Вулкан свети в синьо нощем (видео)

Вулканът Кауа Ийен е световно известен със сините си пламъци и сярата. Той се намира в източната част на остров Ява, Индонезия. В продължение на няколко години парижкият фотограф Оливие Грюневалд документира това необикновено място, където често могат да се видят ослепителни електриково сини огньове през нощта.

През деня от цепнатините в скалата излиза бял пушек, като на всеки друг вулкан. Ярката синя светлина нощем се получава от изгарянето на серни газове в атмосферата. Тези газове излизат от пукнатини във вулкана при високо налягане и температура до 600 ° С. Когато влезат в контакт с въздуха, те се възпламеняват и пламъците достигат височина до 5 метра. Част от газовете кондензират в течна сяра, която продължава да гори, докато тече по склоновете, каза Груневалд, "създавайки илюзия, че тече лава".

При това остава кондензирана на повърхността сяра - големи късове, които местните хора събират в кошници. Деца и възрастни участват в добива на сяра, а за да вземат 10 долара след 12 часов работен ден, те носят кошовете на гръб 3,5 км. Хроничното излагане на сяра води до дихателни проблеми и е сериозен риск за гърлото и белия дроб.

Езерото в кратера на вулкана е с широчина 1 километър и е най-голямото киселинно езеро в света (0,5 рН).

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини