Изкуствен интелект предсказва инфаркт по-точно от лекар

Всяка година сърдечно-съдовите заболявания отнемат живота на около 20 милиона души. Въпреки наличието на съвременни диагностични средства, сърдечните пристъпи – инфарктите – трудно се предвиждат.

Специалисти от Нотингамския университет в Англия са разработили самообучаваща се компютърна система, която прогнозира вероятността от инфаркт или инсулт с по-голяма точност, отколкото лекаря, съобщи научното издание Sciеnce.com.

В препоръките на Американският колеж по кардиология/Американската кардиологична асоциация (ACC/AHA) се отчитат осем рискови фактора, които обезпечават прогноза за инфаркт с точност 72,8%. Системата, създадена в Нотингам, демонстрира точност 74,5-76,4%. При това, изкуственият интелект на база невронни мрежи дава лъжливи сигнали с 1,6% по-рядко.

Създателите на алгоритъма са използвали за неговото обучение данни за 295 хиляди пациенти от наличните общо 378 хиляди електронни записа. Повишената точност на прогнозата означава възможност за спасение на още 355 души от тази група с помощта на медикаментозна терапия или промяна в начина на хранене.

Изкуственият интелект на британските учени отчита и рискови фактори, които не са включени в препоръките на ACC. Такива са например тежките психични заболявания и пероралната употреба на кортикостероиди. Прилагани са четири метода на машинно самообучение – случайна гора, логистична регресия, градиентно ускоряване и невронни мрежи.

В същото време, нито един от алгоритмите, отчитащи фактора диабет, който е в списъка на ACC/AHA, не фигурира сред 10-те ключови предиктора на изкуствения интелект. Занапред учените възнамеряват да включат и други фактори, свързани с начина на живот и генетиката, в своите компютърни алгоритми, за да подобрят тяхната точност.

Източник: technews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини