Провалено е и последното примирие в Алепо

Провалено е сключеното снощи примирие в Алепо, след като бунтовници са подновили огъня, а шиитски отряди – съюзници на Дамаск, за поставили нови условия.

Обстрел по малката площ, удържана все още от опозицията е започнала днес и сирийската армия.

По-рано днес и руското министерство на отбраната, и представители на опозицията съобщиха за боеве.

От ООН потвърдиха, че около 500 от оставащите в града бунтовници са от фронта "Фатах аш Шам", крило на Ал Кайда, наричащо се по-рано "Ан Нусра" и изрично посочено от Съвета за сигурност като терористична групировка.

Договорената и очаквана днес евакуация на цивилни и бунтовници със семействата им е осуетена според съвпадащи съобщения от различни източници.

Автобусите, с които трябваше да бъдат евакуирани хора от източните райони на Алепо, са се върнали празни в депата си, предадоха Асошиейтед прес и БТА.

АП определя този факт като ясен сигнал за провала на примирието.

От друга страна съветник на сирийски опозиционни групи е казал, че шиитски доброволци от Иран забавят изпълнението на примирието.

Те поставили нови искания на бунтовниците - да върнат тленните останки на убитите ирански бойци и да освободят ирански пленници в Идлиб.

Днес преди обяд ООН поиска незабавен достъп до източните части на Алепо, за да потвърди обявения от Русия край на военните операции, предаде БТА. От организацията настояват също да проследят забавилата се евакуация.

Смята се, че въоръжени групи все още контролират до 5 квадратни километра в Източно Алепо, каза специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура след извънредна среща на Съвета за сигурност.

Той добави, че ООН се безпокои от съдбата на около 50 000 цивилни, които вероятно все още се намират в източните части на града.

Де Мистура съобщи, че там продължава да има близо 1500 бойци, 30 процента от които са от свързания с Ал Кайда фронт "Фатах аш Шам".

Той направи уговорката, че тези числа трябва да се възприемат "много предпазливо", тъй като ООН няма представители на място.

Де Мистура посочи, че ООН настоява да се разреши на цивилните, които искат, да тръгнат с бойците към контролираната от бунтовници провинция Идлиб. И изрази безпокойство, че Идлиб може да се превърне в следващата мишена на сирийската армия.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини