Катастрофите и жертвите от тях се увеличават

И през 2016 година се запазва негативната тенденция за повече катастрофи и повече жертви. Ръстът не е значителен, показва статистиката на МВР.

До 30 декември на миналата година са станали 7365 пътнотранспортни произшествия. От тях ранени са над 9 хиляди души, а загинали - 702-ма души.

За 2015 година данните показват с около 100 по-малко катастрофи, над 8900 ранени и 680 загинали.

Според информацията от сайта на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата жертвите за миналата година са 708. Не е известно откъде идва разминаването, като причината може да е в броя на тежко ранените, които са починали впоследствие.

Наскоро парламентът прие окончателно рекордно високи глоби за превишена скорост - една от най-честите причини за катастрофи. Така за шофиране с над 50 км/ч от допустимата в населено място санкцията ще е 700 лв. 

Извън населени места глобата ще е 600 лева. Въведено беше и ново наказание - дерегистрацията на автомобил, когато е шофиран от собственика му след употреба на алкохол, без книжка или при отказ от съдействие в определени ситуации. Това означава, че се свалят номерата и регистрацията на превозното средство от 6 месеца до 12 месеца.

Жертвите от катастрофи бяха започнали да намаляват от 2010 година, като тази тенденция се запази близо четири години.

Увеличение на загиналите и на инцидентите се забелязва отново през 2014 година и продължава да се запазва. Сред основните причини са корупцията, липсата на достатъчно камери по пътищата и фактът, че контролът на път е насочен основно срещу високата скорост, но не и срещу хулиганското поведение. Защото независимо от по-високите санкции събираемостта на глобите е изключително ниска. През октомври вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова заяви, че от 2017 година ще се въведат принтери във всички коли на КАТ, така че при съставяне на акт той да се връчва на място. По думите й има разработен план, в който акцент е превенцията.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини