Повдигнаха нови обвинения за НДК срещу Боршош

Специализирано звено „Антикорупция“ при СГП прецизира обвинението на бившия изпълнителен директор на „НДК – КСЦ“ ЕАД Мирослав Боршош за нецелево разходване на средства и му повдигна още две обвинения – за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни сделки.

След изготвяне на назначената допълнителна съдебно-икономическа експертиза, разследването е установило, че в периода от 23 август 2016 година до 26 юни тази година Боршош е разпоредил част от целевите средства – в размер на над 3, 431 млн. лв. да бъдат изразходвани за заплащане на разходи, които не са свързани с дейностите, за които са били отпуснати. С решение на Министерски съвет от началото на август е увеличен бюджетът на Националния дворец на културата със 17 млн. лв. , като средствата са били с целево предназначение – за преустройството, модернизацията и адаптирането на основната сграда на НДК за нуждите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година.

В хода на разследването са събрани доказателства и за още едно престъпление, извършено от Мирослав Боршош – умишлена безстопанственост, от която са последвали щети за НДК в общ размер на 389 624 лв. Между януари 2015 г. и януари 2017 г. той е сключил договори с адвокатски дружества при наличие на назначени 2 – ма юрисконсулти, за изработване на уеб сайт и изготвяне на технически паспорти, при съществуващ интернет сайт на НДК и изработени два технически паспорта на сградата. Договорите са: 6 за PR – обслужване, при назначени в НДК 4 – ма служители за тази дейност и 9 за процесуално представителство пред съдебни органи, при назначени 2 – ма юрисконсулти.

Без промяна остава обвинението в безстопанственост, свързано със сключения договор за оперативен лизинг за отдаване под наем на лек автомобил м. „Лексус“, от което за НДК са настъпили щети в размер на 28 399.61 лв.

Разследването продължава.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини