Християни и мюсюлмани откриха заедно "Св. Стефан" в Истанбул

След цялостна реставрация българската Желязна църква „Свети Стефан“ в Истанбул отново отвори врати за богослужение. Тя е един от най-значимите български и културно-исторически паметници. Осветена е на 8 септември 1898 г. от Екзарх Йосиф.

Православният храм в квартал "Фенер" край брега на Златния рог в Истанбул е проектиран от арменския архитект Ховсеп Азнавур. Направен е от метал, а елементите на конструкцията тежали около 500 тона.
 
Храмът беше затворен за богослужение заради проблеми в носещата конструкция, вследствие на корозия. В обновяването му са вложени общо около 16 млн. турски лири (приблизително 3,5 млн. евро), от които България е предоставила целево два транша за 200 000 и 190 000 евро.

Специална делегация от България пристигна заедно с премиера Бойко Борисов. В нея са включени външният министър Екатерина Захариева, Вежди Рашидов, представители на български институции, гости. Сред духовните лица са Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, а също и главният мюфтия на мюсюлманите в България Мустафа Хаджи.

Вселенският патриарх Вартомолей и Българският патриарх Неофит вече размениха приветствия в храма. Религиозната част от откриването на храма вече приключи

Да ни е честит обновеният храм "Свети Стефан" и да се издига българският дух в нашите отношения за доброто на нашите страни, църкви и народи. Това каза Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит преди откриването на реставрирания храм „Св. Стефан“ в Истанбул. Патриархът отбеляза, че днес е хубав и слънчев ден. „Слънчево е и на душата ми, както и на душата на всички българи, които знаят каква стойност за нашата България има построяването на този храм“, каза Негово светейшество. Той посочи, че реставрацията на храм „Св. Стефан“ е чудесна.


Възстановяването на храма „Св. Стефан“ в Истанбул е прекрасно доказателство за добросъседството ни с Турция. Това каза министър-председателят на България Бойко Борисов преди откриването на реставрирания храм. „Много е лесно да се говори и да се противопоставя, много е трудно да се гради мир. Европредседателството е за 6 месеца, а с Турция сме съседи от векове и за векове. България е важна държава, велика държава, но не бива да ѝ се възлагат огромни отговорности. Можем да посредничим, можем да настояваме, защото само мирът, подобряването на отношенията с Турция и Европа дава решения на много въпроси“, каза премиерът и припомни за бунтовете на бежанците в лагера в Харманли.

Междувременно пред църквата „Свети Стефан“ пристигнаха президентът на Турция Реджеп Ердоган и турският премиер Бинали Йълдъръм. Те бяха посрещнати там от премиера Бойко Борисов. В момента тече светската част от официалното откриване на храма. Изказвания вече направиха представители на българската общност и кметът на Истанбул, а след това се очакват и изказванията на премиера Бойко Борисов и на турския президент Реджеп Ердоган.

Християни и мюсюлмани рамо до рамо откривах знаменитата църква, която е символ на добросъседство и толерантност, посочиха турски медии.
 
Изключителни мерки за сигурност са взети в Истанбул за церемонията по откриването. Часове преди началото беше спряно движението в двете посоки по крайбрежния булевард в района на "Свети Стефан" до приключването ѝ. Спряно е движението на моторниците в залива Златния рог. Влизането на гостите става с пропуски със специални номера. Присъстват стотици хора.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ma
    MAAVI PARA
    11 -5
    16:39, 7 яну 2018
    фалери сим-ьонофф ОНЗИ СТРАХЛИВ ПЕТРУНГЕЛ който гледа като изнасилено 3 месечно теле от дърт бик, и може да влачи само възрастни баби и се крие зад още по-страхливите си поддръжници къде е . ами другият който също ЛАЕ като кастрирано куче и ходи из София нокаутиран в НАТФИЗ и насърчава също толкова глупавите тъпи младежи да ходят да обстрелват с камъни Софийската Пловдивската Ямболската също и проблемите за Карловската джамии. нали искаше 10милиарда от АГАта сега беше момента да си ги изработи с крем Ибрахим или ВАЗЕЛИН, докато ние Християни и Мюсюлмани рамо до рамо ще вървим напред ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН НА СИТЕ ИВАНОВЦИ И НА ОЩЕ НЕ ИЗТРЕЗНЕЛИТЕ ОТ ВЧЕРА ЙОРДАНОВЦИ
Последни новини