Как да отслабнеш, ако нямаш воля за диети

    Диетите не работят. Ефектът е временен. Трудно е да се пази диета. Нямам воля да издържа на тази диета. Всеки, който се е борил с излишните килограми е имал подобни мисли. В повечето случаи - и действия вследствие подобни мисли. Провалите са много.

    Д-р Трейси Ман развенчава мита за силата на волята и други митове за диетите и здравословното хранене.

    Предлагаме ви 5 съвета, които ще помогнат да придобиете здравословни навици за хранене от доктора по психология Трейси Ман. Тя твърди, че можем да бъдем сити и здрави без специални диети. Стратегиите на доктор Ман от Университета на Минесота са за интелигентно регулиране и формиране на здравословни хранителни навици. Някои от тях не са нови, но тези по-долу са си чисто психологически и биха ви освободили от стреса да сте на диета и ... от няколко излишни килограми. Както се казва, осъзнаването на проблема е половината от решаването му.

    1. Не яжте полезна храна, само защото е полезна
    Ако ще се насилвате да изядете ябълка вместо бисквитка, защото е полезна, нищо хубаво няма да се получи. Трябва да промените самата си представа за ябълката. Не си я представяйте просто като "полезен продукт". Това я превръща почти в лекарство, а вас в изтормозен болник. Намерете сериозни аргументи в полза на ябълката, като например, че е сочна, хрупкава, ароматна, удобна...

    В книгата си Трейси Ман разказва за няколко изследвания, който доказват, че информацията, че даден продукт е полезен, практически не влияе на избора на хората.

    Например надписът "полезен продукт" на морковени пръчици не увеличила продажбите им. Когато им сложили символа за здраво сърдце, продажбите им се увеличили с 50%.

    Изследователите пробвали и с различни надписи, които описвали морковения продукт като "помагащ за концентрацията", "зареждаш с енергия", "бърза закуска" и т.н. Това също се оказало привлекателно за хората.

    Изводът, който направили изследователите по реакцията на клиентите бил, че полезен продукт с какъвто и да е надпис, освен "полезен" се консумира от повече хора, отколкото надписания като "полезен".

    Добре работят и сложните наименования на ястията. Нещо, което е наречено "Пиле с пармезан по домашна рецепта" е по-привлекателно от просто "Пиле с пармезан". Оказва се, че и удовлетворението и засищането след консумация на храни с описателни имена са по-високи. Промяната на мисленето може да доведе до промяна на емоциите и поведението. Ако мислим за здравословната храна по друг начин, вероятно ще започнем да избираме именно нея. Ако мислим за апетитните, но вредни храни по друг начин, имаме шанс да се откажем от тях. 

    2. Променете представите си за апетитна храна
    Поничката може да изглежда като епицентър на гастрономическото удоволствие или като тежка храна, проваляща плана ви за хубава фигура. Ако мислите за последиците, а не за мимолетната наслада, ще победите лесно съблазънта, излъчвана от всяка поничка по пътя ви. Но не се задълбочавайте в детайли, защото никой не е устоял пред златиста поничка с шоколадова глазура, която се топи в устата. Опитайте да мислите по-абстрактно, без чувствени детайли. Това е обикновен десерт. Колкото повече мислите за апетитната храна, толкова по-апетитна ще ви изглежда тя.

    3. Автоматизирайте решаването на проблемите
    Даже ако сте си изградили някакви полезни навици и автоматично си поръчвате салата в ресторанта, винаги могат да се случат извънредни обстоятелства. Например на коктейл можете лесно да погълнете десетки от вкусните хапки или петифури, ако не сте се подготвили психически за случая.

    Трейси Ман предлага понятието "осъществимо намерение". Трябва да имате готови "Ако-то" за различни рядко възникващи, но реални ситуации. Например, "Ако съм на коктейл, в едната ръка държа чаша, в другата - салфетка". Това ще попречи да вземете твърде много от хапките, когато ви ги предложат. Или "Ако съм на коктейл, ще опитам всичко, но само по едно парченце". Така няма да се налага да мислите на място, просто решението е взето предварително. 

    4. Не яжте вредна храна за успокоение
    Знае се, че когато ни притисне животът и сме тъжни, нервни или с лошо настроение, сме склонни да се разведрим с нещо вкусно. По правило в такива моменти посягаме към вредните храни, които иначе сме си забранили. Има някои храни, които наистина могат да ни върнат усещането за задоволство от живота, но рядко посягаме към полезните им разновидности. Кой ще яде черен шоколад, когато така и така му е горчив животът? Успокояващите храни са просто храни, които искате да изядете, когато имате лошо настроение, пише експертът. Следващия път, когато посегнете към бисквитките си припомнете, че успокояващите храни са просто мит.

    5. Дъвчете добре всичко, което ядете
    Не само ще получите повече удоволствие от храната, но и ще се заситите с по-малко количество. На това се гради модерната концепция за "осъзнато хранене". Без бързане, без механично поглъщане - яжте бавно и с удоволствие всеки залък. Когато се разсейвате, вкусът се губи. Може би хората преяждат, за да компенсират този недостиг - за да усетят вкуса на храната просто приемат допълнително количество. 

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини