Рестартирайте мозъка си с едно простичко действие

Изпълняването на простички действия може да ви освободи от стари идеи и да направи мисленето ви много по-гъвкаво, показват резултатите от ново изследване на екип от психолози от Университета в Торонто.

Изследователите са открили, че измиването на ръцете понякога е напълно достатъчно, за да ви накара да обърнете гръб на старите цели и да започнете да се стремите към нови.

Доброволците в проучването са били “заредени” с определена цел, което е представлявало подсъзнателно активиране на цел в ума на участника.

Изводите от експеримента показали, че когато впоследствие доброволците измивали ръцете си, те сякаш напълно забравяли за тази подсъзнателно действаща цел.

Водещият автор на изследването Пинг Донг обяснява, че при хората, които били заредени със здравословна цел, измиването на ръцете е отслабило намерението им да се държат по здравословен начин, дори напротив, при тях било по-вероятно да изберат нещо шоколадово и калорично за ядене, вместо здравословна пълнозърнеста закуска.

Досега редица други изследвания са показали, че физическото измиване помага на хората да преодоляват чувството си за вина за своя постъпка, която считат за неправилна или неморална. По подобен начин изчистването на тялото действа и на мозъка.

Учените обръщат внимание на факта, че все пак изследването е тествало само краткотрайните ефекти от физическото почистване върху преследването и постигането на цели и към момента не е извършено по-мащабно изследване, което да проучи тези ефекти в дългосрочен план или върху много по-голям брой от участници, което би придало на резултатите статистическа значимост.

Източник: http://media.framar.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини