Двама българи в Летния изследователски институт на MIT

Всяка година 10 000 ученици от цял свят се състезават за 80-те места в Летния изследователски институт (Research Science Institute/RSI) на Масачузетския технологичен университет (MIT) в САЩ.

От 2001 година до днес, благодарение на Съюза на математиците в България, две места в програмата са за български ученици, а от 2010 година Фондация „Америка за България“ подкрепя българските таланти в математиката и информатиката.

Подборът е много стриктен и на практика е интензивен целогодишен процес. Тази година успяват да го преминат Иван Иванов от Американския колеж в София и Таня Оцетарова от Математическата гимназия в Пловдив, съобщават от фондацията.

„Летният изследователски институт ми даде възможност да прекарам шест седмици в MIT и да работя с видни професори, които ме приеха като част от тяхната научна общност, ” разказва Таня Оцетарова. Уникално за нея е било да се запознае с 80 ученици от цял свят с изключителни постижения в математиката, информатиката, биологията, физиката и химията. Дискусиите с тях разкрили колко интересни са тези науки и са я вдъхновили да разшири кръгозора си.

„Проектът, който разработих по време на Летния изследователски институт в MIT, е в областта на математиката и е озаглавен Граници на броя на точки в множества от остри ъгли. Преди няколко десетилетия, унгарският математик Пол Ердьош формулира предположение, че при достатъчно голям брой точки от n-мерното пространство, поне един от ъглите, формирани от някои три точки, ще бъде тъп. По-късно задачата да се намери точния брой точки, за които това твърдение е винаги вярно, е обявена от Холандското математическо общество за „задача с награда“, но решения са получени само за частни случаи. Проблемът се оказва сложен дори когато работим в тримерно пространство. "

Иван Иванов е другият български участник в Летния изследователски институт.

Неговият проект е в областта на изкуствения интелект, свързан с оптимизиране на иновативен модел на рекурентни невронни мрежи. Според Иван, моделирането на човешкото мислене чрез компютърните технологии е една от фундаменталните задачи в информатиката. Възможен подходите за нейното разрешаване е използването на изкуствена невронна мрежа, способна да решава логически задачи, като имитира функциите на човешкия мозък.

За Иван най-ценното от участието му в Летния изследователски институт в MIT, наред с работата по проекта, е уникалната възможност да се запознае и да разговаря с научни светила като Волфганг Кетерлe (Нобелов лауреат по физика за 2001 г. ), Ерик Маскин (Нобелов лауреат по икономика за 2007 г. ), Дан Харджес (главен инженер на Сейнт Джуд Медикъл, американска компания – световен лидер в електрофизиологичната апаратура, с която работят най-реномираните болници в Европа и САЩ), Скот Коминърс (преподавател по бизнес администрация в Харвард).

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Видеа по темата

Хороскоп за 04.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Освободете се от напрежението, загърбете минали неприятности и гледайте с надежда напред. Очакват ви успехи, основите на които дълго са поставяни от вас. Благоприятни перспективи се очертават за работещите в областта на търговията и предприемачите. Бъдете внимателни при работа с документи. Добри новини.
04 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще успявате. Ще реализирате плановете си дори по-добре от предвиденото. Близък човек ще ви ангажира с проблем, по който едва ли ще можете да сте му полезни. Не позволявайте хорските приказки да променят отношението ви към определена личност, защото тя заслужава повече внимание и уважение.
04 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обзети сте от творчески идеи, които горите от желание да споделите и осъществите. Предлага ви се чудесна възможност за изява. Ще се радвате на вниманието и обичта както на близките си, така и от страна на колеги и на хора, на които ще бъдете представени. Нова сърдечна тръпка ще ви разтърси и само вие знаете колко далеч искате да стигнете.
04 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще отделите повече време на работата си, служебна, делова, лична или обществена. Довеждате до край започната задача и това ви кара да прецизирате детайлите, в очакване на добри резултати. Благоприятно развитие на делови въпрос, касаещ и близките ви, свързан с имоти, дела или други начинания.
04 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще отбележите ново начало за бизнеса си или друга, обвързваща ви с перспективите си активност. Измежду нещата, които определяте за важни са професионалното ви утвърждаване и личния ви живот. За последното ще се погрижите повече, предвид растящите ви желания. Поява на нов човек в живота ви или подновяване на връзка с вече познат ще придобие по-дълбок смисъл за вас.
04 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Разнообразната работа днес, която ви налага общуването с много хора, може да ви изнерви. Старанието ви да сте изрядни във всичко, с което се заемете, често ще бъде проблемно, и то не по ваша вина. Можете да разчитате на помощта на близък приятел, който няма да ви подведе. Независимо от всичко бъдете усмихнати и сърдечни с другите.
04 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не всичко днес ще се подрежда според очакванията ви. Възможно де възникнат проблеми, чието решаване ще наложи компромиси от ваша страна. За да имате по-малко разочарования, ограничете контактите си до минимум. Бъдете уравновесени и резервирани към непознатите. Не парадирайте с успехите си. Ако го сторите може скоро горчиво да съжалявате.
04 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Привличат ви непознати неща и затова едва ли днес ще се задоволите с обичайните си занимания. Опитвате нещо нестандартно, което ще помните дълго. Едва ли е трудно да ви привлече човек на своя страна, тъй като сте в настроение и лесно се съгласявате с привлекателни идеи. Ако започвате нещо днес, непременно го довършете, защото иначе ще си създадете двойна работа.
04 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Радвате се на един полезен ден. Независимо от заниманията си ще запазите доброто си настроение и ще успеете да го предадете и на околните. Разбирате се чудесно с човек, който отдавна ви привлича и нищо чудно скоро отношенията ви да се задълбочат.
04 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Разтоварващи занимания ще ви помогнат да се освободите от натрупаното напрежение и ще подобрят настроението ви. Заобиколете се с обичани хора, с които чувствата ви са взаимни. Неочаквани новини ще ви зарадват. Решението ви да помогнете на някого е похвално и ви прави чест.
04 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако трябва наложете усилия за да намалите темпото и да не сте все заети и активни просто по навик. Важно е да проявите благоразумие. Днес не всичко, което ви е доставяло удоволствие или ви е носело придобивки, ще ви въздейства по същия начин. Отделете от времето си и помогнете на близките си, но в никакъв случай не чакайте отплата.
04 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Характерни за този ден са спокойствието и доброто настроение. Подхождате положително към всяко нещо, с което се сблъскате и това до голяма степен определя и добрите резултати, които постигате. Отпадат съмненията ви относно човек, когото сте считали за прегрешил спрямо вас. Имате чудесната възможност да се отпуснете и забавлявате вечерта.
04 юни 2020
Последни новини