Настимир Ананиев: Разчитаме черните кутии на локомотивите

Разчитането на данните от черните кутии на влака, който дерайлира в Хитрино, се прави в момента. Не трябва да се спекулира, докато данните не бъдат анализирани и обявени официално. Вероятно причините за трагедията ще са комплекс от фактори. Това каза в студиото на "Денят започва" по БНТ Настимир Ананиев - председател на парламентарната комисия по транспорт и народен представител от РБ.

По думите му, много от релсите у нас са строени отдавна, а с разразстването на населените места се оказват в жилищни и обитавани райони. След анализ трябва да има и последващо извеждане на ЖП пътя от населени места, където това е възможно, каза той, както и затягане на контрола при опасните товари. Ананиев подчерта ,че обучението на персонала при превоз, преминаване през гарите и контрол на опасни товари също трябва да се актуализира след този инцидент.

Ананиев заяви, че по предписания, влизането в район на гара е с ограничение 60 км/ч, а при влизане в отклоняващ коловоз - 40 км/ч. Всъщност второто е била ситуацията на тази композиция, той като на следващата гара Висока поляна е чакал пътнически влак, който е трябвало да се размине в района на Хитрино с композицията с цистерни, обясни той. Ананиев посочи, че ще се вземат под внимание действията и на машинистите, колко време са работили, в каква кондиция са били. Вече първите им разпити са приключили, каза той.

Източник: http://fakti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини