МОН сезира прокуратурата след изтичане на данни от екипите за обхват

В резултат на предоставен линк с код за достъп до формуляр, който се попълва от екипите за обхват, журналисти от информационен сайт са достигнали до имена и адреси на ученици. Това става ясно от пресконференция на заместник-министъра на образованието и науката Деница Сачева.

Информационната система „Посещаемо и безопасно училище“ функционира в изолирана от интернет среда. Единствената функционалност, която е достъпна през интернет е тази, чрез която се генерират формуляри за обход на децата. Формулярът съдържа трите имена и адрес. МОН прави вътрешен одит на всички служители от различни институции, които са получили линкове, чрез които биха могли да генерират формуляр за обход на адресите.

Формулярът, до който са достигнали журналисти, е за дете от София. Този формуляр е трябвало да бъде известен само на този служител, който ходи на адрес. В него няма ЕГН, но има секретен идентификатор, който служителят също е длъжен да пази, заяви Красимир Стоянов от консорциума, поддържащ информационната система. Информацията от обходите не се вкарва обратно в интернет, а отива в РУО. Те имат мобилни устройства, които не ползват съществуващи интернет канали, а данните отиват в държавната мрежа на електронното управление.

Деница Сачева е категорична, че пробив и серийно изтичане на данни и злоупотреба с тях не е имало. Линкът има допълнителна защита, която не позволява автоматизирано сваляне на серийни номера. Може да се налучкат 10 номера, но защитата автоматично блокира интернет достъпа, когато някой за кратко време иска да свали много информация, обясни Красимир Стоянов.

 „Отчитаме като грешка възможността чрез промяна на символ в линка да може да се достига до формуляр. Тази грешка е отстранена и се правят проверки на сигурността. Отнасяме се с много голямо внимание към личните данни на децата“, заяви Сачева. Тя посочи, че цялата информационна система е конструирана така, че да не работи в интернет. В нея има данни за децата, адреси, ЕГН, информация дали посещават или не училище, какви социални услуги или какво социално подпомагане им са предоставени и др. В тази система, която е за 206 000 деца, няма пробив, заяви Сачева. Тя бе категорична, че данните за 1.2милиона деца, колкото са всички ученици според ГРАО, никога не са били в системата. Чрез съпоставяне с базите данни на ГРАО и МОН се достигна до над 206 000 деца, които не ходят на градина и училище. „Извършени са 150 000 обхода и към днешна дата имаме 12 146 деца, които са върнати обратно в образователната система. 82% от децата на посетените адреси са в чужбина“, заяви зам.-министърът.

Министерството на образованието и науката ще сезира прокуратурата за участник в екипите за обхват на деца и ученици в образователната система, който е нарушил декларацията за конфиденциалност и който трябва да понесе наказателна отговорност. Ще бъде сезирана и Комисията за защита на личните данни.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 31.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
В добро настроение ще преминете през днешния ден, вслушвайки се във всичко, което има отношение към вас. Енергично ще се включите в задачите си, в стремежа си да ги приключите навреме и с желаните резултати. Среща с приятели, някои от които ще превърнете в свои бизнес-партньори.
31 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Подтиквани от смели решения ще пристъпите към изпълнение на плановете, без да търсите нечие мнение. Пазете се от преумора, в желанието си да свършите повече работа може да навредите на здравето си. Част от вас ще потърсят ново поприще, с което ще трябва да доказват уменията си отново.
31 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Проявете толерантност към колегите за да си осигурите подходяща работна атмосфера. Много е важно да сте съзидателни, дарявайки топлина и разбиране. Вечерта някои от вас ги очаква приятна изненада свързана с близък човек. Позитивните ви очаквания напълно ще се оправдаят.
31 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Творчески порив събужда у вас желание да работите по осъществяване на скритите си желания. Старанието ви да сте полезни на околните е впечатляващо. Чест ви прави факта, че не изтъквате направеното и продължавате да се грижите според възможностите си. Денят ви ще е ползотворен и интересен от към лични контакти.
31 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отстоявайте твърдо позициите си и не допускайте вмешателство в личните ви планове. Възможно е да получите новина, която ще ви подейства като стимулатор да работите още по-усърдно. Въздържайте се от семейни спорове, дори да мислите, че сте прави. Силно се нуждаете от оздравителни процедури свързани с изчистване на организма ви. Направете нещо в тази посока.
31 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Въпроси от делови характер ще изместят посоката на притесненията ви днес. Запазете спокойствие, така ще работите по-пълноценно и ще свършите повече. Не си позволявайте да давате мнение по въпроси, които не ви засягат, но засягат други хора. В желанието си да сте полезни ще нараните някой, за което няма да ви прости.
31 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се включите във времето и навреме ще приключите започната задача, още повече, че имате финансова изгода от това. Загрижеността ви за здравето на близък човек ще ви накара да потърсите и друго компетентно мнение, с което бихте добили реална представа за нещата. Мислете позитивно.
31 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Занимават ви професионалните ви дела и не мислите за почивка, но е важно да отделите време и за отпускане. Никой не ви притеснява, по-скоро вие сами стимулирате работоспособността си. Запазете я за следващите дни, когато действително трябва да действате безотказно.
31 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нова възможност за професионална реализация или пък началото на интимна връзка, ще вълнуват повечето от представителните на зодията. Денят е начало на промени в живота ви и ако днес може да не са така осезаеми, то в близките дни ще чувствате все по-силно ефекта им. Налага се да вземете конкретно решение по отдавна вълнуващ ви въпрос.
31 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Пониженията тонус се отразява на здравето и общителността ви. Работете за укрепване на духа и имунитета си. Вземайте допълнително витамини, хранете се здравословно и мислете позитивно. Благодарете за всичко, което имате и ще се почувствате по-добре. За някои от вас денят е свързан с пътувания и срещи.
31 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се опитате да наваксате изоставането си от предишните дни. Отнася се за работата ви. Това ще ви донесе спокойствие и увереност, така че, ако все още не сте започнали – действайте. Интимните връзки ще се задълбочават. Интересът към вас е по-засилен от всякога и не бива да го проигравате.
31 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате добри намерения, но е нужно да потърсите съдействието на хора, които биха ви помогнали. Давате си сметка, че не всички са на нивото, което сте достигнали и ще срещнете трудности в разбирането на идеите ви. Някои ще посрещат гости и ще са ангажирани със семейни задължения.
31 мар 2020
Последни новини