Почитаме светеца покровител на децата и бездетните жени

Св. Стилиан е роден и живял в периода между 400 и 500 г. сл. Хр. в Пафлагония, която се простирала покрай южния бряг на Черно море в Мала Азия. Макар и дете, в него вече се проявявали изключителните дарове на свят живот. По-късно, всичко което притежавал в наследство, продал и раздал на църковни хора сиромаси, отишъл в недалечен манастир и станал монах. След време се простил с братята от манастира и поел навътре към пустинята, заселил се в една пещера и заживял там хранейки се само с диви треви. Така десетилетия св. Стилиан преживял в отшелничество, борейки се с дявола в себе си. Разчула се славата му надлъж и нашир, заприиждали хора при св. Стилиан, за да се утешат при него душевно и телесно, зщото умеел да утешава страдащите души. Знаел, че за да спечели една душа, тя трябва да се оприличи на душичката на малките дечица,които са д ангелски души. Затова и св. Стилиан много желаел да помага именно на децата и да бъде техен пазител.

При светеца заприиждали майки от близо и от далеч, нарамили своите сакати или болни дечица. Най-различни болестни страдания се стопявали мигом, като че никога да не са били преди това, а майките плачели от радост. Името му на чудотворец още се прославило и с това, че с молитвата му бездетните жени придобивали прекрасни и здрави деца.

Така живял, но никой не знае къде бил погребан, не останали и други сведения за земния му живот, но останало е обаче неговото име, а неговите чудеса не спират и след смъртта му и той все тъй продължава да бъде защитник на децата. Казват дори, че и името му произхожда от глагола "стилоно", което в превод от гръцки означава "укрепва" или "укрепващ здравето на децата".

И като детепазител Св. Стилиан се изобразява, държащ в прегръдката си младенец. Паметта му Православната църква чества на 26 ноември. Имен ден имат Стилиан, Стилян, Стилиана, Стиляна, Щиляна, Щилиана, Щерян, Щилиян, Алипий.

СмолянБГвести.нет

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини