Цифрите говорят: 250 млн. от населението на Земята са мигранти

Днес е Международният ден на мигрантите и по този повод агенция Ройтерс представя някои данни за мигрантите и бежанците по света.

Броят на мигрантите по света се увеличи от около 79 милиона през 1960 г. до близо 250 милиона през 2015 г.
Международните мигранти - онези, които живеят в страна, различна от тяхната родна страна или родна територия - съставляват 3,3 процента от населението на света.

Мигрантите и бежанците често пътува по един и същи начин, но икономически мигранти напускат страната си, за да търсят по-добри икономически перспективи за тях и семействата си в друга страна, докато бежанците бягат от конфликти и преследване.

В края на 2015 г. по света е имало 65,3 милиона принудително преместени хора, като от тях 21,3 милиона са били бежанци, 40,8 милиона са били вътрешно разселени, а 3,2 милиона са били кандидати за убежище.

Един на 113 души по света е или кандидат за убежище, или вътрешно разселен или бежанец.

Над 4700 мигранти загинаха при опит да дойдат в Европа тази година по-море, което я прави най-смъртоносната година, откакто се водят подобни статистики.

Италия е водещата дестинация за мигрантите и бежанците, идващи по море с лодки към Европа, като тази година в страната дойдоха над 179 000 души.

САЩ имат повече международни мигранти /47 милиона/, отколкото която и да е друга страна, пред Германия /12 милиона/, Русия /11,6 милиона/, Саудитска Арабия /10,2 милиона/ и Бахрейн /8,5 милиона/.

Коридорът за мигранти Мексико-САЩ е един от най-натоварените в света. През фискалната 2016 г., приключваща в САЩ в края на септември, по този коридор са заловени над 408 000 мигранти, което е с 23 процента повече в сравнение с предишната година.

През 2015 г. мигрантите по света изпратиха близо 600 милиарда долара на роднините си в родните си страни.
Девет от 10 бежанци живеят в развиващите се райони, като в Турция има най-много /3 милиона бежанци/.

С покачването на нивото на моретата и със засилване на екстремните метеорологични феномени експерти предупреждават, че мигрантите, принудени да напуснат родните си места по климатични причини, ще нарастват и ще се превърнат в сериозен проблем. Броят на хората, преместили се заради природни стихии, в това число бури, наводнения и суша, е средно 22,5 милиона души на година от 2008 г. насам, като тази цифра продължава да расте.

(БТА)
 

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Търпеливо и без излишни емоции ще работите по задачите си, така, че в края на деня да останете доволни от свършеното. На своя страна ще имате подкрепата на хора, чиято дума се чува. Интересите ви ще бъдат защитени, но не очаквайте друг да мисли за тях, остават си изцяло ваша грижа.
25 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес е възможно да имате леки неприятности на работното място, които лесно можете да пренебрегнете с присъщото си спокойствие и положително настроение. Обърнете повече внимание на семейството си, което е вашата опора.
25 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Бъдете добронамерени и не търсете реванш от човек, отнесъл се пренебрежително към вас. Споделете от времето си с любимия ви човек. Настроението ви ще се подобри и ще се заредите позитивно. Явяващите се на изпити ще отбележат успехи, което ще ги накара да се почувстват доволни от себе си.
25 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
На работното място ще се отличавате с високата си компетентност и това ще ви издигне в йерархията. Притесненията ви, свързани с присъствието или отсъствието на определена тема в днешните преговори ще ви мобилизират да сте подготвени за всякаква развръзка, и с това ще спечелите.
25 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще работите по приключване на конкретни задачи и в тази връзка ще проявите по-голяма активност в работата си. Делово сътрудничество ще се задълбочи и превърне в ново приятелство. Каквото и настроение да ви носи това, не пренебрегвайте други хора, на които дължите много. Целите се в десятката, но има още какво да свършите.
25 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С рисковани действия се опитвате да постигнете нещо, което ви се изплъзва по друг начин. За предпочитане е обаче да бъдете по-търпеливи и по-склонни на отстъпки, когато става дума за сътрудничество. От това ще зависят успехите ви в близко бъдеще, затова не ги пренебрегвайте. Отношенията ви с привлекателна за вас личност може да прераснат в трайна връзка.
25 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Помислете за всичко, с което се ангажирате днес, за да си спестите главоболия и време. Безспорно ще се натоварите допълнително, но бързо ще свършите и ще останете доволни от постигнатото. Новото идва и ще промени нещата, които сами не сте осъзнали за грешни. Подгответе се.
25 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Самите вие днес ще се учудвате на невероятния късмет, които ви преследва. Ще се осъществи ваше отдавнашно желание, което косвено е свързано с работата ви. Финансовото ви състояние се стабилизира, не без помощта на близък човек. Удовлетворение ще ви донесе и факта, че съвет който сте дали на колега се оказва безпогрешно точен. Атмосферата у дома е приятна и благоприятства всякакви начинания от ваша страна.
25 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес са възможни конфликти с околните, така че овладейте агресивното си настроение и проявете повече търпение. Здравето няма да ви създава проблеми, и ще бъде добре, ако не приемате всяко неразположение за признак на болест. Съветите ви ще бъдат много полезни за ваш близък. Не го разочаровайте.
25 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
25 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще бъдете много заети както със служебни така и с лични дела, от които ще възникнат усложнения. Налага се да правите компромиси. Бъдете умерени в харченето, но вечерта може да си позволите по-комфортна обстановка.
25 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Амбицирани сте да покажете възможностите си на хората около вас. С лекота ще постигнете споразумение, от което впоследствие ще черпите дивиденти. Обърнете повече внимание на взаимоотношенията си в семейството и с приятелите си. Чувствате неудовлетворение от нечие поведение и това ви създава напрежение.
25 сеп 2020
Последни новини