Вотът "Не подкрепям никого" щеше да вкара парламентарна група, ако се отчиташе в резултата

На 26 март протестен вот с опцията "Не подкрепям никого" смятат да дадат около 3.5% от избирателите, сочи проучване на "Алфа Рисърч". При малко по-голяма подкрепа - 4 %, политическите формации влизат в Народното събрание с парламентарна група, т.е. десет депутата.

При последните поправки на Изборния кодекс по настояване на Реформаторския блок бе прието, че

гласовете "Не подкрепям никого" ще се броят само за активността на вота за народни представители, но не и при определяне на резултатите от него.

Мотивът - да не се вдига изкуствено 4-процентовата бариера за влизане на партии и коалиции в Народното събрание, което би било в ущърб на малките политически формации.

Така в неделя "Не подкрепям никого" и невалидните бюлетини ще се броят само за определяне на избирателната активност. От нея обаче зависи дали решенията на следващи проведени референдуми ще бъдат с препоръчителен или със задължителен характер.

По закон, за да са длъжни българските власти да се съобразят с решението от национално допитване, в него трябва да са участвали най-малко толкова хора, колкото гласувалите на последните парламентарни избори, като поне половината от тях са отговорили "ДА". Досега прагът бе 3 500 585 гласа, колкото участвалите на вота за народни представители през 2014 г.

След неделя ще има нов изискуем брой за участвали в националните допитвания - колкото е броят на гласувалите. Това число ще важи до изборите за 45-и парламент.

Източник: dnevnik.bg

Коментари в сайта

Последни новини