Служебни министри раздали по 6 заплати на свои кадри

Министри от кабинета "Герджиков" изплатили компенсации от шест работни заплати на назначени от тях експерти, които са работили три месеца.

Това пише днес "Труд", пояснявайки, че въпросните експерти са получили възнаграждения за 9 месеца. Всеки е взел минимум 10 000 лв. обезщетение.

Подобни прецеденти има в Министерството на отбраната, където служебният вицепремиер и военен министър Стефан Янев е назначил хора от екипа си за държавни служители. По закон такива се назначават чрез конкурс. Има и изискване за изпитателен срок от шест месеца до една година, което било заобиколено.

Служебният министър на транспорта Христо Алексиев върна един от старите шефове на летище София - Пламен Станчев, който веднага се заел да закотвя чиновници.

Изненадващо той подготвил осем нови договора, в които пише, че при уволнение на служителя се дължат по осем заплати (подобно обезщетение законът за държавния служител не допуска).

Проверка на "Труд" показва, че Алексиев е успял да подпише само един такъв договор. За останалите не му стигнало времето, а след връщането на Ивайло Московски процедурата е стопирана.

Служебният министър на икономиката Теодор Седларски успя набързо да смени бордовете на София Тех Парк и на "Ел Би Булгарикум". Във второто дружество договорът на новите бордоваци е до 2020 г., а ако някой от тях бъде уволнен преди този срок, ще трябва да му се плати обезщетение.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини