Матурата по биология най-желана от зрелостниците. Преглед на печата

"Монитор":

Меркел подкрепи Радев за допълнителна помощ за охрана на браздата

В писмо до президента Румен Радев немският канцлер Меркел потвърди нуждата от охрана на външните граници на ЕС. "Ефективната защита на българските граници, които са външни за Европейския съюз, е в интерес на Съюза и на всички държави членки. Затова оценявам високо усилията, които България предприема в тази насока", се казва в писмото.

Меркел подкрепя Радев относно искането на България за допълнителна помощ за охрана на границата. В писмото си тя изтъква, че ЕК трябва да провери подадената от нас молба и да изработи предложение за осигуряване на ресурс от фонд фонд "Убежище, миграция и интеграция" и фонд "Вътрешна сигурност".

Изпити. 

"Дума":

Матурата по биология най-желана от зрелостниците

По вариант II от два възможни писаха вчера абитуриентите на втория държавен зрелостен изпит. Матурата е по 13 учебни предмета, от които зрелостниците избират само един. За първи път изпитът е разделен на модули. По четири предмета модулите са два - математика, физика и астрономия, биология и здравно образование, както и химия и опазване на околната среда. По всички останали предмети има три модула.

Общо 53 679 абитуриенти бяха подали заявления за явяване на изпита. Най-много заявления има по биология и здравно образование - 14 133, следвана от английски език - 11 686. На трето място е географията с 8693 заявления. Най-малко ученици искат да държат изпит по италиански език - 79. 

Доходи. 

"Сега":

НОИ утвърди вдигане на минималната пенсия на два пъти

На заседание днес Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) утвърди проект на Закон за изменение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2017 г. във връзка с промяна на чл. 10, който определя минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст. Това съобщи на сайта си НОИ.

Одобреният проект означава вдигане на размера на минималната пенсия на два пъти през тази година.

Предвижда се от 1 юли 2017 г. минималната пенсия да се повиши от 161,38 лв. на 180 лв., което представлява увеличение от 11,5%, а от 1 октомври 2017 г. - на 200 лв. (с увеличение от 11,1%). В резултат на промяната, със същите проценти ще се повишат минималните размери и на останалите пенсии за трудова дейност, които се определят в процент от минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст. Това са пенсиите за инвалидност поради общо заболяване, пенсиите за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест и наследствените пенсии.

Проверки. 

"Труд":

Данъчните затягат контрола в курортите по Черноморието

Данъчните ще запечатват обекти при неиздаване на касова бележка. Мярката вече се прилага, а от началото на годината в областите Бургас, Ямбол и Сливен, има затворени над 90 търговски обекта, информира БНР.

Държавните институции ще затегнат контрола и през това лято в курортите по Черноморието. И през тази година ще работи междуведомствен координационен център, който ще обедини усилията на администрацията. Проверките ще са съвместни - полиция и с представители на общините.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини