Ето как стар бункер се превръща в „зелена планина“

Жителите на Хамбург са решили да вземат в собствените си ръце градския дизайн на мястото, което обитават – а резултатите са невероятни. Екип от местни жители и архитекти планира да преобразува стар бункер от времето на Втората световна война в „зелена планина“. Hilldegarden ще бъде обществено пространство със смесено предназначение, покрито с градина на покрива, изобилстваща от тучна зеленина.

Масивният бункер първоначално е бил използван за изстрелване на противосамолетни снаряди към вражески самолети. След войната не е останал празен – голямата постройка е заета от редица бизнеси. Пространството е дом на популярен нощен клуб, музикално училище, търговски площи, офиси и т.н.

Новият проект предвижда пространството да продължи да поддържа тази пъстра атмосфера на смесено ползване, но да бъде покрито с масивна обществена градина на покрива – и с пешеходни пътеки.

Работейки с редица местни студиа за дизайн, общността е създала проект, който ще разшири бункера с почти 60 метра, за да се добавят място за повече съоръжения като детска градина, читалище и дори хотел. Наскоро бе издадено разрешение за строежа, което одобри предложеното допълнително пространство.

Най-зрелищната част на предложението обаче е масивният терасовиден покрив. Зелените площи ще бъдат разпределени под формата на извиваща се пътека, която се вие нагоре към покрива, създавайки изкуствен хълм, който ще разкрива чудна 360-градусова гледка към Хамбург. Зеленото пространство ще бъде отворено за обществеността. То ще приканва хората да се разхождат из „зелената планина“. Редица устойчиви техники ще бъдат впрегнати в работа за поддръжката на градината, включително система за събиране на сивата вода за напояване. Част от обществената градина ще бъде посветена на производството на градска храна, където жителите ще могат да кандидатстват, за да се сдобият със собствени градински парцели.

Ето как организаторите на проекта описват бъдещата градска планина: „Hilldegarden ще предложи гледка към всичко. За нов, по-симбиотен град. Градски растения, дървета, пчели, птици. Символизиране на обединението, учението и сътрудничеството. И мъничко чисто хедонистично удоволствие. Финансирано от инвеститори. Създадено за всички“.  

Източник: greentech.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Във връзка с определена задача или ангажимент ще ви се наложи да се потрудите повече, но ще си заслужава. Интересно предложение, в професионален или в личен план ще разнообрази деня ви, като ви накара да се замислите. Подарете си нещо, заслужавате и повече, но го оставете за края на седмицата.
23 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Романтичен флирт или друго нежно чувство ще ви направи по-внимателни към интимните ви партньори. Развитията ще са във ваша полза и бързо ще получите онова, към което се стремите. Други ще са погълнати от делови задачи, но не за дълго. С прагматичен подход ще пристъпите към работа, която ще приключите в рамките на деня.
23 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Случайността ще ви срещне с ценен за вас човек, от когото може да възприемете перспективни идеи. Вероятно ще се наложи да почерпите по щастлив и неочакван повод. Имате конкретни планове за бъдещата си работа, но не избързвайте. Предстои ви развитие в нова за вас посока.
23 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Късметът ви днес е много добър и шансовете ви за успех в професионалните ви търсения са значителни. Предизвикателствата в бизнеса няма да изискват от вас големи усилия и ще се справите с лекота. Пренебрегвате критиките на близките си, но не забравяйте, че те са градивни и целят само вашето добро представяне.
23 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Проявената ви инициатива в сферата, която ви интересува ще ви донесе предимства и задоволи очакванията ви. Имате потенциал да се справите с всичко, което пожелаете, стига да не се отказвате. Търсете сътрудничеството на хората, които цените. Съвместните ви изяви ще са успешни.
23 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Има в живота ви нещо или някой, чието въздействие е особено позитивно. Тази нова тръпка ще ви донесе вълнуващи изживявания, а с постигнато ще поставите основите на бъдещо начинание. С финансовата и морална подкрепа, която имате ще бъдете мотивирани да се трудите и да успявате.
23 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
За работата ви денят ще бъде успешен. Лесно печелите симпатии, очаровайки другите с естественото си присъствие. Денят е подходящ както за финансови операции, така и за пътувания. Нуждаете се и от повече лично време. Момента е подходящ да си го позволите. Не бъдете прекалено критични към себе си.
23 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изпълнени сте с добри намерения да приключите делова задача и това допълнително ще ви мотивира да й се посветите и днес. Ще си осигурите нужните ви средства и ще планирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора.
23 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес социалните ви контакти са повече от задоволителни. Чувствате се добре сред хора, а и получавате уверения за симпатиите, които те изпитват към вас. Работата ви като цяло е спокойна, но може да се наложи да проявите повече инициативност по определен въпрос, за да го тласнете във вярната посока. Денят не е подходящ за рисковани операции.
23 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Имащи добри намерения, ще потърсите близостта на хората, с които да ги осъществите. С някои от тях ще се наложи да поработите повече, привеждайки в желаната посока личните си взаимоотношения, но в името на бизнеса, ще го направите. Любовта ви кара да се чувствате желани и това ви дава допълнително сили.
23 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Рутинни занимания или стартиране на нова работа са сред възможностите на деня. Цените свободното си време и в тази връзка ще се подготвите за предстоящите почивни дни. Други ще хвърлят усилия в една сделка, но резултатът няма да ги разочарова. Новите придобивки ще направят живота ви по-приятен.
23 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Терзанията ви по отношение на някого могат да продължат, за това потърсете контакт с него и се изяснете. На работното място ще се възползвате от толерантното поведение на колега към вас. Сами ще намерите прекият път към човека, който ви вълнува, ако сте искрени и естествени.
23 окт 2019
Последни новини