КЕВР под обсада

Протестиращите пред сградата на КЕВР срещу поскъпването на цената на топлинната енергия и увеличената цена на водата блокираха движението по бул. "Дондуков".

До затварянето на движението и в двете посоки се стигна, след като един от протестиращите легна на трамвайните релси, препречи движението на трамвай 22, а останалите граждани, изразяващи недоволството си, го последваха.

Те скандират името на държавния глава Румен Радев и го призовават за намеса в разрешаването на проблема.

Двама от протестиращите пред сградата на КЕВР се опитаха да влязат в сградата на Комисията. Те успяха да преминат металните заграждения и се насочиха към входа на сградата, където в момента се провежда закрито заседание на КЕВР, но опитът им бе предотвратен от полицията.

Със съдействието на органите на реда през блокадата на протестиращите успяха да преминат трамваи 20 и 22, блокиран остана трамвай 23.

Движението през бул. „Княз Александър Дондуков“ бе затворено.

На закрито заседание КЕВР се очаква да приеме окончателно решение за повишаване на цените на парното и на тока.

Вече стана ясно, че от 1 април природният газ поскъпва с цели 30%. Това ще доведе до поскъпване на парно, топла вода и дори и тока заради когенерациите.

Топлофикационните дружества изказаха своите становища на миналото заседание на енергийния регулатор. Те одобриха поскъпването.

Гражданският протест е против предложеното увеличение на цената на топлинната енергия за клиентите на „Топлофикация” София, както и повишаването цената на водата с 18 % от 1 април.

Протест имаше и преди дни по време на общественото обсъждане. Тогава десетки протестиращи блокираха бул. "Дондуков" и предизвикаха хаос в движението.

Вчера от Федерацията на потребителите обявиха, че ще дадат на съд по-високите цени на газа. Те получиха подкрепата на БСП. От левицата ще помогнат с юридическа помощ.

Преди дни от левицата обвиниха КЕВР, че с действията си подпомага бъдещото правителство на ГЕРБ. Те настояха новият кабинет веднага да повиши доходите на най-бедните, за да могат да поемат повишението на цените. От левицата дори поискаха  моментално спиране на повишението на цените.

От ГЕРБ контрираха, че БСП се заиграва политически с темата и напомниха, че лица, близки до социалистите, са били на протеста пред КЕВР. Те обещаха, че първите мерки на новия кабинет ще са да накарат "Булгаргаз" да намери резерви и да понижи цената на газа. 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини