Шарън Бъроу: Минималната ви заплата е по-ниска дори от развитата част на Китай

Минималната заплата в България трябва да се увеличи и то не с малко, зяви генералният секретар на международната конфедерация на профсъюзите Шарън Бъроу.

Страната е с най-ниския минимален доход в Европа, но има потенциал за развитие, според Бъроу. Тя призова за създаването на стратегия за определянето на минималните доходи в региона. Бъроу бе на посещение в София.

Две стратегии има пред всички профсъюзи - борбата за минимални, но достойни доходи, така че хората да са спокойни да създадат семейство, и разговорите с бизнеса да плащат еднакви заплати навсякъде.

"На бизнеса трябва да се каже, че ако вдига заплатите в Германия или Скандинавските страни или Белгия дори, то тогава трябва да ги вдигне и в България, и в Румъния, и в Йордания. Не може да прави дъмпинг на заплащането", каза Бъроу в "Денят започва" по БНТ.

Според Бъроу икономики като нашата се нуждаят задължително от минимална работна заплата. И тя трябва да се покачи драстично, за да отговори на общото развитие на останалите икономики.

"Наистина има големи притеснения, че в България заплащането е най-ниското и че е сравнимо с някои от най-бедните азиатски икономики. Минималната ви заплата е по-ниска дори от развитата част на Китай, а тя има средно развита икономика. И ако е добре за Китай, то за България ще е амбиция да стане част от средния доход на глобално ниво."

Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини