В Гърция поскъпнаха цигари, бензин, кафе, по-висок е ДДС за островите

За нова вълна от поскъпване на стоки и услуги в Гърция от началото на 2017 г. съобщава гръцката телевизия "Антена", цитирана от БТА.

Законът, който влиза в сила от днес, предвижда увеличение на цените на горивата и цигарите. Промяна на цената ще има дори при електронните цигари. 

При кафето поскъпването е до 25 на сто. 

По-високи от тази година ще бъдат сметките за стационарни телефони и интернет. 

През 2017 г. се променя и данъчният режим за островите в Гърция, които до момента се ползваха с редица данъчни облекчения. 

Промяната трябваше да влезе в сила от началото на годината за всички острови, но преди дни гръцкият парламент гласува отлагане на увеличението на (данък добавена стойност) ДДС за 31 декември 2017 г. на островите Хиос, Лесбос, Самос, Самотраки и Додеканезите.

При останалите острови от 1 януари ДДС-то се увеличава с 30 на сто. От 1 юни ДДС изключенията отпаднаха за голяма група острови и там вече е нормалното за страната ниво от 24%. През 2010г. то бе 19%, като има две изключения със ставки от 13% и 6%.

Изключението от 1 януари е заради много мигранти, струпани на няколкото острова - по последни официални данни от събота броят им наблиава 11 000 души. На Лесбос са блокирани 5551 мигранти, на Хиос - 3517, а на Самос - 1870.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини