11 септември: 16 години след жестоките атентати в САЩ

Днес се навършват шестнадесет години от атентатите от 11 септември 2001 г., отнели живота на близо 3000 души в Ню Йорк и във Вашингтон.
Предвидени са няколко възпоменателни церемонии в САЩ.

В Ню Йорк на мястото, на което се издигаха кулите близнаци на Световния търговски център, сринати със земята от похитени от терористи самолети, ще има обичайното четене на имената на жертвите. В церемонията участват близки на загиналите. Церемонията в Ню Йорк ще бъде аполитична - политици могат да присъстват, но от 2001 г. на тях не се позволява нито да четат имена на загиналите в атентатите, нито да произнасят речи.

Днес в Ню Йорк на мястото, на което се издигаха кулите близнаци на СТЦ, има мемориален комплекс, включващ музей и парк. В зоната се строят небостъргачи, като третият от планираните четири, ще бъде открит догодина.

Възпоменателна церемония ще се състои и в Пентагона, където преди 16 години се вряза самолет, похитен от терористите, както и на мемориалния комплекс в Шанксвил в щата Пенсилвания, където преди 16 години се разби самолет, похитен от терористи, с който е трябвало да се извърши атентат, като тези в Ню Йорк и във Вашингтон. В тази трагедия загинаха 33 пътници и 7 души екипаж. Смята се, че машината е катастрофирала, след като пътниците са се разбунтували срещу терористите.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини