Полет над древно плато на Марс (видео)

Каньонът Маурт Валис е дълбок 2 км и дълъг 600 км. Сега ново видео на базата на снимките от стереокамерата на Mars Express можем да полетим над древния каньон точно на границата на южните планини и северните равнини на Марс.,

Видеото започва от устието на канала в Крайс и се отправя към началото му в планините на Арабия Тера. Платото, на възраст 4 милиарда години, е осеяно с множество кратери, които са доказателство на неговата възраст.

При приближаването се разкриват петна от светли и тъмни наноси. Наслоените утайки са сред най-големите разкрития на глинести минерали - филосиликати - на Марс. Тяхното присъствие показва, че тук е имало вода в течно състояние в миналото.

Именно разнообразието от водоносни минерали и възможността, че те може да съдържат следи от древната обитаема среда на Марс е причина учените да предложат този регион като кандидат за място за кацането на мисията ExoMars през 2020.

Анимацията е базирана на цветната мозайка и цифров модел на терена, получен от данните, събрани от стереокамерата с висока резолюция на Mars Express на Европейската космическа агенция, получени по-рано тази година.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини