Чуйте звука от преминаването на "Касини" между Сатурн и пръстените му (видео)

Пространството между Сатурн и неговите пръстени е отчайващо мълчаливо: Изследователите бяха изненадани, че  космическият кораб "Касини" не се сблъска с почти никакъв прах и отломки по време на първото драматично гмуркане на космическия апарат през пролуката. Можете да чуете странната липса на въздействия в новото видео на НАСА.

На 1 май корабът направи второто от 22-те такива близки прелитания през пространството между Сатурн и най-вътрешния от пръстените му. Когато Касини направи първото си прелитане миналата седмица, той обърна с голямата си антена пред себе си като щит. Но в крайна сметка това се оказа ненужно: Космическият кораб срещна много малко частици и никоя от тях не беше по-голяма от тези в дима (около 1 микрон), съобщиха представители на НАСА.

Районът между пръстените и Сатурн е "голяма празна ", казва ръководителят на проекта "Касини" в Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Калифорния. "Касини ще продължи курса си, докато учените работят върху тайната на това, защо нивото на праха е много по-ниско от очакваното."

Изследователите откриха, че досега неизследвания регион е изненадващо празен от прах и отломки. Макар и неочаквана, липсата им със сигурност е добре дошла: второто гмуркане на Касини на 1 май бе през район, много близо до първото му гмуркане, и така учените бяха свободни да ориентират космическия кораб както искат, вместо да използват отново антената му като щит. 

Данните от преминаването през пролуката, събрани с инструмента на радио и плазмени вълни на Касини, който се издига зад антената, действаща като щит. Изследователите превръщат тези данни в аудиоформат. В резултат на това ударите на частици прах в антената на инструмента звучат като изсвирване и пукане.

Когато Касини мина покрай пръстените на Сатурн по-рано в мисията си, той откри стотици частици в секунда. Но при това пресичане - между пръстените и планетата, бяха открите само няколко.

"Беше малко объркващо - ние не чувахме това, което очаквахме да чуем", казва Уилям Курт, ръководител на екипа на инструмента в университета в Айова, Айова Сити. "Слушах данните от първото гмуркане няколко пъти и вероятно мога да преброя на пристите на ръцете си на въздействията от прахови частици, които чух".

По време на второто си преминаване Касини калибрира своя магнитометър и изследва и наблюдава фините структури в пръстените на Сатурн. Ъгълът на космическия апарат позволява той да изследва състава на спътника на Сатурн Рея. По време на пресичането Касини достигна на 2930 км от облаците на Сатурн, където налягането е същото като това на Земята на морското равнище; и се премина на 4,780 км от най-вътрешния пръстен на Сатурн.

След като завърши своите 22 гмуркания през различни части на пръстена, космическият кораб ще се потопи в атмосферата на Сатурн на 15 септември в "Големия финал" на мисията.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 03.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Натовареността ви е очевидна, но не е причина да сте недружелюбни с околните. Търсете подкрепата им, за да се справите с всичко, което имате, като програма и ще подобрите атмосферата в дома и на работното място. Приятелите ще ви бъдат емоционална опора и това ще стопли душата ви.
03 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Приятен ден за много от вас. Интересни срещи и договорености за бъдещи занимания. Ще срещнете подкрепа, с която ще се даде ход на бъдещ проект. Наистина ще има известен риск, но за това пък резултата е обещаващ. Доброто ви настроение ще радва другите и ще създава добра атмосфера. Вълнуващи любовни мигове.
03 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще отделите повече време за себе си и по-малко на другите. И това ще ви спаси от конфликти и излишен разход на енергия. Въздържанието от самоинициативи, храна и изкушения ще ви помогне да изчистите мислите и тялото си от излишния товар. В семейството ще обсъждате предстоящи задачи.
03 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Възможно е да ви се наложи да се занимавате с нетрадиционни за вас дейности, но това едва ли ще ви притесни. Вие сте от хората, на които околните разчитат по важни въпроси, и няма да ги разочаровате. Намирате изход от заплетена ситуация. Не се заемайте с твърде много дейности едновременно.
03 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Със самочувствието си на успели хора ще въздействате позитивно на околните, насърчавайки ги към развитие. Вие на свой ред ще повишите темпото, за да свършите повече задачи днес. С добра енергията и настроение ще привличате мислещите и можещите около себе си. Обединените ви усилия ще помогнат на много хора да подобрят живота си.
03 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Многото ви ангажименти днес няма да пречат на дружелюбното ви отношение към всички, с които животът ви среща. Добре свършената ви работа или някой, когото обичате ви зареждат с енергия и добри очаквания. Очертаващо се повишение в службата или смяна на работното място повишават вълненията, но вие сте свикнали.
03 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Говорете за всичко, което мислите и ви смущава, това е начина за бъдете разбрани и да живеете в мир със себе си. Ще изясните позициите си и синхронизирате действията си с околните, избягвайки недоразумения и грешки. Не спирайте да искате и да търсите най-доброто за себе си.
03 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят е приятен и днес работата няма да ви се струва тежка. Предстоят ви срещи с хора, които са наясно с проектите ви и чиято компания едва ли ще бъде натоварваща. Доброто разбирателство ще се окаже много необходимо за в бъдеще и от тази гледна точка днешният ден е наистина ползотворен. Не пренебрегвайте семейството си.
03 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С добри намерения сте днес, да приключите делова задача или да придвижите друга напред. Няма да ви липсват финанси, за да организирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора. Радостна вест.
03 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Отдадени на работа често пропускате общуването с децата и близките ви хора. От времето с тях получавате всичко онова, което не може да се купи с пари. Не пренебрегвайте и личните си нужди, погрижете се за себе си. Слушането на тиха, приятна музика ще ви зареди с енергията и ще повиши вибрациите ви, извеждайки ви на по-високо духовно ниво.
03 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Повишените ви разходи от последните дни ще изострят сетивата ви и ще ви подтикнат да търсите допълнителни начини за подпомагане на бюджета. Ако имате свой бизнес не прехвърляйте от собствените си отговорности върху подчинените си, за да сте спокойни за изпълнението на задачите.
03 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Без да жалите себе си с готовност ще се включите в подготовката на мероприятие от по-голям мащаб. Откритостта ви ще ви донесе предимство и ще получите изгодно предложение. Отнасяйки се с доверие към другите, ще се радвате на внимание и повече споделени мигове. На хоризонта се появява нов човек за вас, връзката ви с когото предстои.
03 юни 2020
Последни новини