Бюджетна комисия отхвърли ветото на президента за иновативните лекарства

Бюджетна комисия прие Закона за бюджет на НЗОК за 2018 г и отхвърли ветото на президента.

Извънредното заседание на бюджетна комисия беше свикано във връзка с Указа на президента от 8 декември 2017 г за връщане за ново обсъждане на Закона за бюджета на НЗОК. С него президента наложи вето върху мораториума за иновативни лекарства за онкоболни.

Румен Гечев от БСП поиска да чуе експертно мнение по темата, защото във въпросния параграф за лекарствата пишело "непатентни", което според него означавало генерици. Беше пояснено, че "непатентни" означавало съвсем нови.

Жени Начева заместник-министър на здравеопазването заяви, че генеричните лекарства са тези с по - ниска цена и те не са включени във въпросния параграф.Спорният параграф се отнася само за скъпоструващи продукти. А генериците, за които се говори били тези, които ще се появят като по евтин аналог на оригиналните.

В областта на новите лекарства за 2018 г ще им 32 нови молекули, което е два пъти повече отколкото за 2014-2017 г., уточни още Начева.

От тези 32 само за 4 от тях няма нови лекарства, но има алтернативни такива. За 2 молекули няма одобрение на комисията за лекарствени средства, няма и терапевтични ръководства. За останалите две молекули няма пречка да бъдат включени пациентите в милосърдни програми. От думите на Начева стана още ясно, че 70% от парите в реинбурсирания списък отиват за нови лекарства.

Около 1500 пациенти са засегнати от двете молекули, но за тях има алтернативни лекарства.

За лечението с другите две молекули, Стоянова изрази безпокойство за пациентите, които се лекуват експериментално с иновативно лекарство.

От думите на Менда Стоянова стана ясно, че една молекула струва 10 млн.лв.

Бюджетът не е само за финансиране на нови молекули, а и за много други дейности и балансът направен в бюджета на НЗОК е добър, заключи Стоянова.

Правим анализ на всяка една общинска болница поотделно и ще предложим мерки за оздравяването им, това коментира по-късно зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков за спасяването на общинските болници. Закъсали са болниците в Белоградчик, Димитровград, Омуртаг и др.

Приходите, които те получават по линия на здравното осигуряване отиват основно за заплати на хората, които се трудят в тези болници, поясни Пенков. Това, което държавата може да направи е увеличаване на средствата, с които заплаща на болниците за всяка една лечебна дейност, която Касата не плаща.

Това са някъде около 22 милиона лева годишно допълнително, които се дават на болниците, стана ясно от думите на Бойко Пенков. Основните дългове на болниците са за лекарства и консумативи.

Държавата ще вразумява доставчиците да не изнудват лечебните заведения. Към всяка болница щяло да се прилага индивидуален подход. Не може да сложим един калъп и да кажем: оправяте се всички по него, коментира зам.-министърът. Анализът за състоянието на болниците щял да отнеме десет дни.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Дя
  ДЯДО МРАЗ
  1 0
  21:01, 12 дек 2017
  Има си хас да не отхвърлят мнението на президента Те гербаджиите многознайковците Ббойковците Ами те както беше казал АЛ Йорданов дивия седесар ще управляват 1000 години

Хороскоп за 10.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Като изявени професионалисти по-често ще се вслушват в мнението ви, което ви задължава да се поддържате в добра форма и да не прекалявате с нищо. Партньорските начинания ще имат успех, ако с поведението си на коректни, честни и добри хора създадете около себе си градивна атмосфера и насърчите творческата мисъл у всеки един от тях.
10 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Напрегнати сте и рискувате да разберат погрешно думите ви, и това да стане причина за обтягане на отношения. За предпочитане е да избягвате големите компании, където едва ли ще се чувствате добре. Намерете начин да си починете сред спокойствие и уединение. Разговор с ваш близък ще ви бъде от полза.
10 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обкръжението на близките ви хора внася спокойствие в душата и мислите ви. Заедно ще решавате възникващите въпроси и ще планирате бъдещето си. Ще разчитате както на собствените си сили, така и на подкрепата им. Всичко започнато днес обещава да завърши с успех.
10 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Вашата упоритост ще ви изведе до високи хоризонти. Ще имате повече от очакваните финансови постъпления. Вълнения от философски, духовен и религиозен характер ще преобладават в мислите ви. Постепенно постигате хармонията, към която винаги сте се стремили. Отношенията с любимия човек се развиват в желаната от вас насока.
10 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Повод за размисъл ще ви създадат развитията около вас и ще търсите решение на въпросите, които ви безпокоят. Не се тревожете, ще имате сили, с които ще преодолеете временните си затруднения. Най-важното е, че ще продължите уверено напред, другото са подробности. Здравето няма да ви притеснява.
10 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Отговорното ви отношение към работата ще бъде провокирано и днес. Няма да ви остане много лично време, предвид неотложните задачи, които ще се появят пред вас. Независимо от всичко трябва да си починете. Новите задачи през идващата седмица ще изискват от вас повече съсредоточеност.
10 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Уморени от грижите, ще предпочетете по-приятни занимания днес. Почивка в компанията на хората, които обичате ще се отрази добре на мисленето, здравето и духа ви. Това е вашия начин да релаксирате, което ще ви приведе в подходяща форма, за да се справите по-лесно с отговорностите през идващите дни.
10 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Едва ли някой е в състояние да предположи вашата следваща стъпка, но вие със сигурност можете да познаете чуждите. Това ще се окаже голямото ви предимство и днес, когато от заплетена ситуация вие ще излезете с най-добри позиции. В личен план обаче е възможно да претърпите разочарование, което не е по ваша вина. Скоро ще намерите изход.
10 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви може да бъде и по-добър, ако не се вживявате чак толкова от битовите неуредици. Може да наблегнете на дребните подробности в делови план, за да избегнете конфликтни ситуации. Погрижете се за здравето си, имате нужда от повече почивка и положително настроение. Прекарайте деня у дома.
10 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас ще се посветят на семейството и дома. Ще предприемете промени по интериора, надявайки се с тях да промените и в някаква степен живота си. Професионалните задачи също ще присъстват в програмата ви, перспективите са добри и ще се похвалите с придобивки. Не бягайте от късмета си, ще се прояви, бъдете активни.
10 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не допускайте с емоционалните си реакции да нараните някого. Понякога те излизат от границите на контрол и това ви обрича на изолация. Помислете за подходящи занимания, носещи ви успокоение и романтично настроение. Потърсете компанията на приятели.
10 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Общувайте с хора, които вече са минали по вашия път. Това ще ви спести време и ще съберете повече мъдрост. Разочарованието ви от определено събитие ще отстъпи място на приятна изненада. Чистите ви намерения ще се оценят и ще получите подкрепата, от която се нуждаете. Нова любов.
10 апр 2020
Последни новини