Нищо, че сте стари! Играйте си!

Уморени сте от рутинните упражнения? Излезте навън и играйте, съветва американски експерт по фитнес, цитиран от Ройтерс.

Играта е чудесно решение, когато упражненията, които човек редовно прави, се превърнат в задължение, вместо в удоволствие. Тя е полезна за здравето, ума и душата, е обяснила д-р Керъл Торган от Американския колеж по спортна медицина на годишна среща, посветена на здравето и фитнеса.

"Помислете какво сте обичали да правите като деца и включете тези занимания във всекидневието си. Приобщете и близките си. Ако сте обичали да изследвате околния свят, направете го отново. Можете например да поиграете на търсене на съкровище с помощта на GPS", съветва д-р Торган.

За да преоткрие детето в себе си, човек може да посети площадка за игра, да хвърля фрисби, да върти обръч, да се катери или просто да танцува. Възрастен с тегло 68 килограма може да изгори 300 калории с един час танци.

"Не необходимо да сте млади, за да се възползвате от благоприятния и стимулиращ ефект от забавлението върху тялото и душата. За възрастните ползата от играта е просто да се съсредоточат върху радостта от движението. Достатъчно е да си позволят да поиграят дори само за 10 или 15 минути", казва специалистката.

Друг плюс на играта е, че не изисква скъпо оборудване или екипировка, допълва д-р Торган. БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини