Бисер Петков: 40% от пенсиите са инвалидни

Актуализация на пенсиите от 2018 г. зависи от възможностите на бюджета. Това заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. Според него това ще изиска много средства и "първият въпрос е дали бюджетът може да поеме тези допълнителни разходи".

Относно справедливостта при преизчисляването на пенсиите у нас социалният министър добави, че всяка една пенсия се отпуска при определени условия и е нормално при актуализация новите пенсии да бъдат с по-висок номинален размер.

Петков посочи, че от 1 юли всички пенсии в страната ще бъдат увеличени с 2.4%. Размерът на минималните пенсии за стаж ще бъде увеличен с 11%. Така възрастните хора, които получават минимална пенсия вече няма да взимат по 163 лв. на месец, а по 180 лв.

От 1 октомври минималната пенсия трябва да стане 200 лв.

Това заяви и вицепремиерът и министър по демографската политика Валери Симеонов след първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Припомняме, увеличението на пенсиите и специално на минималната пенсия беше заложени и в управленската програма между ГЕРБ и ОП в кабинета на "Борисов 3".

Социалният министър коментира още, че при увеличението на пенсиите най-важна е финансовата страна. По думите му увеличението на пенсиите няма да повлияе и да предизвика трансфери в държавния бюджет, следователно няма да се налага актуализиране на бюджета за 2017 г. Според Петков увеличението на пенсиите ще струва на държавата около 100 млн. лв.

Петков заяви, че не може да се ангажира с коментар относно колко средства ще спести държавата, ако се прекрати практиката с даването на "фалшиви пенсииза инвалидност. Според него има спешна нужда от усъвършенстване на експертизата на работоспособността. "Промяната започва от министерството на здравеопазването и министерството на социалната политика", посочи Петков и допълни, че и според него има нужда от по-справедливо разпределение на ресурсите.

Според Петков пенсия за инвалидност в България получават около 900 хил. души, което прави близо 40% от всички пенсионери. "Броят на инвалидните пенсии от 2015 г. намалява, наблюдава се такава тенденция", информира социалният министър.

Социалният министър коментира и помощите, които се отпускат на децата с увреждания. Той намира за грешна практиката тези помощи да се намалят, след като детето навърши 18 години. Той добави, че се разработва цялостен нов Закон за социални услуги, за да може децата да се чувстват по-пълноценни.

Бисер Петков заяви и че може да има рамка за определяне на минималната работна заплата. Според него това може да направи процеса по-прозрачен и справедлив. "Продължаваме диалога с бизнеса и синдикатите", заключи той.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ваша молба ще бъде удовлетворена и ще получите нужното ви разрешение. Ако сте решили да предприемате рисковани начинания отложете го за друг път. Денят не е подходящ за това има голяма вероятност да загубите значителна сума. Постъпка на ваш близък ще ви го представи в неподозирана светлина. Имате достатъчно време да намерите решение на проблем, който ви занимава напоследък.
20 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Започвате чудесно новата работна седмица. Действате с размах днес, тъй като имате много работа и идеи, които чакат да бъдат осъществени. Предпочитате да работите самостоятелно, тъй като така е най-сигурно, че ще успеете да се справите с плановете си. Привлечени сте от идеята на свой близък и се стараете да я доразвиете.
20 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Неотстъпчиви сте по отношение на намеренията си и няма да позволите на чуждото мнение и емоции да ви влияят прекалено много. Ще изградите успешно сътрудничество с някой, с когото предстои да вървите в една посока напред в бъдещето си. Създавате нещо ново и то скоро ще ви донесе първите добри резултати.
20 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Това, което ви привлича ще стане причина да отделите голяма част от времето си, за да го постигнете. За много от вас то е свързано с бизнеса или професионалната ви работа. Да сте близо до любимия ви човек е също ваша необходимост. Раците ще имат емоционална среща и вълнуваща вечер.
20 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Мнозина от вас днес са обхванати от творчески колебания. Не сте сигурни точно какъв подход да предприемете при важно начинание. Мислите ви се лутат в разнопосочни идеи. Опитайте се да отсеете онези, които ви се струва, че ще донесат оптимални резултати. Разговор с ваш партньор може много да ви помогне.
20 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Укротете темпото, амбициите ви са прекалено смели и е възможно да не постигнете всичко онова, към което се стремите. Нека това не ви отказва от намеренията ви, но бъдете разумни. Не рискувайте излишно, можете да бъдете на подходящото място в подходящия момент и без много шум. Успешно ще решите възникнал проблем у дома.
20 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
С участието си в печеливш проект ще повишите доходите си, освен, че ще натрупате повече опит и самочувствие. И по други причини има защо да бъдете доволни, в дома си ще се радвате на добри вести. Някои от тях са свързани с бита и пътуванията ви, ваши или на близките ви.
20 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Бъдете по-уверени в себе си. Както вие умеете да насърчавате, така би ви било от полза нечие одобрение сега. Доверявайте се само на проверени хора. Така ще си спестите неприятности. Помислете как да направите вечерта интересна за любимите си хора. Това ще ви сплоти и направи по-добри.
20 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Убедителни и точни, ще фокусирате вниманието на другите върху наболелите теми и ще предлагате решения. Ако сте искрени и честни, ще ви бъде лесно в реализация на всичко, с което се захващате. За онези, които не са ви познати се доверете на специалистите. Отношенията в семейството постепенно се изясняват, в случай, че са били влошени до сега.
20 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Много добри попадения в бизнес начинанията, където действате със свойствения си замах и афинитет към рисковете. В личен план също ви очакват приятни емоции свързани с харесван и желан от вас човек. Все пак не бъдете твърде настоятелни.
20 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Търсенията ви в избрана от вас област ще ви отведат до интересни и неочаквани за вас открития. Напредъкът, който ще постигнете най-вероятно ще ви мотивира да продължите да действате в същата насока. Упоритостта и постоянството ви ще бъдат възнаградени.
20 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Новостите ще ви направят по-смели и дръзки. Грижите ще отстъпят място на мечтите и скоро ще се поздравите с придобивки от различен характер. Желана къща или друга семейна необходимост ще зарадва някои от вас. Колебанията ви ще се стопят и уверено ще пристъпите към изграждането на новия си живот.
20 яну 2020
Последни новини