ЕС все по-близо до постигането на зададените енергийни цели

ЕС е на път да постигне зададените цели в областта на възобновяемата енергия, макар три от държавите членки да са станали още по-зависими от вноса на енергия през последното десетилетие.

Доклад на Европейската комисия, твърди че е отбелязан напредък в постигането на целта – 20% от консумирана енергия в ЕС да идва от възобновяеми източници до 2020 година.

През 2014, дялът на възобновяемата енергия е достигнал 16% от общото потребление на енергия в ЕС.

Според доклада, ЕС е успял и значително да намали интензитета на парникови газове като е разграничил икономическия растеж от емисиите на парникови газове. Между 1995 и 2015, брутния вътрешен продукт на ЕС се е увеличил с 50% докато емисиите са намалели с 22%.

В същото време, макар при 22 от страните членки зависимостта от вноса на енергия да е намаляла в периода от 2005 до 2014, в 3 държави – Дания, Полша и Великобритания се забелязва обратната тенденция, заради спада в добива на изкопаеми горива.

Литва също е по-зависима от вноса на енергия, след като затвори атомните си централи.

Втори доклад за състоянието на енергийния съюз твърди, че заради спада в цените на въглищата и газта, постепенното навлизане на източниците на възобновяема енергия и по-слабото търсене, цените на електричеството са поевтинели в повечете държави членки в периода между 2013 и 2015.

Регионалните различия си остават значителни, като най-високи са цени във Великобритания и Южна Европа, а най-ниски в скандинавските държави.

В доклада е посочено, че 11 от 28-те страни членки все още не са постигнали целта – 10% от производстото на енергия да е обвързано с други държави членки – сред тях са България, Кипър, Германия, Испания, Франция, Ирландия, Италия, Полша, Португалия, Румъния и Великобритания. Тези страни трябвада продължат усилията си за подобравяне на взаимосвързаността.

Комисията вярва, че свързването на енергийните системи на страните членки, ще позволи на ЕС да гарантира доставките енергия и да интегрира по-добре възобновяемата енергия.

Енергийната бедност също остава проблем в много от държавите. Средно разходите за електроенергия съставляват 8.6% от общите разходи на домакинствата с ниски доходи. Този процент се е увеличил в повечето държави от ЕС от 2005 година насам.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини