Нова формула за цената на газа да предложим на ЕК, иска Теменужка Петкова

Всички енергийни експерти да се включат в подготовката на страната ни за становището пред ЕК за Газпром, с което да се защити българският интерес. Това каза пред БНТ бившият енергиен министър Теменужка Петкова в кабинета "Борисов-2". Тя препоръча и да искаме удължаване на срока за подготовка на становище.

Паралелно да се върви в двете посоки - какво е подготвеното становище от служебното правителство и какво е мотивираното искане към ЕК, препоръча Петкова. Вече има действащ парламент в България, да бъде обсъдено искане за удължаване на срока на становището, каза тя.

На 4 май изтича срокът, в който България трябва да предостави становище пред ЕК за Газпром. От него зависи какви ще са следващите стъпки за разпространение на природния газ, доставян от Газпром, на територията на Европа, каза бившият енергиен министър Теменужка Петкова.

В становището трябва да посочим ангажименти, които Газпром твърди, че ще поеме - в договорите да бъдат преодолени пречки за свободния пренос на газ. Да бъдат посочени референтни конкурентни стойности за цените на природния газ.
В него може да е включено и предложение за промяна на формулата за определяне на цената на природния газ, за промяна на базата, въз основа, на която се определя цената.

"Нужен е задълбочен анализ. Това да бъде обект на дебат. Всичко е въпрос на сметки, влияния", каза Петкова. Тя каза, че след като становището се представи пред ЕК и останалите държави-членки, които получават газ от Газпром, това ще даде основание за преговаряне с Газпром.

Вчера имаше среща между представители на партия Нова република и Бойко Борисов, припомни тя. След тази среща служебният премиер Огнян Герджиков е поканил своя предшественик и наследник на поста за среща в понеделник, където да бъдат обсъдени основните акценти във връзка с Газпром, разказа Петкова.

Тя бе категорична, че м.г. от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) не са задържали неоснователно цената на природния газ. КЕВР анализира и установи, че Булгаргаз има надвзет приход, част от този приход беше елиминиран. В края на 2014 г. Булгаргаз беше в тежко състояние, след това излезе на печалба, каза тя.

Пред Нова телевизия бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков обяви, че българските потребители са купували с 30% по-скъп газ за година.

"Средно за година - последните официални данни са от 2014-а, българските потребители са купували с 30% по-скъп газ от германските. А преди 2014-а година разликата е била дори 40%. В голяма част от времето е било така", каза Трайков.

Цената на тока се определя от регулиран пазар и се определя от КЕВР. Изпълнителната власт нямат никакво отношение на този въпрос, категорична е бившата енергийна министърка.

Тя е категорична, че в правителството, в което бе министър, са положени усилия да бъде стабилизирана българската енергетика. "Българската енергетика сега е в добро, стабилно финансово състояние", смята Теменужка Петкова.

За продажбата на най-голямото електроразпределително дружество в България ЧЕЗ, Петкова каза, че това е решение на собственика на ЧЕЗ. След като те така са преценили, българската държава не може да окаже въздействие.

По отношение на една от тезите на партия БСП - да се изкупи ЧЕЗ, Петкова препоръча те да кажат от къде ще намерят пари за този ресурс и как ще го управляват.

Запитана дали тя ще е енергиен министър, Петкова отговори, че този въпрос не е на дневен ред. По-важното е да се определят параметрите на коалиционното споразумение, допълни Теменужка Петкова.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини