Кремират тленните останки на команданте Фидел

Тялото на бащата на кубинската революция Фидел Кастро, който почина в петък вечерта в Хавана на 90 г., ще бъде кремирано, съобщи неговият брат Раул, цитиран от АФП и БТА.

"Според волята, изразена от команданте Фидел, тленните му останки ще бъдат кремирани през първите часове на съботния ден", обяви сегашният кубински президент по телевизията.

Раул наследи по-големия си брат начело на властта през 2006 година.

"Команданте ен хефе (главнокомандващият) на кубинската революция е починал в 22:29 часа тази вечер (03:29 часа по Гринуич в събота), обяви Раул Кастро, прочитайки декларация по националната телевизия.

"Върховният лидер", който държеше острова си с желязна ръка от революцията от 1959 година, и който отправяше предизвикателства на американското свръх могъщество в продължение на половин век, предаде властта на брат си Раул през 2006 година след стомашно-чревен кръвоизлив.

През 2011 година Фидел отстъпи и поста си на първи секретар на Комунистическата партия на Раул, който бе вторият в партията от създаването й през 1965 година.

Бившият кубински президент изчезна напълно от екраните на кубинската телевизия между февруари 2014-а и април 2015 година, което подхрани редица слухове за здравословното му състояние.

От година и половина обаче, макар публичните му появи да бяха ограничени, той отново започна да публикува "размисли" и пак приемаше известни личности и чуждестранни знаменитости.

Смъртта му, настъпила едва две години след историческото обявяване на сближаването между Куба и САЩ, окончателно обръща страницата на студената война, която изправи света на ръба на ядрения конфликт по време на ракетната криза през октомври 1962 година, припомня АФП.

Коментари в сайта

Последни новини