МЗ изпрати на прокуратурата доклад за качеството на водата

Здравното министерство изпрати на Върховната административна прокуратура доклад за качеството на водата. 

Докладът е изискан от ВАП на 27 април. 

Резултатите от проверката потвърждават изводите от досегашните данни за отклоненията от нормите, посочват от здравното ведомство. 

От началото на 2017 г. са извършени 2677 проверки на водоизточници и 3343 проверки на водоснабдителни обекти, като са изследвани 6273 проби по показателите: химични и органолептични показатели – 62 862 изследвания; микробиологични – 12 095; радиологични – 599. Най-често срещаните отклонения продължават да са свързани с показалите нитрати, манган, желязо, органолептика (цвят, вкус, мирис и мътност), флуор и хлор, посочват от ведомството.

Проверките са установили в единични проби наличие на естествен уран в Хасковско, община Димитровград, Пловдивско, района на Велинград и др. Веднага след констатиране на завишени над нормата нива по показател естествен уран водоизточниците са изведени от употреба до нормализиране на резултатите. До дни се очакват окончателните резултати на изследванията за радионуклиди от лабораторията на БАН, на база които ще може да се направи категорично заключение за годността на водата за питейни нужди, допълват оттам.

По време на осъществения контрол са връчени 130 предписания за централни водоизточници и 101 предписания на водоснабдителни обекти и съоръжения за питейно-битово водоснабдяване; съставени са 27 акта за установяване на административни нарушения за централни водоизточници и 15 – на водоснабдителни обекти и съоръжения за питейно-битово водоснабдяване; издадени са 23 наказателни постановления за централни водоизточници и 12 – на водоснабдителни обекти и съоръжения за питейно-битово водоснабдяване; издадени са 13 заповеди за спиране на дейността на централни водоизточници.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини