България чества 170-годишнината от рождението на Ботев

В България започват честванията по случай 170-годишнината от рождението на националния герой, поет и революционер Христо Ботев (роден на 6 януари 1848 г.).

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще участва днес в тържественото честване на 170-ата годишнина от рождението на Христо Ботев в родния му град Калофер, съобщиха от пресцентъра на парламента.

Отбелязването на годишнината е под почетния патронаж на председателя на парламента.

Председателят на Народното събрание ще приеме строя и ще поздрави почетния караул от представителни части на 61-ва стрямска механизирана бригада на площад "Христо Ботев". Цвета Караянчева ще поднесе цветя пред паметника на майката на поета Иванка Ботева и пред бюст-паметника на Христо Ботев в Националния музей "Христо Ботев".

В 18.00 часа председателят на Народното събрание ще произнесе слово на тържествено събрание по случай 170 години от рождението на Христо Ботев в Народно читалище "Христо Ботев 1869". На него ще присъства кметът на Калофер Румен Стоянов, кметът на Карлово Емил Кабаиванов, председателят на общинския съвет на Карлово Теодор Шойлеков и началникът на гарнизона бригаден генерал Пламен Йорданов.

Столична община, Регионален исторически музей – София и сдружение „Народно дело“ организират специално събитие, посветено на Христо Ботев от 12:00 ч. По време на събитието ще бъде официално открит и мраморен бюст на Христо Ботев. Той е поставен в Централното фоайе на Музея на площад "Бански" 1 и е дело на Йордан Кръчмаров.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини