Топ 4 на най-добрите етерични масла

Повечето лекарства за борба с бактериите са създадени по модела на етеричните масла, извлечени от растения. Ето защо, ако трябва да се преборите с бактерии, най-добрата опция е комбинация от здравословна храна и антибактериални етерични масла, пише в материала си д-р Акс.

Причината е, че телата ни не знаят как да обработят чуждите синтетични вещества. И дори ако лекарството успее да елиминира проблема, това често води след себе си до други проблеми. Синтетичните вещества биха могли да засегнат работата на хормоните, ендокринната система, функциите на мозъка и много други. Трябва да сте добре информирани преди да прибегнете към каквито и да е вещества – синтетични, или не. В повечето случаи обаче естествения подход си остава най-полезен, особено в дългосрочен план.

Антибиотиците биха могли да направя бактериалните щамове неподатливи на лечение. С други думи синтетичните форми на антибиотиците обикновено убиват и полезните бактерии в тялото, а те са нужни за поддържане на добро здравословно състояние. В същото време много антибиотици са неефективни в борбата с бактериите, защото инфекциите, които се опитвате да лекувате, са развили устойчивост към медикаментите вследствие на широката им употреба. Антибактериалните продукти за ръце са идеален пример за това.

Ето защо трябва да ограничите употребата на антибактериални сапуни и медикаменти и вместо тях да заложите на антибактериални етерични масла.

Топ 4 на антибактериалните етерични масла

Етерични масла съществуват от векове, те са полезни в множество случаи – безспокойство, депресия, артрит и алергии. Идеята за употребата им в битката с инфекциите не е нова. Те са били използвани за предотвратяване на всякакви заболявания, предизвикани от бактерии, вируси или гъбички. Доказателствата сочат, че антибактериалните етерични масла убиват бактериите ефективно, като не им позволяват да развият устойчивост.

1. Канелено масло

Канеленото масло спира напълно растежа на бактериите ентерококус фекалис в рамките на 14 дни.

2. Масло от мащерка

Доказана е ефективността му в битката с бактериите в млякото и салмонелата.

3. Ореганово масло

Изследвания сочат, че орегановото масло и сребърните наночастици, известни като колоидно сребро проявяват мощна антимикробна активност срещу щамове устойчиви на антибиотици. И индивидуалното, и комбинираното лечение намаляват клетъчната плътност, а това дава възможност на съставките в маслата да проявят антимикробните си свойства чрез разрушаване на клетките.

4. Масло от чаено дърво

Чаеното дърво е отлична алтернатива в битката срещу Ешерихия Коли и стафилококите, особено когато бъде комбинирано с евкалипт. Препоръчително е да се използва при борба с различни инфекции в гръдния кош. След употреба се наблюдава незабавен ефект, маслото продължава да действа в следващите 24 часа.

Препоръчително е маслата да се комбинират с една чаена лъжичка мед от манука и/или кокосово масло и да се прилагат външно върху засегнатата област. Бихте могли дори да смесите по една капка ореганово масло, канелено масло и масло от мащерка с мед от манука и го приемете под формата на тоник. Информирайте се обаче добре за вътрешната употреба на етеричните масла, особено ако имате някакъв медицински проблем, ако сте бременна или кърмите. Хубавото на маслата е, че ефектът им върху лигавицата на червата е по-мек, затова те биха могли да се използват вътрешно за кратки периоди, а външно за по-дълго време, стига лекарят ви да е одобрил лечението.

Много пациенти демонстрират добри резултати в битката с бактериалните инфекции когато комибинират употребата на етерични масла с костен бульон и пробиотици.

Ползи на антибактериалните етерични масла

1. Преборват бактериалните инфекции като кандида и Ешерихия Коли

Изследване включващо 52 вида етерични масла, трябвало да установи ефективността им в битката срещу различни бактериални щамове, включително кандида, салмонела и стафилококи, кожни инфекции и пневмония. Две масла се оказали особено ефективни – масло от мащерка и ветиверово масло.

2. Справят се със стафилококите

Друго изследване включващо масло от пачули, чаено дърво, здравец, лавандула и семена от грейпфрут трябвало да установи ефективността им срещу три щама на Стафилококус ауреус.

Оказало се, че когато се използват като изпарения, комбинациите от масло от грейпфрут и масло от здравец и от масло от здравец и чаено дърво са най-ефективни.

3. Борят болничните инфекции

Няколко етерични масла били тествани в битката срещу бактериите стафилококус ауреус, които биха могли да предизвикат тежки инфекции в меките тъкани и костите. Маслото от чаено дърво и евкалиптовото масло демонстрирали положителни резултати в битката с редица бактерии. Всъщност тези масла вече са използвани в медицинска среда срещу редица щамове развили устойчивост към други медикаменти.

В допълнителни експерименти била изследвана ефективността и на други етерични масла, сред които от мащерка, лавандула, лимон, лимонова трева, канела, грейпфрут, детелина, сандалово дърво, мента и градински чай – всички те демонстрирали значителни атибактериални свойства при външна употреба.

4. Преборват мулти резистентните коагулаза отрицателни стафилококи

Тези стафилококи са истинско предизвикателство заради уникалната си способност да устояват дори на лечението с антибиотици, образувайки защитен биофилм.

Според проведено наскоро изследване няколко антимикробни етерични масла се справили по-успешно с микробите в биофилма от антибиотиците. Тъй като биофилмите са развили устойчивост към антибиотиците, те биха могли да предизвикат смъртоносни инфекции, по тази причина се налага употребата и на други безопасни и ефективни средства, които не предизвикват устойчивост. Най-обещаващо в случая изглежда канеленото масло.

5. Преборват бактериите по време на пътуване

Бактериите навлизат в тялото през различни отвори – уста, уши и нос. Попадат в храносмилателния тракт при консумация на заразени с вируси или бактерии храни от животински и растителен произход. Биха могли да попаднат в тялото ви и докато плувате в басейна, чрез питейната вода, дори през порите на кожата.

Един от най-лесните начини обаче е чрез въздуха. Вдишването на бактерии им осигурява достъп до белите дробове. Ето защо е важно да покриваме устата си при кихане.

Престоят по летища и гари ви поставя в особено рискова ситуация. Няколко предпазни мерки преди, по време на и след пътуването биха били изключително полезни. Бихте могли да си направите детоксикираща напитка от ябълков оцет, лимонов сок, канела, кайенов пипер и стевия, като добавите и капка ореганово масло. Според изследванията, орегановото масло притежава антибактериални свойства.

Можете да използвате етеричните масла и вътрешно( но само при 100%-ва чистота), външно или като разпръснете аромата им.

Антибактериален тоник

Съставки

1 капка ореганово масло

1 капка джинджифилово масло

1 капка масло от мента

1 капка масло от грейпфрут

1 капка канелено масло

1 капка масло от мащерка

½ чаша вода

Смесете всички състави в чаша и разбъркайте добре.

Можете да консумирате напитката единствено след одобрение от лекар. Важно е всички използвани етерични масла да са 100% чисти и разрешени за вътрешен прием. Понякога маслата са комбинирани с други съставки. Прочетете внимателно етикета.

Антибактериален супертоник за външна употреба

Съставки

1 капка масло от чаено дърво

1 капка джинджифилово масло

1 капка масло от ветивер

1 капка лавандулово масло

1 чаена лъжичка кокосово масло

Смесете всички съставки в малка купа или в дланта си. Нанесете върху корема или директно върху засегнатата област от тялото два пъти дневно. Ако забележите раздразнение, прекратете употребата незабавно.

Предпазни мерки

Етеричните масла са силно концентрирани растителни екстракти и трябва да се използват внимателно. Преди употреба се консултирайте с лекар.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини