Официално: Великобритания първа в света разреши бебета с трима родители

Законът във Великобритания, който позволява прилагането на технология за генетично модифициране на ембриони, получи финално одобрение от специализираната здравна служба и вече е в сила. Така Великобритания става първата държава в света, която позволява бебета с на практика трима родители, съобщава "Евронюз".

Решението се обсъжда и очаква отдавна. Великобритания беше и първата, която позволи генетичните експерименти с яйцеклетки. Технолоията представлява заменяне на митохондрии, които пренасят наследствени болести у бебето, със здрави от ДНК на трети човек. Занапред това може да предотврати раждането на деца с редки и смъртоносни митохондриални болести и постепенно изобщо да изличи тези заболявания от генния код на хората.

Процедурата се извършва още при оплодяването на яйцеклетка, която се взима от майката, но части от ДНК-то й се "коригират" с код от друга жена донор. Освен да прочисти в някаква степен повредените гени на хората, процедурата ще даде шанс за семейство на много двойки, които сега не могат или не рискуват да имат бебе при опасността то да се роди с тежка наследствена болест, съкращаваща живота му.

Учените в Университетът в Нюкасъл, където е разработена технологията, коментират, че вече има опашка от желаещи. Засега процедурата ще се извършва само при около 25 жени на година.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    So
    Sorry
    1 -2
    18:03, 16 дек 2016
    Те и без това са си изроди и на вид и като хора, нека имат и по 25 родители ако искат.
  • 2
    Ко
    ко ша праим сега
    1 -2
    18:15, 16 дек 2016
    ко ша става от тук нататък

Случаен виц

Последни новини