Депресия, аутизъм, деменция... или дефицит на В12? (видео)

Дефицитът на витамин B12 е епидемия, водеща до повече вреди за здравето от полиомиелита, която може да бъде предотвратена с елементарен скрининг и лечение. Внимание на темата обръщат медицинската сестра Сали Пачолок и д-р Джефри Стюарт, които гостуваха в България в края на март 2017 г. 

Сали, с какво витамин В12 е толкова специален?

Имаме нужда от витамин В12 или кобаламин не само за добро здраве, но и за добър живот. Дефицитът му причинява неврологични и психологични проблеми. В12 е важен за кръвта, за мозъка, за нервната и кръвоносната система. Дефицитът на В12 е метаболитно заболяване, подобно на диабета, което може да предизвика различни реакции в организма. Много доктори пропускат да проверят пациентите си за дефицит на В12, а няма как да лекуваш нещо, за което не знаеш. Проблемът е там, че много често на пациентите се поставя грешна диагноза, а това може да осакати човека и дори да доведе до смърт.

Списъкът с диагнози, които може да са обвързани с дефицит на В12 е дълъг, зрителите могат да го намерят в описанието под това видео. Има ли видими признаци и симптоми, по които човек може да разпознае дефицита на В12? (Вижте списъка със симптоми тук) 

Да. Дефицитът на В12 е още познат като пернициозна анемия, което ще рече смъртоносна анемия. Докторите го пропускат, защото търсят уголемени червени кръвни телца или макроцитозна анемия. Те търсят само проблемите с кръвта. Но ние вече знаем от близо 50 години, че нервните и психиатричните изменения настъпват преди измененията в кръвта. Ето защо всеки, който има ментално заболяване, депресия, мисли за самоубийство и психоза, трябва да се изследва незабавно. Всеки, който има неврологични симптоми като гъделичкане под кожата, изтръпване на пръстите, ръцете и краката, загуба на равновесие, падане при по-възрастните хора, проблеми с мозъка и с нервите, включително деменция, загуба на памет, безпокойство... Тези хора трябва да се изследват за дефицит на В12.

Много хора в България и по света са загубили вяра в конвенционалната медицина. Ако реша сама да се подложа на тест и установя, че имам дефицит на В12, то какви трябва да са следващите ми стъпки и мога ли да се лекувам сама?

Първо е важно да отбележа, че дефицитът на В12 е добре познат проблем в медицината. Това не е алтернативно или холистично лечение. Но дори алтернативните лекари могат да го лекуват, защото конвенционалните медици го пропускат. Изследването би трябвало да се покрива от здравната каса и здравините осигуровки. Но ако това е невъзможно в зависимост от здравноосигурителния ви план, то тогава можете да се изследвате сами. Най-добър ефект има от инжекциите, а веднага след тях се нареждат таблетки с В12. При много пациенти таблетките са достатъчни. По-важното е да се разбере защо се е стигнало до дефицита. Това, което съветваме, е човек задължително да се изследва при симптоми на дефицит, а не да предприема лечение преди тестовете. Само така човек може да знае дали тези симптоми наистина са причинени от дефицит на В12.

Човек трябва да се изследва, ако в семейството му има хора с пернициозна анемия. Това е вид автоимунно заболяване и е причинено от различни фактори. Може да е заради диетата, ако човек е веган или вегетарианец, при мелабсорбационни синдроми като болест на Крон  или Цьолиакия. Когато остаряваме, солната киселина в стомаха ни намалява и В12 не може да се разгради. Някои медикаменти също го причиняват. Има наистина много причини, включително и автоимунни заболявания и някои мутации. Но ако знаете, че в семейството ви има човек с автоимунна пернициозна анемия, задължително се изследвайте. Тогава сте много уязвим, но не само това може да причини дефицита.

Споменахте веганите и вегетарианците. Какво трябва да знаят те за В12? 

В12 се намира само в животинските продукти. Затова хората, които стриктно спазват вегетарианска или веганска диета трябва да са наясно, че могат да се вкарат в големи проблеми. Те трябва задължително да приемат В12 като добавка, редом с желязото и цинка. Ако една жена вегетарианка не взима В12 като добавка и забременее, то тогава по време на бременността детето ще я лиши и от малките запаси, с които тя разполага, за да израсте здраво. Но проблемът идва, когато майката започне да кърми и вече е изчерпала изцяло запаса си от В12 и не може да го предаде на бебето чрез кърмата. В12 е изключително важен за развитието на детето в първите месеци и години за развитието на мозъка. Това може да предизвика интелектуални затруднения за цял живот, ако дефицитът на В12 не е установен навреме и не е третиран агресивно. Може да мислим, че детето има аутизъм. Първият знак при най-малките е забавяне в развитието или рязка промяна в държанието. Може да получат тикове и гърчово поведение. Не можеш да попиташ бебето какво чувства и някои майки просто смятат, че имат послушно и тихо дете, което не изразява емоциите си. 

Може ли да стане твърде късно?

Да, може. Зависи от това колко време някой има дефицит, от условията и в какъв момент е започнато лечение. Това е като математическо изчисление. В медицинската литература и в педиатричните книги са описани случаи на деца от различни възрасти. Колкото по-късно се открие дефицита на В12, толкова по-голям е рискът от това последствията да са необратими. Ето затова бременните жени трябва да се изследват още по време на бременността си, в името на това децата им да са здрави след раждането. 

Късно ли е за деца, болни от аутизъм?

Трябва да запомним, че аутизмът е просто един списък със симптоми, свързани със забавяне в растежа и слаба комуникация. Ако сравним описанието на симптомите на аутизма с тези на дефицита на В12 при децата, ще видим, че те са идентични. Не казваме, че всяко дете с аутизъм има дефицит на В12, но около 20-25% са децата с грешна диагноза, които страдат от липсата на В12, а не от аутизъм. Толкова е просто и е толкова евтино за лечение. А след като В12 може да се приема превантивно, то това изследване при бременните трябва да е задължително.

Как се приема В12 превантивно и има ли странични реакции или опасност от предозиране?

В12 е водноразтворим витамин и не може да се предозира с него. Превантивно, ако няма симптоми като ментални проблеми, депресия и другите изредени, то може да се взима по едно хапченце от време на време. Има такива, които се слагат под езика и се разтапят.  Има спрейове, назални капки. Зависи от това защо имаш дефицит. Може да не си вегетарианец, но да имаш други рискови фактори като автоимунна пернициозна анемия. Съществува бактерия, която уврежда стомаха и той не може да произвежда солна киселина или вътрешен протеинов фактор – това също причинява дефицит на В12 с времето. Зависи от генетичната ти история, от това дали имаш мутации или други рискови фактори. 

Другият проблем е, че нормалните нива на В12 според учебниците са твърде ниски. В Америка се твърди, че минимумът е 200 pg/ml  до 900 pg/ml Това е огромна разлика! От години насам се знае, че хора с нива под 350 pg/ml имат сериозен проблем. Това е началото на дефицита. Трябва да тестваме хората. И както при заболяванията със щитовидната жлеза и при диабета, симптомите на дефицита на В12 могат да се застъпват със симптомите на други болести. Не казвам, че всеки страда от дефицит, говоря за около 20% от населението. 

Но дефицитът може да се разреши с образоване. Трябва да превъзпитаме лаборантите, лекарите и сестрите. Ако отида в старчески дом, ще намеря поне един възрастен човек с дефицит на В12. 

Надявам се България да стане първата страна, която ще промени статуквото за В12 и че други държави ще последват примера ѝ, защото така ще се спасят безброй животи и ще намалите в пъти разходите за здравеопазване. Милиони левове могат да бъдат спестени. Но по-важни са спасените животи.

Книгата "А дали не е В12?"
Страница на инициативата "България без дефицит на В12"

Източник: spisanie8.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини