Радев: Изоставаме с модернизацията на въоръжените сили

Президентът Румен Радев призова днес за постигането на баланс в средствата, отделяни за модернизация на Българската армия и придобиването на нова техника, и стимулирането на личния състав. Държавният глава коментира пред журналисти, след като наблюдава Международното учение “Шабла 2017”, че България е закъсняла с модернизацията на своите Въоръжени сили, особено на фона на нашите съюзници в региона, които отдавна отделят 2 % от БВП за отбрана.

„Най-важният елемент в системата на отбрана са хората и българските военнослужещи трябва да знаят своята перспектива, по отношение на професионалното им развитие, условията за подготовка и социалния им статус, за да имат една добра мотивация за реализация“, е позицията на президента.

„Ако не се организираме навреме и не реализираме проектите за модернизация, ще се окажем на опашката в НАТО по разходи за отбрана. Това вече не е принос, това вече не е генериране на способности. Това е консумация на сигурност на гърба на нашите съюзници“, посочи Румен Радев. Президентът беше категоричен, че България не може повече да чака, защото Въоръжените сили са на ръба. „Те отдавна са на критичния минимум. И когато сме взели някакви решения, когато има ясни процедури за тяхното изпълнение, когато има ясни разчети точно какви способности се постигат, ние трябва да уважаваме собствените си решения. Трябва да бъдем предсказуеми партньори в тази колективна организация“, подчерта Румен Радев.

На зенитния полигон в Шабла държавният глава наблюдава бойни стрелби на формирования за ПВО от Българската армия, Република Сърбия, Украйна и САЩ, както и съвместни експериментални и бойни стрелби по въздушни и надводни цели с авиационни формирования, и стрелба с ракетни комплекси от Сухопътни войски.

„Учението днес се проведе в една много динамична и сложна метеорологична обстановка с участието на четири държави. Бяха проведени стрелби по различни видове мишени и екипажите се справиха блестящо. Целият процес по планиране, координиране и провеждане е готвен много сериозно, за което искам да поздравя цялото ръководство на учението и мога да дам изключително висока оценка.“ Това заяви в отговор на журналистически въпрос президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев.

Запитан как оценява международното участие, президентът Радев беше категоричен, че само съвместната подготовка може да ни гарантира изграждане на съответните способности и ефективност в една колективна система на отбрана.

В отговор на въпрос за публикувания доклад от МВР на Република Турция, в който за 77 български граждани се твърди, че имат връзка с Ислямска държава, президентът Радев посочи, че засега това е неофициална информация. „Нашите служби са отправили съответно своето искане и се надявам този въпрос да бъде изяснен в най-скоро време“, добави Румен Радев.

По време на учението „Шабла 2017“ се проверяваха генерираните способности и взаимодействието между формированията за ПВО при участието им в съвместно използване на специална бойна техника и при провеждането на стрелби със зенитно-ракетни комплекси, както и координацията и взаимодействието между различни държавни институции.

В стрелбите участваха зенитно-ракетни комплекси ЗРК С-125, „Куб”, „Оса”, „Стрела-2М”, както и изтребители МиГ-29. Разчетното бомбопускане на светещите парашутни мишени беше извършено от самолети Су-25.

След демонстрираните стрелби президентът Радев и гостите разгледаха статичен показ на техника.

Сред гостите, които присъстваха на полигон "Шабла" бяха министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, висшият команден състав, генерали и офицери от видовете Въоръжени сили, военни представители от американска, сръбска, украинска страна.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 10.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Като изявени професионалисти по-често ще се вслушват в мнението ви, което ви задължава да се поддържате в добра форма и да не прекалявате с нищо. Партньорските начинания ще имат успех, ако с поведението си на коректни, честни и добри хора създадете около себе си градивна атмосфера и насърчите творческата мисъл у всеки един от тях.
10 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Напрегнати сте и рискувате да разберат погрешно думите ви, и това да стане причина за обтягане на отношения. За предпочитане е да избягвате големите компании, където едва ли ще се чувствате добре. Намерете начин да си починете сред спокойствие и уединение. Разговор с ваш близък ще ви бъде от полза.
10 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обкръжението на близките ви хора внася спокойствие в душата и мислите ви. Заедно ще решавате възникващите въпроси и ще планирате бъдещето си. Ще разчитате както на собствените си сили, така и на подкрепата им. Всичко започнато днес обещава да завърши с успех.
10 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Вашата упоритост ще ви изведе до високи хоризонти. Ще имате повече от очакваните финансови постъпления. Вълнения от философски, духовен и религиозен характер ще преобладават в мислите ви. Постепенно постигате хармонията, към която винаги сте се стремили. Отношенията с любимия човек се развиват в желаната от вас насока.
10 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Повод за размисъл ще ви създадат развитията около вас и ще търсите решение на въпросите, които ви безпокоят. Не се тревожете, ще имате сили, с които ще преодолеете временните си затруднения. Най-важното е, че ще продължите уверено напред, другото са подробности. Здравето няма да ви притеснява.
10 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Отговорното ви отношение към работата ще бъде провокирано и днес. Няма да ви остане много лично време, предвид неотложните задачи, които ще се появят пред вас. Независимо от всичко трябва да си починете. Новите задачи през идващата седмица ще изискват от вас повече съсредоточеност.
10 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Уморени от грижите, ще предпочетете по-приятни занимания днес. Почивка в компанията на хората, които обичате ще се отрази добре на мисленето, здравето и духа ви. Това е вашия начин да релаксирате, което ще ви приведе в подходяща форма, за да се справите по-лесно с отговорностите през идващите дни.
10 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Едва ли някой е в състояние да предположи вашата следваща стъпка, но вие със сигурност можете да познаете чуждите. Това ще се окаже голямото ви предимство и днес, когато от заплетена ситуация вие ще излезете с най-добри позиции. В личен план обаче е възможно да претърпите разочарование, което не е по ваша вина. Скоро ще намерите изход.
10 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви може да бъде и по-добър, ако не се вживявате чак толкова от битовите неуредици. Може да наблегнете на дребните подробности в делови план, за да избегнете конфликтни ситуации. Погрижете се за здравето си, имате нужда от повече почивка и положително настроение. Прекарайте деня у дома.
10 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас ще се посветят на семейството и дома. Ще предприемете промени по интериора, надявайки се с тях да промените и в някаква степен живота си. Професионалните задачи също ще присъстват в програмата ви, перспективите са добри и ще се похвалите с придобивки. Не бягайте от късмета си, ще се прояви, бъдете активни.
10 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не допускайте с емоционалните си реакции да нараните някого. Понякога те излизат от границите на контрол и това ви обрича на изолация. Помислете за подходящи занимания, носещи ви успокоение и романтично настроение. Потърсете компанията на приятели.
10 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Общувайте с хора, които вече са минали по вашия път. Това ще ви спести време и ще съберете повече мъдрост. Разочарованието ви от определено събитие ще отстъпи място на приятна изненада. Чистите ви намерения ще се оценят и ще получите подкрепата, от която се нуждаете. Нова любов.
10 апр 2020
Последни новини