Полезни ли са бляновете

Спечелили сте 4 милиона от лотарията – как ще ги похарчите? Преди да се усетите, се оказва че сте прекарали 10 минути от деня си във фантазиране. Какво ще кажете за случаите, в които шофирате до крайната си дестинация без дори да си спомняте как сте стигнали до нея. Има си време и място за фантазирането, но невинаги успяваме да го контролираме. Като се има предвид че 30%-50% от времето си прекарваме в блянове, не е ли това твърде тревожна тенденция? Ами ако заболекарят ви започне да фантазира за печалба от тотото, докато работи по зъба ви ?

Решението

Някои изследвания сочат, че фантазирането ни прави нещастни, защото не се фокусираме върху нещата около себе си, а вместо това мислим за бъдещето или миналото. Едно проучване стигна до извода, че “блуждаещият ум е нещастен ум”, защото щастието е да живеете на момента. По-скорошно изследване обаче откри, че хората, чийто мозък блуждае най-често се, справят по-добре на тестовете, измерващи интелектуалните и креативни възможности. Учените проследили мозъчните модели при над 100 души в ядрено-магнитен резонанс, докато се взирали в една точка в продължение на 5 минути. Данните били сравнени с резултатите от тестовете за креативност и субективните отговори на участниците за това колко време прекарват във фантазиране. Тези, които заявили, че мозъците им често блуждаят, се справили най-добре в тестовете за интелигентност и креативност. Оказало се и, че мозъчните им системи са по-ефективни.

Пример за ефикасно блуждаене е да се включвате и изключвате от разговор или изпълнение на задача без важните моменти или стъпки да ви убягват. Има разлика между блуждаене, при което мислите за неща различни от задачите, които изпълнявате в моментау, и фантазирането, когато например, сте във влака, не правите нищо и се откъсвате напълно от света около себе си.

Учените твърдят, че ако се фокусирате върху трудна задача, представянето ви ще пострада, ако в същото време мозъкът ви блуждае. “Но когато задачата е лесна, хората с добри когнитивни способности мога да оставят мозъка си да блуждае, защото това няма да засегне представянето им.”, казва Кристин Годуин, преподавател по психология в технологичния институт в Джорджия. Може да си мислите за предстоящи цели или за разрешаване на проблеми и да намерите решение. Блуждаенето има и положителни страни.

Блуждаенето на ума може да решава проблеми или да е по-емоционално. Някои изследователи се кълнат, че всеобхватната му природа трябва да има полезна функция, понякога то ни помага да намерим нови решения на стари проблеми. А това означава, че все пак не е загуба на време.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Както и до сега, ще поддържате осведомеността си по въпросите, които ви интересуват и с отношение по социалните проблеми, които вълнуват всички. Ще търсите подкрепата и на други хора, с които да работите за подобряване на настоящето. С решенията си днес ще влияете върху бъдещето, своето и на другите.
27 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Предпочитанията ще ви отведат навън сред природата, със семейството или приятелите. Където и да сте, ще се чувствате добре, удовлетворявайки страстта си към приключения. Не унивайте, дори и да не сте сред инициаторите, това е начин да се разтоварите от стреса. Среща с човек, който не спира да ви вълнува.
27 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Успявате да помогнете на свой близък без да променяте особено плановете си. Постарайте се да свършите работата, която сте планирали за днес, за да не останете недоволни от себе си по странични причини. Печелите доверието на човек, който е имал съмнения към вас. Направете всичко възможно, за да не го разочаровате отново.
27 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Поставяте си различни задачи за днешния ден, но има вероятност голяма част от плановете ви да не се осъществят точно според замисъла ви. Въпреки това бъдете сигурни, че ще останете доволни от нещата, които ще свършите днес. На някои от вас предстои интересно запознанство, което може да даде началото на нещо многоочаквано за вас.
27 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не възлагайте прекалено много надежди на операции със значителен риск. Шансът днес ще дойде от съвсем неочаквана за вас посока. Бъдете готови да действате бързо и точно. Приятели са ви подготвили желана изненада.
27 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Няма да се чувствате в добра физическа форма и това ще се отрази на всичко, с което се занимавате. Помислете за активна почивка - разходки или спорт. Оставането в къщи не е добър избор - имате нужда от движение. Радостни ще останете от новините, които пътуват към дома ви. Приятелите очакват от вас повече внимание.
27 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се отнесете отговорно към започната вече задача, чиито срок е днес. Няма да ви остане много лично време, за съжаление на други, които търсят компанията ви. Новите ангажименти ще изискват от вас повече съсредоточеност и енергия, за това отделете време за отдих. Без усилия ще решите финансов проблем.
27 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят ви ще е спорен и с по-малко усилия ще постигате повече. Намеренията ви ще срещнат разбиране, което ще се отрази благоприятно на реализацията им. По-спокойни ще се погрижите за идващите дни, така, че да зарадвате близките си. Търсете компанията на онези, сред които се чувствате добре.
27 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
От днес за вас започва период на стабилизация. Чувствате в себе си достатъчно сила и ентусиазъм да се справите с предизвикателствата на вашата дейност. Не след дълго очаквайте финансов еквивалент на успехите си и не забравяйте хората, които са ви подкрепяли. Изграждане на здрава и дълготрайна връзка, но не непременно интимна.
27 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Довършете всичко започнато до тук, и ако ви остане време, подгответе делата си за утре. Не се предвиждат изненади в рутинната ви работа. Погрижете се за гардероба си и зарадвайте някой с вече ненужни за вас аксесоари. Очаква ви приятна вечер с близък на сърцето ви човек.
27 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
В добро самочувствие ще приемете предизвикателствата на деня. Ще отделите голяма част от времето си на личните си дела и ще оползотворите по най-добрия начин даденостите. В откровен разговор с близките си ще решавате семейни проблеми и ще планирате заедно предстоящото.
27 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще бъде един приятен ден за представителите на знака. Ще останете доволни от начина, по който околните се отнасят към работата ви. Получавате примамливо предложение, което ще ви накара да се заинтересувате по редица нови въпроси. Привлечени сте от личност от другия пол, може да се получи нещо вълнуващо.
27 сеп 2020
Последни новини