Откриха първия паметник на Васил Левски в Канада

Първият паметник на Васил Левски в Канада бе открит вчера на празнична церемония в Българската източноправославна църква "Св. Димитър" в Брамптън.

Проектът в югоизточни град на провинция Онтарио е осъществен от почетния консул на Република България в град Мисисага Игнат Канев, настоятелството на БИПЦ "Св. Димитър" в Брамптън с председател г-жа Цветанка Христоскова, с организационната подкрепа и координация на генералния консул на България в Торонто Петър Крайчев и дарения от редица български граждани и сдружения на българската общност в Канада и България, съобщиха от Генералното консулство на България в Торонто. 

От името на храма Христоскова връчи сертификати на дарителите за изграждане на паметника, сътворен в ателието на инж. Тодор Ганарев и инж. Радиана Дервенска в България.

В поздравителен адрес по повод тържественото събитие, президентът Румен Радев казва: " Щастлив съм, че родолюбивата българска общност, благодарение на своята енергия и отдаденост, доведе тази толкова българска инициатива до успешен завършек. Паметникът е ярък символ на това, че там, където се пази жив споменът за личността и делото на този велик българин, където има човещина и патриотизъм, Апостолът винаги ще живее в сърцата. Васил Левски е заветът и посоката, която всички българи трябва да следваме, независимо от това в коя точка на света се намираме."

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини