Охладиха механичен обект до температура под лимита на физиката

За първи път физици охладиха механичен обект до температура, по-ниска от смятаната за възможно най-ниска. Те са преминали така наречената "квантова граница" прекрачвайки законите на физиката.

Използвайки нова техника, екипът успял да охлади микроскопичен механичен барабан до нечуваните 360 microKelvin, което 10 000 пъти по-студено от космическия вакуум. Това е най-студеният регистриран обект.

"Това е много по-студено, отколкото естествената температура където и да е във Вселената", казва ръководителят на екипа Джон Тойфел от Националния институт за стандарти и технологии в Боулдър, Колорадо.

"Резултатите са пълна изненада за експертите в тази област", добавя един от изследователите, Хосе Оментадо, в прессъобщението.

Малкият барабан е от вибрационна алуминиева мембрана. Учените са го докарали до температура, малко по-малко от една пета от "квантовата" - прогнозираната възможно най-ниска температура за физически обект. Квантът се използва, за да се опише пакет енергия, съдържаща се в един фотон.

Новата техника е толкова силна, че теоретично може да се използва за охлаждане на обекти до абсолютната нула, или нула келвина - температурата, при която материята е лишен от енергия и движение.

Обикновено, когато изследователите охлаждат предмети, те използват лазери, за да забавят движението на атомите, което забавя топлинните трептения в материала.

При новата техника те използват използва нещо, наречено "скуизирана" светлина, за да получат много по-студени атоми, отколкото беше възможно досега. Това докарва светлината до ниво" магия "-  в една много специфична посока и количество, което "прави корелирани фотони с по-стабилна интензивност Тези фотони са едновременно крехки и мощни", по думите на учения.

Толкова студен материал може да помогне за създаването на супер бързата електроника на бъдещето.

Обектът, който учените охлаждат до немислмо ниската темепратура, е с размер 20 микрометра в диаметър и 100 нанометра дебел. Той се вгражда в свръхпроводяща верига. Този тип барабан може да се използва в квантовите компютри, които комбинират квантови и механични елементи, и колкото по-ниски са температури будат постигнати, толкова по-точни ще бъдат те.

Учените са заинересувани и от самото естество на квантовия свят, тъй като някои от най-странните проявления на квантовата механика изглежда се появяват в някои материали, когато те достигнат границите на това, което по-рано се смяташе за физически възможно.

Изследването е публикувано в Nature.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 10.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Като изявени професионалисти по-често ще се вслушват в мнението ви, което ви задължава да се поддържате в добра форма и да не прекалявате с нищо. Партньорските начинания ще имат успех, ако с поведението си на коректни, честни и добри хора създадете около себе си градивна атмосфера и насърчите творческата мисъл у всеки един от тях.
10 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Напрегнати сте и рискувате да разберат погрешно думите ви, и това да стане причина за обтягане на отношения. За предпочитане е да избягвате големите компании, където едва ли ще се чувствате добре. Намерете начин да си починете сред спокойствие и уединение. Разговор с ваш близък ще ви бъде от полза.
10 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обкръжението на близките ви хора внася спокойствие в душата и мислите ви. Заедно ще решавате възникващите въпроси и ще планирате бъдещето си. Ще разчитате както на собствените си сили, така и на подкрепата им. Всичко започнато днес обещава да завърши с успех.
10 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Вашата упоритост ще ви изведе до високи хоризонти. Ще имате повече от очакваните финансови постъпления. Вълнения от философски, духовен и религиозен характер ще преобладават в мислите ви. Постепенно постигате хармонията, към която винаги сте се стремили. Отношенията с любимия човек се развиват в желаната от вас насока.
10 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Повод за размисъл ще ви създадат развитията около вас и ще търсите решение на въпросите, които ви безпокоят. Не се тревожете, ще имате сили, с които ще преодолеете временните си затруднения. Най-важното е, че ще продължите уверено напред, другото са подробности. Здравето няма да ви притеснява.
10 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Отговорното ви отношение към работата ще бъде провокирано и днес. Няма да ви остане много лично време, предвид неотложните задачи, които ще се появят пред вас. Независимо от всичко трябва да си починете. Новите задачи през идващата седмица ще изискват от вас повече съсредоточеност.
10 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Уморени от грижите, ще предпочетете по-приятни занимания днес. Почивка в компанията на хората, които обичате ще се отрази добре на мисленето, здравето и духа ви. Това е вашия начин да релаксирате, което ще ви приведе в подходяща форма, за да се справите по-лесно с отговорностите през идващите дни.
10 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Едва ли някой е в състояние да предположи вашата следваща стъпка, но вие със сигурност можете да познаете чуждите. Това ще се окаже голямото ви предимство и днес, когато от заплетена ситуация вие ще излезете с най-добри позиции. В личен план обаче е възможно да претърпите разочарование, което не е по ваша вина. Скоро ще намерите изход.
10 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви може да бъде и по-добър, ако не се вживявате чак толкова от битовите неуредици. Може да наблегнете на дребните подробности в делови план, за да избегнете конфликтни ситуации. Погрижете се за здравето си, имате нужда от повече почивка и положително настроение. Прекарайте деня у дома.
10 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас ще се посветят на семейството и дома. Ще предприемете промени по интериора, надявайки се с тях да промените и в някаква степен живота си. Професионалните задачи също ще присъстват в програмата ви, перспективите са добри и ще се похвалите с придобивки. Не бягайте от късмета си, ще се прояви, бъдете активни.
10 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не допускайте с емоционалните си реакции да нараните някого. Понякога те излизат от границите на контрол и това ви обрича на изолация. Помислете за подходящи занимания, носещи ви успокоение и романтично настроение. Потърсете компанията на приятели.
10 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Общувайте с хора, които вече са минали по вашия път. Това ще ви спести време и ще съберете повече мъдрост. Разочарованието ви от определено събитие ще отстъпи място на приятна изненада. Чистите ви намерения ще се оценят и ще получите подкрепата, от която се нуждаете. Нова любов.
10 апр 2020
Последни новини