Полезни ли са бляновете

Спечелили сте 4 милиона от лотарията – как ще ги похарчите? Преди да се усетите, се оказва че сте прекарали 10 минути от деня си във фантазиране. Какво ще кажете за случаите, в които шофирате до крайната си дестинация без дори да си спомняте как сте стигнали до нея. Има си време и място за фантазирането, но невинаги успяваме да го контролираме. Като се има предвид че 30%-50% от времето си прекарваме в блянове, не е ли това твърде тревожна тенденция? Ами ако заболекарят ви започне да фантазира за печалба от тотото, докато работи по зъба ви ?

Решението

Някои изследвания сочат, че фантазирането ни прави нещастни, защото не се фокусираме върху нещата около себе си, а вместо това мислим за бъдещето или миналото. Едно проучване стигна до извода, че “блуждаещият ум е нещастен ум”, защото щастието е да живеете на момента. По-скорошно изследване обаче откри, че хората, чийто мозък блуждае най-често се, справят по-добре на тестовете, измерващи интелектуалните и креативни възможности. Учените проследили мозъчните модели при над 100 души в ядрено-магнитен резонанс, докато се взирали в една точка в продължение на 5 минути. Данните били сравнени с резултатите от тестовете за креативност и субективните отговори на участниците за това колко време прекарват във фантазиране. Тези, които заявили, че мозъците им често блуждаят, се справили най-добре в тестовете за интелигентност и креативност. Оказало се и, че мозъчните им системи са по-ефективни.

Пример за ефикасно блуждаене е да се включвате и изключвате от разговор или изпълнение на задача без важните моменти или стъпки да ви убягват. Има разлика между блуждаене, при което мислите за неща различни от задачите, които изпълнявате в моментау, и фантазирането, когато например, сте във влака, не правите нищо и се откъсвате напълно от света около себе си.

Учените твърдят, че ако се фокусирате върху трудна задача, представянето ви ще пострада, ако в същото време мозъкът ви блуждае. “Но когато задачата е лесна, хората с добри когнитивни способности мога да оставят мозъка си да блуждае, защото това няма да засегне представянето им.”, казва Кристин Годуин, преподавател по психология в технологичния институт в Джорджия. Може да си мислите за предстоящи цели или за разрешаване на проблеми и да намерите решение. Блуждаенето има и положителни страни.

Блуждаенето на ума може да решава проблеми или да е по-емоционално. Някои изследователи се кълнат, че всеобхватната му природа трябва да има полезна функция, понякога то ни помага да намерим нови решения на стари проблеми. А това означава, че все пак не е загуба на време.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще вложите повече старание в работата си, взаимоотношенията ще ви подтикнат към размисъл и за други предстоящи събития. Здравословни неразположения и хронични страдания са измежду препятствията пред вас днес, но ще имате сили да ги преодолеете. Финансови сделки и удовлетворяващи ви споразумения.
17 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Професионални срещи или други делови начинания ще заемат голяма част от времето ви днес. С участието си в съвместен проект с колеги ще дадете простор на творческата си мисъл и активни действия. Други ще се включат в подготовка на мероприятие от обществен характер.
17 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Чудесно е, че сте ентусиазирани, но не действайте импулсивно, особено когато става дума за средства. Очакваните парични приходи няма да закъснеят и тревогите ви са неоснователни. Добра идея е да заделяте малко за непредвидени случаи. Въпреки, че съдбата е благосклонна към вас и няма да ви липсват в очертаващите се месеци.
17 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Активността ви днес ще се прояви в различни изяви. Служебни ангажименти, в къщи, сред партньори или на път, ще се справите с всичко, което стои пред вас, като цел, намирайки оригиналните решения за изпълнение на задачите си. Семейството ще ви подкрепи и заедно ще се вълнувате от успехите си.
17 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще вземете решения, които ще се окажат важни за бъдещите ви действия. Развитията са на етап, който ще продължи, в зависимост от това, на кое ще дадете предпочитание. Като разумни хора, преди да пристъпите към конкретни действия, ще си дадете сметка за плюсовете и минусите, за да избегнете загубите.
17 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В никакъв случай не се поддавайте на провокации днес, не позволявайте чужди недобри намерения да ви отклонят от поетата посока. Отнасяте се към близките си с разбиране и готовност да им помогнете, ако имат нужда, и те ви отвръщат със същото.
17 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
С повече ще се зарадвате, ако намерите най-прекия път към сърцето на човек, който не ви е безразличен. Може да бъде и колега. Работете в екип и дайте воля на желанието си всички да бъдат добре. Важно е, защото ще повишите тонуса и ще подобрите атмосферата, като я направите ведра и градивна.
17 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Вашата роля днес се състои в това да създавате баланс там, където е необходимо. Независимо дали става дума за емоции или професионални стремежи, вие сте тези които са в състояние да неутрализират излишните енергии. Възможно е вечерта да сте твърде уморени за забавления, затова прекарайте времето си сред спокойна обстановка далеч от шумни места.
17 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес не действайте прибързано, особено ако се касае за делови решения. Наложителни са промени в плановете ви, тъй като се нагърбвате с изпълнението на прекалено много неща. Не се колебайте да посветите вечерта си на приятни занимания, които ще ви отморят. Роднините ще се отзоват на вашите нужди и с готовност ще ви подкрепят.
17 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Заложете на индивидуалните начинания днес и можете да разчитате на впечатляващи успехи. Работата в екип не би ви спорила и би ограничила сериозно възможността ви за бързи и находчиви действия. Нервите ви ще бъдат подложени на изпитание от ваш близък и като че ли най-доброто решение е да не взимате присърце проблемите му и да го оставите сам да поеме отговорност.
17 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес попадате на възможност, която наистина не е за изпускане. Опитвате се да привлечете някого на своя страна, но това няма да се окаже нужно – той сам ще ви потърси съвсем скоро. Близък приятел ще има нужда от съвета ви относно нещо, което ви е добре познато. Опитайте се да му бъдете максимално полезни. Подобрявате отношенията си с любимия човек.
17 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Забелязвате много неща, които сте пренебрегвали до този момент. Постарайте се да се споразумеете с човек от обкръжението си за нещо, което касае и двама ви. Ще успеете само, ако подходите търпеливо и имате достатъчно желание за компромис. Бъдете внимателни с интимния си партньор. Директността ви може да го нарани.
17 фев 2020
Последни новини