Без първоаприлски новини в Скандинавия

Шведските и норвежките вестници решиха да не публикуват на 1 април традиционните шеговити новини от страх, че може да бъдат възприети като "фалшиви".

Магнус Карлсон, главен редактор на всекидневника „Smalandsposten”, обяви на сайта, че не желае името на вестника „да се разпространява с потенциално фалшив и некоректен журналистически материал”. 

Работим с истински новини. Дори на 1 април, пише Карлсон.

Явлението „фалшиви новини” се появи в разгара на кандидат-президентската кампания в САЩ. На първата си пресконференция като новоизбран президент Доналд Тръмп се провикна към репортер от CNN: „Вие сте фалшиви новини!”

Швеция стана жертва на фалшивите новини, когато през февруари телевизия „Фокс нюз” интервюира „експерт по отбраната и сигурността”, който се оказа извършител на престъпления в САЩ, без каквато и да е връзка със службите за сигурност на скандинавската държава, съобщи шведският всекидневник „Дагенс нюхетер”.

Няколко местни шведски издания, между които „Dalarnas Tidningar”, „Hallpressen” и „Vasterbottens-Kuriren” се въздържаха от пускане на първоаприлски шеги. 

В Норвегия най-големите медийни организации също се отказаха от традиционните весели материали.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини