Пленен ислямист: Подготвени са терористични атаки в Европа

Пленен от кюрди терорист от Ислямска държава разкрива как са подготвени атентаторите в Париж и Брюксел. Те са били от секретна клетка на Ислямска държава в Сирия, участници в която планирали също да атакуват Великобритания, съобщава Times.

Потенциалните бойци смъртници от европейските страни преминавали тежка подготовка - от 20 записали се, пет успявали да я завършат. За две години в Ислямска държава, според информатора ислямист,  около 50 идващи от Германия Франция, Белгия и Беликобритания са завършили успешно погротовката си в лагера на смъртнците. Предлагало се на всеки идващ от Европа, който пресичал границата със Сирия, да се присъедини към клетката Ал Кхарса. Обучението траело 7 месеца. След това се връщали в Европа, за да извършат терористични актове. Ислямистът твърди пред медията, че се подготвят още атаки.

 По данни на белгийската служба за финансова информация (CTIF), извършителите на терористичните атаки в Париж и Брюскел са получавали социални помощи през 2015 и 2016 год. Част от тях обаче са разполагали с големи суми в брой от грабежи и наркотици.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини