Болница отрече да рекламира секцио по желание

Ръководството на частната "Уни Хоспитал" в Панагюрище отрече да е публикувало скандалната обява за раждане със секцио по желание в интернет сайт.

От лечебното заведение твърдят, че рекламата, направена под логото им, не отговаря на истината. Те са сезирали Изпълнителна агенция "Медицински одит" с молба за спешна проверка по случая, като същевременно ще потърсят правата си и по съдебен път. 

Предложението към бъдещите родилки да родят със секцио по желание бе публикувана в сайта "OfertoMED". Ваучерът бе с цена от 550 лева. Рекламата е публикувана още на 6 февруари, а като краен срок за закупуването на ваучери от бременните бе посочена датата 1 май т.г. В публикувания текст към офертата на "Уни Хоспитал" пишеше, че "вече секцио може да бъде направено и по желание на жената".

Рекламата обаче е в нарушение на Закона за здравето (член 190, ал. 2 - Медицинските специалисти, както и лечебните заведения, не могат да използват за своята дейност търговска реклама - бел.ред), както и на медицинския стандарт по акушерство и гинекология, тъй като в България до момента, макар и много дискутирано, раждането чрез секцио по желание не е разрешено, тоест е незаконно.

В писмо до медиите от "Уни Хоспитал" посочват, че ръководството й не е давало съгласие, не е упълномощавало никой да влиза в договорни отношения, въз основа на които да рекламира предлагане на операции, интервенции, изследвания и друга подвеждаща и непрофесионално представена информация относно извършваната лечебно-диагностична дейност. 

Междувременно от интернет сайта обаче обявиха, че имат договор с болницата, за да предлагат офертата им.
Скандалната реклама вече е свалена.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини