разбиране и подкрепа към нещата, които ви вълнуват. Намерете повече време за него. Вечерта ще имате възможност да проведете отдавна отлаган разговор.
  27 май 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Делови причини могат да променят плановете ви за деня. Решаване на финансов въпрос ще ви направи активни, но случаят не е за изпускане. Амбицирани сте да дадете всичко от себе си, осигурявайки си по-добра печалба. Близките ви ще поемат от грижите по дома, предвид заетостта ви.
  27 май 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Околните ще ви изненадат приятно и по елегантен начин. Ще погледнете от друг ъгъл на проблемите на близките си и може би ще намерите добро решение за тях или поне ще ги накарате да се замислят. Дайте шанс на човек, към когото сте резервирани. Моментът е подходящ да се сдобрите.
  27 май 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Нетърпеливи сте да споделите идеите си с хората, с които можете да ги осъществите. Денят ще ви предложи изненади, от вас зависи те да са приятни. Не бързайте да давате оценка на нечии труд, запазете мнението си за по-късно, когато резултатите ще са вече известни.
  27 май 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Вълнувате се прекалено много от предстоящо събитие, и се задоволявате да правите само незначителни неща. Чувствате се объркани и неспособни да вземете сами важно решение. Спасението е не да отбягвате околните, а да споделите с тях тревогите си. Ще се изненадате колко много ще ви помогнат.
  27 май 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Можете да получите доста добра оферта за работа днес или пък очаквайте благоприятно развитие на професионалните си дела. Всичко свързано с работата ви днес ще бъде положително. Материалното изражение на благоприятното стечение на обстоятелствата също е внушително. Може би днес ще успеете да покриете дълговете си(доколкото ги имате) и да си позволите позабравени удоволствия.
  27 май 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Консултирайте се по делови въпроси, ако информираността ви не е достатъчна, за да не допуснете грешки. Не режете мостовете с онези, с които пътищата ви се разделят. Някога отново пак ще се срещнете и ще продължите заедно напред, такава е съдбата ви. Тенденция към стабилизиране на финансовото ви положение ще се задълбочи.
  27 май 2020
  Последни новини