Унгарци протестираха срещу "руското влияние" и политиките на Орбан

Около 2 хиляди души участваха снощи в Будапеща в протест срещу растящото влияние на Русия в Унгария и определяната от тях като авторитарна политика на премиер Виктор Орбан, предадоха "Асошиейтед прес" и БТА.

Протестът беше организиран на няколко преки от руското посолство в Будапеща, след като полицията забрани да се състои пред сградата.

През цялото време се чуваха скандирания "Европа! Европа!" и "Да спрем Москва" в отговор на кампанията "Да спрем Брюксел" на правителството, което твърди, че Европейският съюз се опитва да отнема все повече права от страните членки.

Писателят и екозащитник Андраш Лани заяви, че расте пропастта между Изтока и Запада и "унгарците не искат да се озоват отново на страната на враговете на човечеството", съобщи АП.

През уикенда противници на Орбан организираха и пародийна демонстрация срещу премиера и излязоха на шествие със сатиричния лозунг "Поход за мира на правителството и Русия... и срещу всичко останало". Организатор беше "Партията на кучето с две опашки" - движение, което доби слава миналата година заради подигравките си към властите в Будапеща след референдума за мигрантските квоти, който остана невалиден заради ниска избирателна активност.

Критици на Орбан го обвиняват в авторитаризъм, погром на опозиционните медии и атаки срещу неправителствени организации и Централноевропейския университет, основан и финансиран от милиардера Джордж Сорос.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини