Мая Манолова внася закон против некоректни работодатели

Омбудсманът Мая Манолова повече борба срещу "нагли работодателите", които не плащат възнагражденията на служителите си и потъпкват трайно законите и правата на работниците.

Екипът на обществения посредник е събрал жалби срещу 11 такива работодатели в страната и е амбициран да работниците да хората да получат неиздължените си заплати, обяви омбудсманът в интервю за БНТ.

Държавата трябва да вземе мерки срещу наглостта на работодателите и да зашити своите граждани, посочи Манолова. Тя добави, че протестите на работници ескалират. В 11-те жалби от цялата страна, по които омбудсманът работи, ставало въпрос за експлоатация на човешки труд в 21 век, за нагло отношение от работодатели, за измами, по-лоши от телефонните. Тук става въпрос за мамене с години. "Вбесяващо е и същевременно юридически възможно", коментира Манолова.

В същото време тя смята, че хората нямат усещането за подкрепа от страна на закона.

"Остават с впечатлението, че никой не стои зад гърба им. В случая с шивашките в Дупница, някакъв човек дошъл в България. На няколко места вече е мамил работници и в момента, след като ходих 5 пъти и се договорихме, и си стиснахме ръцете, в крайна сметка се подигра и на хората, и на институцията на омбудсмана, и на всички български власти. И държавата, това, което трябва да направи, е да застане зад гърба на своите граждани. Един некоректен работодател води след себе си още 5 такива. Когато не се наказват безобразията, те се мултиплицират", гневи се Манолова.

Тя коментира и протеста на миньорите от рудника в Оброчище, които от днес са в гладна стачка заради некоректно отношение от работодателя и забавени заплати. Манолова увери, че поддържа връзка с хората от мината, а ръководството се укривало. "Собственикът на концесията е офшорна фирма. Държавата трябва да се върне към функциите си и да защити гражданите си, което означава институциите да се хванат за ръце и всеки съобразно своите правомощия да изсипе мощта на държавата върху наглите работодатели. Аз, първото, което правя, е да се опитам да реша проблема с добро. В част от случаите работодателите оправят нещата, но в повечето случаи поради усещането за безнаказаност, те се укриват или не си изпълняват ангажиментите и не разговарят с никоя институция", коментира Мая Манолова.

За случая с шивашките в Дупница са сезирани всички възможни институции.

че ще внесе предложения за промени в законодателството, след като първо бъдат обсъдени с институциите.

"Има спешна нужда от промени в законодателството в посока защита правата на работниците срещу наглите работодатели. С екипа ми сме изготвили предложения, които ще представим на институциите и ще те ще бъдат внесени в новия парламент", зарече се омбудсманът.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Хороскоп за 31.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Има всички изгледи този ден да премине спокойно и без особени сътресения. Стараете се да бъдете дипломатични и умерени в действията и изказванията си, с което само можете да спечелите. В определен момент обаче ще се наложи да кажете точно мнението си и тогава ще бъдете безкомпромисни. Сърдечният ви партньор се нуждае от вашата емоционална подкрепа.
31 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не изостряйте отношенията в личните си контакти, като пренасяте лошото си настроение в къщи. Уважавайте близките си така, както отстоявате позициите си в бизнеса. От това ще бъдат доволни всички. Може би трябва по-често да се вслушвате в съветите на партньорите си. Вече поставихте началото, вървете напред и нагоре.
31 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С намерение сте да участвате активно в процесите, които текат край вас. Безспорно ще срещате затруднения, но ще можете да реагирате навреме и бързо в променящата се обстановка. За щастие можете да разчитате на истински приятели, които ще ви насочват и помагат.
31 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Настроението ви днес е прекрасно, излъчвате чар и забавлявате с остроумие. Предстои ви обаче доста работа през следващата седмица, така че отрано организирайте програмата си. Съберете сили за работа почивайки.
31 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще бъдете в отлично настроение. Изясняването на личен въпрос ще внесе спокойствие в ежедневието ви. Положените усилия ви носят удовлетворение. Разговорите с любимия човек много ще ви помогнат да намерите изход в деликатна ситуация. От тук нататък изглежда няма какво да ви спре.
31 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не позволявайте на възникващите препятствия днес да влияят на настроението ви. Заобиколени сте от хора, които ви ценят и са готови да ви съдействат по всяко време. Самонадеяни и дръзки сте в личните си дела. Съобразявайте се повече с обстоятелствата, не предизвиквайте сами съдбата.
31 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес ще бъдете очаровани от постъпката на ваш близък, който ще ви помогне при проблемна ситуация. Ако в момента делата ви са в застой, то изчакайте по-благоприятен момент, без да се отчайвате. Бъдете внимателни към здравето си, като полагате повече грижи за себе си. Така най-много ще си бъдете полезни.
31 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Вървите уверено към нещо, което заслужвате отдавна. Не пестите усилията си, за да видите осъществени плановете си и затова и успехът ви няма да закъснее. Следете развитието на въпрос, който лично ви интересува, за да можете при подходящ момент да се включите активно. Предпочитате да стоите настрана от спорове и конфликти и това е препоръчително.
31 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Връзката ви е силна и не бива да се съмнявате в чувствата на партньора си. Запазете отношенията си чисти, не ги обременявайте с излишни проблеми. Здравословни неразположения при някои от вас ще ви накарат да потърсите по-скоро мнението на специалист. Не го отлагайте. Идея за пътуване ще ви подтикне към приготовления.
31 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не мислете, че можете да свършите всичко сами. Позволете на околните да вземат участие в заниманията ви и така да споделите отговорностите. Не губете търпението си и ще видите, че животът ви ще стане по-лек. Скоро ще берете плодовете от труда си. Едно пътуване ще ви разнообрази и помогне да се отпуснете.
31 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
С повече емоции ще се отнесете към заниманията си днес. Постарайте се да ги овладеете, за да не се окажете в затруднено положение. Нужно е да бъдете адекватни във всичко. Любовта ви мотивира за себеизява, прави ви по-добри и приветливи. Носейки в себе си това усещане, ще имате сили да надскочите себе си.
31 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате възможност да свършите доста полезна работа по дома си днес и вие едва ли ще се лишите от нея. Ще останете доволни от начина, по който околните възприемат идеите ви. Имате нужда от промяна, затова едва ли ще е чудно че някои от вас предприемат кратко пътуване именно с тази цел. Обърнете повече внимание на желанията, които има човека до вас.
31 май 2020
Последни новини